Πάνω από 500 κινηματογραφικές αίθουσες έχουν ανοίξει ξανά στην Κίνα

cinema-kinimatografos-kina-koronoios
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Παρά τις αποτελεσματικές ενέργειες των αρχών της χώρας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο κόσμος παραμένει διστακτικός.

Η επέλαση του κορωνοϊού στη Δύση συνεχίζεται, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να έχουν πάρει έκτακτα μέτρα περιορισμού στο σπίτι, όμως στην Κίνα η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και ο κόσμος αρχίζει να επιστρέφει – με δισταγμό – στην καθημερινότητά του.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχουν μειωθεί μετά τις ενέργειες των κινεζικών αρχών, ήδη έχουν ανοίξει πάνω από 500 κινηματογραφικές αίθουσες στη χώρα. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Caixin, το νούμερο αντιπροσωπεύει σχεδόν το 5% των αιθουσών που λειτουργούσαν πριν την έναρξη της πανδημίας.

Shutterstock / Sorbis

Παρόλα αυτά, οι Κινέζοι παραμένουν ιδιαίτερα διστακτικοί στους δημόσιους χώρους και το Variety αναφέρει σε άρθρο του πως συνολικά κόπηκαν εισιτήρια αξίας 2.000 δολαρίων. Ενδεικτικά, στις δημοφιλείς παράλιες περιοχές Φουτζιάν και Γκουαντόνγκ που συνορεύουν με τον Χονγκ Κονγκ δεν κόπηκε ούτε ένα εισιτήριο μετά την επαναλειτουργία των κινηματογράφων.

Αναμφίβολα η εξέλιξη είναι θετική και εμπνέει αισιοδοξία στις υπόλοιπες χώρες που πλήττονται από τον κορωνοϊό, όμως εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την βιωσιμότητα των κινηματογράφων στο μέλλον.

Shutterstock

Πριν την πανδημία υπήρχε «αντίσταση» από παραδοσιακούς παράγοντες της βιομηχανίας σχετικά με την είσοδο πλατφόρμων streaming, όπως το Netflix, στην διανομή ταινιών. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών όμως έχουν στρέψει ακόμα περισσότερο κόσμο στο διαδίκτυο και μένει να φανεί πόσο δραματική θα είναι η αλλαγή στην βιομηχανία κινηματογράφου.