Δικαστική δικαίωση των Led Zeppelin για το «Stairway To Heaven»

led-zeppelin Bruce Alan Bennett
ΤΡΙΤΗ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Ο κιθαρίστας των Spirit ισχυζόταν πως το βρετανικό συγκρότημα «εμπνεύστηκε» την τεράστια επιτυχία από το «Taurus».

Οι Led Zeppelin δικαιώθηκαν τελικά στα αμερικάνικα δικαστήρια για την πατρότητα του «Stairway To Heaven» στην αγωγή που είχαν καταθέσει μέλη των Spirit. Οι κληρονόμοι του κιθαρίστα των Spirit, Randy California, είχαν καταθέσει μήνυση κατά του βρετανικού συγκροτήματος το 2014.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, η τεράστια επιτυχία των Led Zeppelin από το 1971, το «Stairway To Heaven», αποτελεί αντιγραφή του «Taurus» των Spirits που κυκλοφόρησε το 1968. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δικαίωσε το βρετανικό συγκρότημα το 2016 και δύο χρόνια το εφετείο διέταξε μια νέα δίκη.

AP/REX/Shutterstock / Rusty Kennedy

Η πλευρά του Randy California ισχυριζόταν πως το τραγούδι των Led Zeppelin έχει αρκετές ομοιότητες με το «Taurus» και πως το «Stairway To Heaven» ενδέχεται να γράφτηκε μετά από κοινή περιοδεία τους. Τελικά το ανώτατο δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο τελικά αποφάνθηκε πως οι Robert Plant και Jimmy Page δεν παραβίασαν τα πνευματικά δικαιώματα των Spirit.

«Προφανώς το δικαστήριο έκανε λάθος. Αυτή είναι μια μεγάλη ήττα για τους δημιουργούς, εκείνοι τους οποίους οι νόμοι για τα πνευματικά δικαιώματα υποτίθεται ότι προστατεύουν» σχολίασε ο δικηγόρος των Spirit.