Τι θα συμβεί αν αντικαταστήσετε το κόκκινο κρέας με φυτική πρωτεΐνη;

fasolia-fasolada-futiki-proteini
ΤΡΙΤΗ, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Νέα έρευνα δίνει την απάντηση.

Το κρέας αποτελεί για κάποιους περιττό στοιχείο στη διατροφή, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι αντικαθίσταται σωστά και ισορροπημένα. Όσοι, όμως, αποφασίσουν να το βγάλουν από τη διατροφή τους και να το αντικαταστήσουν με φυτικές πηγές πρωτεΐνης, φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με ευρήματα που παρουσιάστηκαν από το Harvard T.H. Chan School of Public Health στα EPI Lifestyle 2020 Scientific Sessions της American Heart Association.

Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το αμερικάνικο National Institutes of Health έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν την περισσότερη φυτική πρωτεΐνη, παρουσίαζαν 27% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 29% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, σε σχέση με όσους έτρωγαν λιγότερη.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι αντικαθιστώντας 5% των θερμίδων από ζωική πρωτεΐνη με ισότιμο αριθμό θερμίδων από φυτική πρωτεΐνη, μπορούμε να φτάσουμε μέχρι και 50% μείωση κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμα, μια 2% αντικατάσταση της πρωτεΐνης από επεξεργασμένο κρέας με φυτική πρωτεΐνη σχετίστηκε με 32% μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι αντικαθιστώντας μια μερίδα κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα με τροφές όπως ξηρούς καρπούς, όσπρια και ολική άλεση που μας παρέχουν φυτική πρωτεΐνη, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μέχρι και 47%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι τροφές αυτές έχουν θρεπτικά συστατικά πέραν της πρωτεΐνης, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών, που σχετίζονται με μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων.

Πηγή

Haslam DE, Rehm CD, Song M, Hu FB, Zhang FF, Bhupathiraju SN. American Heart Association EPI | LIFESTYLE 2020 Scientific Sessions - Abstracts P510 and P512. March 5, 2020: Phoenix, AZ.