Το Netflix «ρίχνει» την ποιότητα στην Ευρώπη για να μην καταρρεύσει το Διαδίκτυο

netflix-laptop-streaming
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Εκπρόσωπος της πλατφόρμας streaming τόνισε πως η διαφορά θα είναι «ανεπαίσθητη» για τους περισσότερους χρήστες.

Η πανδημία του κορωνοϊού COVID19 και τα έκτακτα μέτρα αυτοπεριορισμού στο σπίτι έχουν στρέψει πολύ κόσμο σε πλατφόρμες streaming για να περάσουν πιο ευχάριστα την καραντίνα. Η πρωτόγνωρη αύξηση χρήσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών όμως έχει αρχίσει να φέρνει το Διαδίκτυο στα όρια του και έτσι το Netflix αποφάσισε να μειώσει την ποιότητα βίντεο των Ευρωπαίων συνδρομητών του για τις επόμενες 30 μέρες.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της πλατφόρμας streaming η μείωση της ποιότητας στις περισσότερες περιπτώσει θα είναι «ανεπαίσθητη», ενώ ορισμένοι δεν θα διαπιστώσουν καμία διαφορά. «Εκτιμούμε πως αυτό θα μειώσει την κίνηση του Netflix στα ευρωπαϊκά δίκτυα κατά 25% ενώ διασφαλίζει μια καλής ποιότητας υπηρεσία για τους συνδρομητές μας» ανέφερε εκπρόσωπος του Netflix.

Shutterstock / Nicolas Maderna

Η απόφαση ήρθε μετά από έκκληση αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Netflix και τους χρήστες του να αποφεύγουν το streaming σε υψηλή ευκρίνεια (HD) ώστε να μην καταρρεύσουν τα δίκτυα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Thierry Breton σχολίασε πως οι πλατφόρμες streaming, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και χρήστες «έχουν κοινή ευθύνη να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του Διαδικτύου κατά τη διάρκεια της μάχης κατά της διάδοσης του ιού».

Αξίζει να σημειωθεί πως έρευνα του 2019 είχε δείξει πως το 60% των δεδομένων που κατεβάζουν οι χρήστες του διαδικτύου είναι από βίντεο, ενώ το Netflix «ευθύνεται» για το 12% της συνολικής κίνησης δεδομένων στο διαδίκτυο – όσο είναι και η κίνηση που αντιστοιχεί στις υπηρεσίες της Google.