Ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά της καραντίνας

skordalia-mpakaliaros
ΤΡΙΤΗ, 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Με την κατάσταση της καραντίνας και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, έχετε όλο το χρόνο στη διάθεσή σας να ξαλμυρίσετε τον μπακαλιάρο και να φτιάξετε μια ωραία σκορδαλιά για να τον συνοδέψετε, γιορτάζοντας παραδοσιακά και… καραντινάτα την 25η Μαρτίου.

Η καραντίνα δεν χρειάζεται να μας στερήσει το παραδοσιακό μας γεύμα που είναι ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά με αφορμή την 25η Μαρτίου που πλησιάζει και σίγουρα θα είναι μια εθνική εορτή που θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια. Είτε τη γιορτάσετε μόνοι σας, είτε με τους συγκατοίκους, οικογένεια κ.λπ. φέτος δεν έχετε καμία δικαιολογία να μην φτιάξετε παραδοσιακό μπακαλιάρο με σκορδαλιά και να λάβετε τα οφέλη τους.

Σκορδαλιά και καλή καρδιά
Το σκόρδο, όπως είναι γνωστό, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, έχοντας ήπια επίδραση στη ρύθμισή της και βοηθώντας σε περιπτώσεις υπέρτασης. Πέραν τούτου, όμως, φημίζεται και για την αντιμικροβιακή και αντιιική του δράση καταπολεμώντας τα βακτήρια στον οργανισμό, ενώ σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχει, κερδίζει επάξια τον τίτλο του φυσικού αντιβιοτικού. Θερμιδικά, η σκορδαλιά δεν είναι αθώα, αφού οι θερμίδες της φτάνουν περίπου τις 95-100 σε 1 κουταλιά της σούπας, γι’ αυτό προσέξτε πόσες τέτοιες κουταλιές θα βάλετε στο πιάτο σας και αν είστε υποτασικοί, προσέξτε την υπερκατανάλωση. Η σκορδαλιά παρασκευάζεται επίσης με ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αποτελεί άλλη μια ευεργετική τροφή για την καρδιά, βελτιώνοντας τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης, όταν δεν υπερκαταναλώνεται. Συν τοις άλλοις παρουσιάζει και αντιοξειδωτική δράση χάρη στη βιταμίνη Ε.

Μπακαλιάρος ο θρεπτικός
Ο μπακαλιάρος είναι το συνηθισμένο ταίρι της σκορδαλιάς και αποτελεί πηγή ζωικής πρωτεΐνης, αποδίδοντας λιγότερες από 100 θερμίδες στα 100 γραμμάρια –αρκεί να μην τηγανιστεί. Αποτελεί πηγή βιταμίνης Β12 που είναι σημαντική για το νευρικό σύστημα και παρουσιάζεται πλέον συχνά έλλειψη και σε όσους καταναλώνουν ζωικά, πέραν των χορτοφάγων, ενώ το σελήνιο και το ιώδιό του συμβάλλουν στην υγεία του θυρεοειδούς. Δρα και ο μπακαλιάρος προς όφελος της καρδιάς, όμως, με τις βιταμίνες Β6 και Β9 που προστατεύουν το καρδιαγγειακό και τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και προς την υγεία του καρδιαγγειακού, αλλά και το κάλιο που περιέχει, το οποίο συμβάλλει στην ισορροπία της αρτηριακής πίεσης. Τα λιπαρά του μπακαλιάρου, να πούμε ότι εντάσσονται στα καλά λιπαρά, αφού είναι ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης, κάνουν καλό στον εγκέφαλο, το δέρμα και τα μαλλιά και μειώνουν τα τριγλυκερίδια του αίματος. Ακόμη, περιέχει βιταμίνη D που συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και κατ’ επέκταση στην υγεία των οστών. Τέλος, προσθέστε στη διατροφική του αξία και τη χολίνη, μια θρεπτική ουσία απαραίτητη για τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου, κι έχετε ένα πολύ θρεπτικό ψάρι που αξίζει να το απολαύσετε όσο το δυνατόν πιο «αγνά» γίνεται.

Tips

  • Αν φτιάξετε τη σκορδαλιά σας με καρύδι, θα της χαρίσετε έξτρα πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, αλλά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ανεβάζοντας τη θρεπτική της αξία και ωφελώντας την υγεία του εγκεφάλου.
  • Προτιμήστε να μην τηγανίσετε τον μπακαλιάρο σας σε κουρκούτι και να τον μαγειρέψετε ψητό, για να μην ανεβάσετε τις θερμίδες του και μειώσετε τη διατροφική του αξία με το τηγάνισμα.
  • Μπορείτε να πασπαλίσετε στο ψάρι σας βότανα και μυρωδικά για έξτρα άρωμα και αντιοξειδωτικά.
  • Μην παραλείψετε να ξαλμυρήσετε καλά τον μπακαλιάρο σας για περισσότερο από μια ημέρα, αλλάζοντας διαρκώς το νερό.
  • Αν έχετε όρεξη για πειραματισμούς, μπορείτε να προσθέσετε ροζ χρώμα στη σκορδαλιά σας με μερικές κουταλιές ζουμί από παντζάρι.
  • Αν θέλετε η σκορδαλιά σας να βγει ελαφριά, ψήστε πρώτα τις σκελίδες που θα χρησιμοποιήσετε στον φούρνο, χωρίς να τις καθαρίσετε.