Πιείτε κομπούχα για έντερο-ρολόι

kompouxa
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Αν το στρες των ημερών και η άτσαλη διατροφή της καραντίνας έχει μειώσει τις επισκέψεις σας στην τουαλέτα αυτές τις ημέρες, βρείτε το γιατρικό στην κομπούχα.

Η κομπούχα (kombucha) είναι μια υπερτροφή-αστέρι που ακούγεται πολύ τα τελευταία χρόνια και είναι ουσιαστικά μια συμβίωση βακτηριδίων και μαγιάς. Με πιο απλά λόγια, πρόκειται για ένα μαύρο τσάι που έχει υποστεί διαδικασία ζύμωσης και προέρχεται από την Κίνα.

Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του εντοπίζεται γύρω στο 221 π.Χ., όταν «ταξίδεψε» στην Ιαπωνία κι εξαπλώθηκε στην Ινδία και την Ανατολική Ευρώπη. Πρωτοδημιουργήθηκε από μια αποικία βακτηρίων από μανιτάρι, η οποία αφέθηκε για ζύμωση. Ο συνδυασμός ζάχαρης, τσαγιού και νερού με το παραπάνω κατέληξε σε ένα αναβράζον ρόφημα, πλούσιο σε καλά βακτήρια και με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουκαρικό οξύ.

Μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη της κομπούχα σε λειτουργίες-κλειδιά του οργανισμού, στη δυσκοιλιότητα, την αποτοξίνωση, την οξυγόνωση και σε φλεγμονές. Ταυτόχρονα, η κομπούχα προωθεί την παραγωγή γλυκοζαμίνης και υαλουρονικού οξέος, κάνοντας τις αρθρώσεις γερές και ευκίνητες και το δέρμα λαμπερό.