Βιβλία αιχμής για το φθινόπωρο από το Μεταίχμιο

biblia-aixmis-gia-to-fthinoporo-apo-to-metaixmio

ΤΡΙΤΗ, 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Το καλοκαίρι βρίσκεται-επισήμως-στο τέλος του, όμως οι εκδότες σκέφτονται να μας «παρηγορήσουν» με συναρπαστικά βιβλία και αγαπημένους συγγραφείς.

Στον εκδοτικό προγραμματισμό του Μεταίχμιου, ξεχωρίζει μεταξύ άλλων το όνομα της Άλκης Ζέη, η οποία το Σεπτέμβριο θα μας υποδεχτεί «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο», όπως είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματός της που το αναμένουμε με ανυπομονησία.

Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σε μια συγκεντρωτική έκδοση όλους τους στίχους του Μάνου Ελευθερίου, στον τόμο «Τα λόγια και τα χρόνια:1963-2013» (Νοέμβριος). Το πορτρέτο του φιλέλληνα Πάτρικ Λη Φέρμορ, στη βιογραφία που του ετοίμασε η βρετανίδα Άρτεμις Κούπερ με τίτλο «Πάτρικ Λη Φέρμορ: μια περιπέτεια», θα μας θυμίσει τις ταξιδιωτικές περιπέτειες και τα ωραιότερα κείμενά του (Νοέμβριος).

Ο Φρόιντ κατηγορήθηκε, αποθεώθηκε και πολλοί συγγραφείς δεν έχουν κλείσει τους λογαριασμούς μαζί τους. Οι «ψαγμένοι» αναγνώστες μάλλον θα ενδιαφερθούν για το βιβλίο του βρετανού Ντέιβιντ Στάφορντ Κλαρκ «Τι είπε στ’ αλήθεια ο Φρόιντ» (Οκτώβριος).

Ξένη λογοτεχνία

Στην ξένη λογοτεχνία φαίνεται ότι η κινηματογραφική έλευση του «Υπέροχου Γκάτσμπυ» αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για το έργο του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Θα κυκλοφορήσει άλλο ένα πολυμεταφρασμένο αριστούργημά του, το «Τρυφερή είναι η νύχτα» (Οκτώβριος). Οι εκδόσεις Μεταίχμιο έχουν εξασφαλίσει τα δικαιώματα των έργων του Paul Auster και σύντομα θα δούμε και σε ελληνική μετάφραση το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Αόρατος» (Οκτώβριος). Από τον βραβευμένο με Νόμπελ νοτιοαφρικανό J.M. Coetzee ετοιμάζεται η «Η παιδική ηλικία του Ιησού», ενώ θα κυκλοφορήσει και η επανέκδοση του βιβλίου του «Περιμένοντας τους βαρβάρους». Ο βραβευμένος με Mπούκερ Τζούλιαν Μπαρνς είναι ήδη γνωστός στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Αυτή τη φορά αναμένουμε το τρυφερό μυθιστόρημά του «Πριν εκείνη με γνωρίσει» (Οκτώβριος). Από τις πολλά υποσχόμενες πένες της σύγχρονης βρετανικής λογοτεχνίας, η Ζέιντι Σμιθ επιστρέφει με το βιβλίο της «Στην καρδιά της πόλης» (Νοέμβριος).

Αστυνομικό μυθιστόρημα

Στο αστυνομικό μυθιστόρημα «συνωστίζονται» αρκετοί αξιόλογοι συγγραφείς. Εμείς επιλέγουμε τον «Φαντομά» του νορβηγού σταρ του είδους Jo Nesbo (Οκτώβριος), τους «Κινέζικους ψίθυρους» του σουηδού Arne Dahl (Νοέμβριος), τον καταξιωμένο σκοτσέζο Ian Rankin «Στον τάφο κάποιου άλλου» αλλά και την Patricia Cornwell («Κυνηγός οστών»). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου ότι στη νέα του σειρά με κλασικά αστυνομικά μυθιστορήματα θα μας συστήσει μια σειρά έργων που μεταφράζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από μεγάλους συγγραφείς. Οι πρώτοι τίτλοι θα είναι το ψυχολογικό θρίλερ του C.S. Forester «Οι καταζητούμενες» (Σεπτέμβριος), το νουάρ «Θύελλα σε μητρική καρδιά» του James M.Cain και το «Κινούμενος στόχος» του Ross Macdonald (θα κυκλοφορήσουν αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο).

Τέλος, στην κατηγορία του βιβλίου-μαρτυρία «ξαναζωντανεύει» ο θρύλος του Γιαγκούλα από τον Βασίλη Ι.Τζανακάρη («Φώτης Γιαγκούλας, ο απέθαντος και άλλες ληστρικές ιστορίες» (Νοέμβριος).

Πληροφορίες: επιλογές από το εκδοτικό πρόγραμμα του Μεταίχμιου για το φθινόπωρο.