14 θρυλικά εξώφυλλα και η ιστορία πίσω από αυτά

14-thrulika-eksofulla-kai-i-istoria-piso-apo-auta-istoria-piso-apo-auta

ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας που συντροφεύει μερικά από τα κλασικά albums στην ιστορία της μουσικής, είναι και το artwork. Ας θυμηθούμε τις ιστορίες πίσω από 14 εξώφυλλα τα οποία μας έμειναν αξέχαστα…

1. Nevermind - Nirvana (1991)

Ο τεσσάρων μηνών τότε Spencer Elden ήταν ένα από πολλά μωρά που πέρασαν από casting στην δημοτική πισίνα της Pasadena για το εξώφυλλο του album της μπάντας. Ο σχεδιαστής Robert Fisher είπε ότι η ιδέα με το συγκεκριμένο μωρό άρεσε στον Cobain, αλλά ένιωθε ότι χρειαζόταν κάτι παραπάνω. Μετά από αρκετές ιδέες κατέληξαν στο δολάριο που τραβάει το ενδιαφέρον του βρέφους. Αν και ποτέ δεν υπήρξε μια σαφής εξήγηση για τον συμβολισμό, ο Fisher θεωρεί ότι για τον Cobain, το μωρό συμβολίζει τη δική του αθωότητα, το νερό ένα ξένο περιβάλλον και το δολάριο που κρέμεται από το αγκίστρι, την είσοδό του στη μουσική βιομηχανία.

2. The banana album - Velvet Underground & Nico (1967)

H πιο διάσημη μπανάνα του κόσμου είναι προφανώς αυτή που σχεδίασε ο Andy Warhol για το ντεμπούτο των Velvet Underground. Το σεξουαλικό υπονοούμενο ήταν σαφές, δεν ήταν όμως αρκετό, μιας και ο Warhol πρόσθεσε την πρόσκληση «Ξεφλουδίστε αργά και δείτε» και κάτω από το αυτοκόλλητο, ένα ροζ, σαρκώδες φρούτο έκανε την εμφάνιση του. H παραγωγή βέβαια ήταν αρκετά χρονοβόρα και ένα χρόνο μετά, το ξεφλούδισμα σταμάτησε και τα συγκεκριμένα albums θεωρούνται κλασικά.

3. Who’s next - The Who (1971)

Με τοποθεσία την πόλη Easington Colliery, μια περιοχή ανθρακωρυχείων στην Αγγλία, τα μέλη της μπάντας φαίνονται σα να έχουν μόλις ουρήσει πάνω σε μια μεγάλη πέτρα. Μια μικρή λεπτομέρεια που ο φωτογράφος Ethan Russel μαρτύρησε είναι ότι λόγω… ανικανότητας των μελών να ακολουθήσουν τις οδηγίες του, χρησιμοποιήθηκε βρόχινο νερό για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

4. Houses of the Holy - Led Zeppelin (1973)

Στις 4 τα ξημερώματα κάθε πρωί για μια βδομάδα, τρεις ενήλικες και δύο παιδιά καλύπτονταν με ασημένια μπογιά από την κορυφή ως τα νύχια και ανέβαιναν τις πέτρες του Giant’s Causeway στην Βόρεια Ιρλανδία για να κατευθυνθούν προς ένα ηλιοβασίλεμα που δεν ερχόταν ποτέ…

5. London Calling - The Clash ( 1979)

Τα πράσινα και ροζ γράμματα που πλαισιώνουν την ασπρόμαυρη φωτογραφία του Paul Simonon να σπάει το μπάσο του επί σκηνής, είναι ένα εξώφυλλο-επιτομή στο ροκ και σφραγίστηκε για πάντα από την βρετανική punk μπάντα.

6. Dark Side of The Moon - Pink Floyd (1973)

Οι Floyd είχαν βαρεθεί με τα εξώφυλλα των προηγούμενων albums τους και ήθελαν κάτι πιο έξυπνο και ενδιαφέρον. Το πρίσμα συμβολίζει την διαφορετικότητα στην κοινωνία, αλλά και την κάθαρση που έρχεται μέσω της μουσικής. Όπως και να είναι, μια απλή ιδέα έμελε να γίνει ένα από τα πιο γνωστά εξώφυλλα όλων των εποχών.

7. The Joshua Tree - U2 (1986)

Το δέντρο στο εξώφυλλο του δίσκου βρίσκεται στη Death Valley της California και το μοναδικό του σχήμα κέντρισε το ενδιαφέρον του συγκροτήματος και τους έφερε στο μυαλό την βιβλική εικόνα του Ιησού να ανυψώνει τα χέρια στον Παράδεισο. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τον Anton Corbijn και σύμφωνα με μαρτυρίες, το συγκεκριμένο δέντρο αποτελούσε τον αρχαιότερο ζωντανό οργανισμό της ερήμου, μέχρι να πέσει το 2000. Στο σημείο αυτό οι fans των U2 έχουν φτιάξει ένα άτυπο μνημείο για το διάσημο πλέον δέντρο.

