Πέθανε ο Max von Sydow στην ηλικία των 90 ετών

max-von-sydow Denis Makarenko
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Ο Σουηδός ηθοποιός ήταν γνωστός για τους ρόλους του στα «Ο εξορκιστής», «Flash Gordon» και τις πολλές συνεργασίες του με τον Ingmar Bergman.

Ο θρυλικός Max von Sydow πέθανε την περασμένη Κυριακή στην ηλικία των 90 ετών. Η είδηση για τον θάνατο του Σουηδού ηθοποιού, ο οποίος έγινε συνώνυμος με τον Ingmar Bergman, ανακοινώθηκε από την οικογένεια του.

Ο von Sydow ήταν κυρίως γνωστός για τις ερμηνείες του στο «Ο εξορκιστής» του William Friedkin, το «Flash Gordon» του Mike Hodges, το «Ποτέ μην ξαναπείς ποτέ» του Irvin Kershner, αλλά και τα «Το πάθος», «Η ντροπή» και «Η έβδομη σφραγίδα» του Ingmar Bergman. Στην μικρή οθόνη είχε παίξει τον ρόλο του Απόστολου Πέτροθ στην σειρά «Κβο Βάντις», ενώ πιο πρόσφατα είχε εμφανιστεί στον έκτο κύκλο του «Game of Thrones».

Στην ανάρτηση του στο Twitter ο Βρετανός σκηνοθέτης Edgar Wright σχολίασε πως ο von Sydow είχε «μια εμβληματική παρουσία» στον χώρο για επτά δεκαετίες και τόνισε πως «άλλαξε το πρόσωπο του διεθνούς κινηματογράφου» με τις ερμηνείες του.

Ο Σουηδός ηθοποιός άρχισε να συνεργάζεται με τον Bergman το 1955 και έκτοτε συχνά λειτουργούσε ως το «άλτερ έγκο» του σκηνοθέτη επί της οθόνης. Στην διάρκεια της πολύχρονης συνεργασίας τους γύρισαν μαζί πάνω από δέκα ταινίες, όπως τα «Ο άνθρωπος με τα δύο πρόσωπα» και «Η πηγή των παρθένων», μέχρι «Η ώρα του λύκου» και «Μέσα απ' τον σπασμένο καθρέπτη».

Shutterstock / Featureflash Photo Agency

Ο πολυαγαπημένος ηθοποιός βρέθηκε υποψήφιος για Όσκαρ δύο φορές για την καριέρα του – αρχικά για το βραβείο καλύτερου α’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο δράμα «Πελέ ο κατακτητής» του Bille August το 1989 και το 2012 για το βραβείο β’ ανδρικού ρόλου για το «Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά» του Stephen Daldry.

Σχετικά με τους ρόλους του σε αγγλόφωνες παραγωγές ο von Sydow είχε δηλώσει στο παρελθόν πως «επειδή είμαι Σουηδός, όχι Άγγλος ή Αμερικάνος, οι ρόλου που μου προσφέρονται είναι πάντα των ξένων. Δεν υπάρχουν πολλές αμερικάνικες ταινίες με καλούς ξένους. Συνήθως είναι κακοί και οι κακοί συχνά είναι μεγάλα κλισέ».