Μια τυπική ρουτίνα ομορφιάς ενάντια στον κορωνοϊό

gunaika-omorfia-mpanio-koronoios
ΤΡΙΤΗ, 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Επιστημονικές συμβουλές για πρόληψη από τον COVID-19, την ώρα που εφαρμόζετε ανέμελα προϊόντα περιποίησης και φροντίδας προσώπου.

Για έναν άγνωστο ιό που εξαπλώνεται ραγδαία μέσω σταγονιδίων και φυσαλίδων, είναι σημαντικό να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα πράγματα που βάζετε στο δέρμα σας, αναφέρει σε έκτακτη δημοσίευση η επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Dermatology, με την υπογραφή της Dr. Juan Tao, διευθύντριας ερευνών στο τμήμα δερματολογίας του Huazhong University of Science and Technology στην πόλη Ουχάν της Κίνας.

Την ίδια στιγμή, ο κλινικός αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο Keck School of Medicine του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, Dr. Scott Worswick, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Clinical Microbiology Reviews, γράφει: «Αν και ο νέος κορονοϊός που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 πιστεύεται ότι εισέρχεται κυρίως στο σώμα μέσω των οφθαλμών, της μύτης και του στόματος, εντούτοις και το ίδιο το δέρμα μπορεί να αποτελέσει πύλη του ιού, ειδικά σε περιπτώσεις έντονης ξηρότητας, ανοιχτών πόρων και συστηματικής ή σκληρής απολέπισης. Πάντως σε κάθε περίπτωση, η επαφή των χεριών με προϊόντα μακιγιάζ σε μάτια, χείλη και επιδερμίδα ή άλλων προϊόντων φροντίδας και περιποίησης, πρέπει να εξετάζεται με μεγάλη προσοχή».

Με λίγα λόγια, υπάρχει άμεση ανάγκη να υιοθετήσετε μερικές αντιικές συνήθειες στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς σας, με κυριότερο παράγοντα προφύλαξης την σχολαστική καθαριότητα των χεριών σας και την καθημερινή απολύμανση των εργαλείων ή των προϊόντων που εφαρμόζετε στο πρόσωπό σας.  Οι ειδικοί συστήνουν μερικές βασικές και απλές κινήσεις, που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο προσβολής του δέρματός σας από τον κορονοϊό, αλλά και κάθε άλλου είδους λοίμωξης.

Καθαρίζετε σχολαστικά προϊόντα και εργαλεία μακιγιάζ και περιποίησης της επιδερμίδας: Μια πρόσφατη μελέτη (πριν την εμφάνιση του COVID-19) από ερευνητές του πανεπιστημίου του Άστον στην Αγγλία βρήκε θανατηφόρα βακτήρια σαν τον E.coli και τον σταφυλόκοκκο σε 9 από τα 10 δείγματα προϊόντων μακιγιάζ που εξέτασαν (κραγιόν, lip gloss, makeup, μάσκαρα, πινέλα, μολύβια και σφουγγαράκια), ενώ στο σύνολο ανιχνεύθηκαν 100 έως 1.000 μεμονωμένα βακτήρια -λιγότερο θανατηφόρα, αλλά εξίσου λοιμώδη. «Καθαρίζετε τακτικά και καλά βουρτσάκια, πινέλα και σφουγγαράκια μακιγιάζ με σαπούνι και ζεστό νερό. Απολυμάνετε καλά με ειδικό αντισηπτικό τζελ τα χέρια σας πριν απλώσετε ο,τιδήποτε με τα δάχτυλα στα μάτια, τα χείλη και το πρόσωπό σας», τονίζουν οι ειδικοί.

 Διπλασιάστε την ενυδάτωση των χεριών σας: Από την εμφάνιση του κορονοϊού και μετά, μία από τις βασικές συστάσεις που έγιναν από όλους τους ιατρικούς φορείς παγκοσμίως ήταν αυτή: πλένετε καλά τα χέρια σας. «Αλλά αυτό καμιά φορά δεν φτάνει, ειδικά σε όσα δέρματα εμφανίζουν έντονη ξηρότητα, υψηλή ευαισθησία ή βαθύτερες ρυτίδες και σπασίματα», τονίζουν οι ερευνητές. Γι’ αυτό, σκόπιμο είναι να διπλασιάσετε την χρήση ενυδατικών κρεμών χεριών, επιλέγοντας πλούσιες και παχύτερες φόρμουλες με συστατικά όπως βαζελίνη και βιταμίνη Ε.

Προσθέστε στη ρουτίνα σας προϊόντα με αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες: Τα θαλάσσια φύκη έχουν αναγνωριστεί επιστημονικά ως κύρια πηγή αντιφλεγμονωδών ενώσεων (πολυφαινόλες, θειωμένοι πολυσακχαρίτες, τερπένια, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες και διάφορες άλλες βιοδραστικές ουσίες), ωστόσο η πρόπολη καλύπτει ακόμη μεγαλύτερο φάσμα βακτηρίων. Διαβάζουμε στον ιστότοπο της Apivita: «Ιάπωνες ερευνητές απέδειξαν ότι η πρόπολη αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, ειδικά όσον αφορά στο σταφυλόκοκκο και στον στρεπτόκοκκο, που είναι υπεύθυνοι για τις μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας».

Μην μοιράζεστε τα προϊόντα ομορφιάς με άλλους: Ακόμη και αν αυτή είναι η κόρη, η μαμά ή η κολλητή σας! «Με τον κορονοϊό σε πλήρη έξαρση, είναι πολύ κακή ιδέα να εφαρμόζετε στο πρόσωπό σας προϊόντα σαν το foundation, το concealer, το κραγιόν, ακόμη και την ενυδατική κρέμα, τα οποία δεν είναι αποκλειστικά για προσωπική σας χρήση», λένε οι επιστήμονες και εξηγούν: «Αν και η συνήθεια αυτή μοιάζει αθώα, ενέχει κίνδυνο μετάδοσης λοιμώξεων των ματιών (όπως η ιογενής επιπεφυκίτιδα και το κριθαράκι), του επιχείλιου έρπητα, της ακμής και διαφόρων λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο».

ΤΗΕ ΒΕΑUTY TEAM