8. Licenced to Ill - Beastie Boys (1986)

Σύμφωνα με τον παραγωγό Rick Rubin, η ιδέα του εξωφύλλου ήρθε από το πολυτελές τζετ των Led Zeppelin και θέλοντας να βγάλουν μια πιο σαρκαστική εκδοχή του rock n’ roll lifestyle, δημιούργησαν το δικό τους jet, έστω σαν σχέδιο. Στην ουρά του αεροπλάνου τα γράμματα 3MTA3 είναι η λέξη «Eat Me», αν βάλετε το εξώφυλλο αντικριστά σε έναν καθρέφτη.

9. The Freewheelin’ Bob Dylan - Bob Dylan (1963)

Στο εξώφυλλο ο νεαρός Dylan, περπατάει στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης μια χιονισμένη μέρα, με τη μούσα του Suze Rotolo να του κρατά σφιχτά το μπράτσο. Μια φαινομενικά απλή λήψη, αντικατόπτριζε όλον τον αέρα της μεγαλούπολης τη δεκαετία του ’60 και την μποέμικη λάμψη του Dylan.

10. She’s so Unusual - Cindy Lauper ( 1983)

Το πολύχρωμο εξώφυλλο του ντεμπούτο album της Lauper αντικατόπτριζε την εκρηκτική της προσωπικότητα. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από την Annie Leibovitz μπροστά σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο στο Coney Island και ο χορός της Lauper που φοράει ένα υπέροχο vintage φόρεμα την κάνουν να μοιάζει με μια new wave μαριονέτα.

11. Rubber Soul - The Beatles (1965)

Για αυτή τους την κυκλοφορία, οι Beatles αποτίναξαν την clean cut εικόνα τους και ακολούθησαν πιο ψυχεδελικά μονοπάτια. Τα έντονα κόκκινα γράμματα και η στραβή φωτογραφία της μπάντας τους έκανε να χάσουν το αθώο τους προφίλ και να μπουν σε μια πιο ώριμη φάση.

12. Post - Bjork (1995)

Το concept του εξωφύλλου ήταν μια καρτ-ποστάλ της Bjork στον εαυτό της. Ο σχεδιαστής Paul White, είπε ότι η ιδέα ήταν η επιθυμία της να είναι περικυκλωμένη από τα πράγματα του σπιτιού της, μιας και αισθανόταν πολύ απομονωμένη στην διάρκεια της ηχογράφησης του album, μακριά από τους φίλους της. Ο πολύχρωμος χαμός που γίνεται στο background συμβολίζει τις καρτ ποστάλ, ενώ το σακάκι της Bjork φέρει τα χαρακτηριστικά του ταχυδρομείου και δείχνει την αγωνία της να γυρίσει πίσω.

13. Ok Computer-Radiohead (1997)

To κολάζ εικόνων στο εξώφυλλο, σχεδιασμένο από τον Stanley Donwood δείχνει σύμφωνα με τον Thom Yorke κάποιον που αγόρασε κάτι που δεν το ήθελε πραγματικά και κάποιον που είναι πολύ φιλικός γιατί προσπαθεί να πουλήσει κάτι. Όσο για τον τίτλο του album, ο Yorke τον εμπνεύστηκε όταν βρέθηκε με το συγκρότημα σε ένα δισκάδικο στην Ιαπωνία και ένα παιδί άρχισε να φωνάζει «Οk Computer» και στη συνέχεια 500 άτομα επαναλάμβαναν τη φράση σαν ύμνο. Αυτή η μαζικότητα τον ενθουσίασε τόσο που αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει για τον τίτλο του καλύτερου τους album και ένα από τα album που σημάδεψαν τη δεκαετία του ’90.

14. Α Rush Of Blood to The Head – Coldplay ( 2002)

O Chris Martin ενθουσιάστηκε από το έργο του Sølve Sundsbø και του ανέθεσε τη δημιουργία του εξώφυλλου του album τους. Το αποτέλεσμα ήταν το ασπρόμαυρο κάτω μέρος από το κεφάλι ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος, σαν κάποιος να το έχει κόψει Το 2010 το συγκεκριμένο εξώφυλλο επιλέχτηκε ανάμεσα σε άλλα για τη σειρά γραμματοσήμων «Classic Album Covers» από τα βρετανικά ταχυδρομεία.

Φωτογραφίες:http://en.wikipedia.org