Πώς πρέπει να απολυμαίνετε σωστά το σφουγγαράκι του μακιγιάζ σας, λόγω κορωνοϊού

pinela
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Αυτό το αξεσουάρ κρύβει μέσα του επικίνδυνα μικρόβια, όταν δεν τα καθαρίζετε σωστά (ή ποτέ;), λέει μια νέα επιστημονική μελέτη.

Με τον κορωνοϊό σε πλήρη έξαρση, «ο φόβος φυλάει τα έρημα» (Ευμενίδες Αισχύλου). Στο προκείμενο: τα τρία ευρέως χρησιμοποιούμενα εργαλεία για την εφαρμογή μακιγιάζ είναι τα δάχτυλα, τα πινέλα και τα σφουγγάρια. Όμως από τα τρία, μόνο ένα θεωρείται από τους επιστήμονες πιο ύποπτο για μεταφορά μικροβίων: το σφουγγαράκι. Σε μελέτη Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Applied Microbiology, στο 90% από κάθε προϊόν και αξεσουάρ ομορφιάς που χρησιμοποιεί κατ’ επανάληψη μια μέση γυναίκα (κραγιόν, eyeliners, μάσκαρα και σφουγγαράκια μακιγιάζ), βρέθηκαν βακτήρια και μύκητες, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παθήσεις στο δέρμα και την υγεία γενικότερα. Αλλά τα  υψηλότερα επίπεδα δυνητικά επικίνδυνων μικροβίων εντοπίστηκαν στα σφουγγαράκια του μακιγιάζ (92% των δειγμάτων).

«Δηλαδή, όσο και αν απολυμαίνετε τα χέρια σας πριν την εφαρμογή μακιγιάζ, ή όσο σχολαστικά και αν καθαρίζετε τις βούρτσες και τα πινέλα, το σφουγγαράκι είναι εκείνο που θα κάνει την ύπουλη ζημιά», λέει η makeup artist Cristina Montemayor, ειδική στο θεατρικό μακιγιάζ και σύμβουλος στα Walt Disney Studios, και δίνει την  τεχνική που ακολουθεί η ίδια μετά από κάθε χρήση σφουγγαριού μακιγιάζ: «Ρίξτε μερικές σταγόνες σαμπουάν με αντισηπτικά , αντιμυκητισιακά και αντιβακτηριδιακά συστατικά σε ένα μπολ με ζεστό νερό και ανακάτεψε με τα δάχτυλά σας. Βουτήξτε το σφουγγαράκι μέσα στο νερό και αρχίστε να το μαλάζετε για μερικά δευτερόλεπτα ώστε να απορροφήσει καλά το σαμπουάν. Αφήστε το για περίπου μισή ώρα εκεί μέσα, και μετά ξεβγάλετε καλά με τρεχούμενο κρύο νερό, πιέζοντας δυνατά ώστε να βγαίνει μόνο καθαρό νερό στο τέλος της διαδικασίας. Κατόπιν, αφήνετε το σφουγγαράκι πάνω σε μια στεγνή και καθαρή πετσέτα όλο το βράδυ ώστε να απομακρυνθεί κάθε ίχνος υγρασίας».

 Το άλλο κόλπο καθαρισμού του σφουγγαριού μακιγιάζ (με την έγκριση των δερματολόγων), είναι ο φούρνος μικροκυμάτων: Τοποθετήστε το σφουγγάρι μέσα σε ένα δοχείο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, καλύπτοντας με νερό και λίγες σταγόνες από απλό, αντιβακτηριδιακό σαπούνι. Ρυθμίστε το χρονομετρητή στο ένα λεπτό και μετά απομακρύνετε τοδοχείο από το φούρνο. «Οι δερματολόγοι λένε πως αυτό το τρικ όχι μόνο απομακρύνει τα υπολείμματα makeup από το σφουγγαράκι, αλλά τα μικροκύματα και οι υψηλές θερμοκρασίες σίγουρα "σκοτώνουν" τους όποιους μικροοργανισμούς έχουν αναπτυχθεί πάνω σε αυτό», λέει η Montemayor.

THE BEAUTY TEAM