Οι 5 απαραίτητες κινήσεις για ασφαλή καθαρισμό του προσώπου στον καιρό του κορωνοϊού

gunaika-omorfia
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Σε κάθε πράγμα, όσο και αν φαίνεται αρνητικό, βρίσκεται πάντοτε κάτι θετικό, τονίζουν οι δερματολόγοι.

Όσο δραματικά και αν είναι τα πράγματα με τον κορωνοϊό, οι δερματολόγοι λένε ότι εδώ ισχύει με απόλυτη ακρίβεια το «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Σε πρόσφατη ανάρτησή της η Dr. Anjali Mahto, δερματολόγος στο Λονδίνο, εκπρόσωπος του ιδρύματος British Skin Foundation, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του εθνικού φορέα British Cosmetic Dermatology Group, συγγραφέας και blogger γράφει:

«Αρκούσε, λοιπόν μια πανδημία για να κάνει τους πάντες να αναθεωρήσουν ριζικά τον τρόπο που θα έπρεπε πάντα να καθαρίζουν τα χέρια και το πρόσωπό τους».

Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες που ασχολούνται σχολαστικά με την εικόνα του προσώπου τους και την φροντίδα του δέρματός τους, απλώνοντας δεκάδες προϊόντα φτιαγμένα γι’ αυτό το σκοπό -πανάκριβα πολλές φορές-,  αμελούσαν συστηματικά τον Νο1 κανόνα μιας σωστής ρουτίνας ομορφιάς και υγείας: τον καλό καθαρισμό του προσώπου τους. Μέχρι χθες, χωρίς να το πολυσκέφτονται, απλά πετούσαν λίγο δροσερό νερό στο πρόσωπο και σκουπίζονταν με μια πετσέτα, περνώντας γρήγορα-γρήγορα στο μακιγιάζ. Από σήμερα όμως, αυτό πρέπει να το αλλάξετε οριστικά -και για πάντα.

«Αντίθετα με τον καθαρισμό και το πλύσιμο των χεριών, ο καθαρισμός του προσώπου πρέπει να ακολουθεί πολύ πιο εξειδικευμένες πρακτικές. Και αυτό δεν πρέπει να αποτελεί αγγαρεία, αλλά αληθινή ιεροτελεστία, με σκοπό να προστατέψετε όχι μόνο την ομορφιά αλλά και την υγεία της επιδερμίδας του προσώπου σας», σημειώνει η Dr. Mahto, η οποία δίνει τα βήματα για να βρείτε τον ιδανικό τρόπο να καθαρίζετε το πρόσωπό σας σωστά.

Καθαρά χέρια: «Ακόμη και όταν έχετε μείνει για μέρες στο σπίτι, η πρωινή ή βραδινή ρουτίνα καθαρισμού του προσώπου, πρέπει να εφαρμόζεται με χέρια που είναι καλά πλυμένα με νερό και σαπούνι ή αντισηπτικό τζελ ή οινόπνευμα», τονίζει η δερματολόγος. «Έτσι, μειώνετε στο ελάχιστο την πιθανή μεταφορά ιών, βακτηρίων και μυκήτων στο πρόσωπό σας».  

Λάβετε υπόψη τον τύπο της επιδερμίδας σας: Είτε δεν αλλάζετε με τίποτα την κλασική μέθοδο με νερό και σαπούνι, είτε είστε λάτρης των μοντέρνων προϊόντων ομορφιάς και θέλετε το πιο καινούριο τζελ που κυκλοφορεί, είναι σημαντικό να ταιριάζει «γάντι» στον τύπο της επιδερμίδας σας (κανονική, ξηρή, λιπαρή, ευαίσθητη ή μεικτή), επιλέγοντας ένα προϊόν καθαρισμού που είναι σχεδιασμένο ειδικά για αυτόν.

Ο μύθος του ζεστού νερού: Μπορεί να σας φαίνεται δελεαστικό να πλύνετε το πρόσωπό σας με ζεστό νερό μετά από μια κουραστική μέρα, ή μπορεί να έχετε την ανάγκη να “ξυπνήσετε” την επιδερμίδα σας μετά τον βραδινό ύπνο, ρίχνοντας άφθονο παγωμένο νερό. Ωστόσο, μολονότι και οι δύο τρόποι μοιάζουν χαλαρωτικοί, το χλιαρό νερό είναι η καλύτερη επιλογή για τον καθαρισμό του προσώπου σας. «Το κρύο νερό δεν θα απομακρύνει επαρκώς τους ρύπους και τα μικρόβια, ενώ το ζεστό μπορεί να ξηράνει ή να ερεθίσει την επιδερμίδα σας, ανοίγοντας περισσότερες πύλες για την εισβολή ιών», λέει η Dr. Mahto.

  Η τέλεια κίνηση καθαρισμού προσώπου: Εφαρμόσετε τη λοσιόν καθαρισμού κάνοντας μασάζ με τα χέρια σας -εννοείται, καθαρά και απολυμασμένα από πριν-, καθώς τα πανάκια και τα σφουγγαράκια μπορεί να είναι πηγές βακτηρίων. Κάντε αφρό με κυκλικές, ανοδικές κινήσεις, και μην ξεχνάτε βασικές περιοχές του προσώπου, όπως το πηγούνι, το μέτωπο και τα πλαϊνά της μύτης. «Με αυτή την τακτική δεν θα χρειαστεί να κάνετε απολέπιση, κάτι που θωρακίζει ακόμη περισσότερο το ευαίσθητο ή ξηρό δέρμα από την έκθεσή του στους ιούς», τονίζει η δερματολόγος.

Ξέβγαλμα με χλιαρό νερό και ήπιο στέγνωμα: Ολοκληρώστε την κούρα καθαρισμού ξεπλένοντας το πρόσωπό σας με χλιαρό νερό και στεγνώστε ταμπονάροντας απαλά με μια καθαρή, στεγνή πετσέτα. «Αποφύγετε το δυνατό τρίψιμο, επειδή μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, ειδικά αν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα», συμβουλεύει η Dr. Mahto.

THE BEAUTY TEAM