Πώς θα επηρεάσει την εστίαση ο κορωνοϊός;

kleisto-estiatorio
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Οι επιπτώσεις του νέου κορωνοϊού επεκτείνονται εκτός από την υγεία και στην οικονομία, προκαλώντας πρόβλημα στους περισσότερους κλάδους και βιομηχανίες, με την εστίαση να πλήττεται σοβαρά.

Πριν μερικές ημέρες, η National Restaurant Association έγραψε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και το κογκρέσο ότι η εκτίμηση για τις πωλήσεις της βιομηχανίας της εστίασης εκτιμάται ότι θα σημειώσει πτώση 225 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τους τρεις επόμενους μήνες, κάτι που θα οδηγήσει σε απώλεια περίπου 5 με 7 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μόνο στις ΗΠΑ.

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού οδήγησε στο κλείσιμο εστιατορίων και επιλογών εστίασης, με την απώλεια πωλήσεων να ισούται με το 25% των 899 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανέμενε η βιομηχανία για το 2020, ενώ ο ολοκληρωτικός οικονομικός αντίκτυπος, σύμφωνα με τον οργανισμό, θα είναι 675 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς κάθε ένα δολάριο που ξοδεύεται σε εστιατόρια, παράγει άλλα 2 δολάρια σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Στην Ελλάδα, ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας βρίσκεται ήδη σε πτώση που φτάνει κατά μέσο όρο ακόμη και στο 70%, με άμεσες επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και δυσκολία στην πρόβλεψη της επαναφοράς, με τόσο τους επιχειρηματίες, όσο και τους εργαζόμενους στον κλάδο να μένουν μετέωροι. Κι όπως είχε ήδη φανεί, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Interview, οι Έλληνες μείωσαν τις εξόδους τους στα εστιατόρια κατά 80% πριν ακόμη μπει λουκέτο.

Για πολλές επιχειρήσεις, λειτουργεί το εναλλακτικό μοντέλο του takeaway και ντελίβερι, ώστε να υπάρξει μια κίνηση, αλλά και πάλι τα εστιατόρια φαίνεται να περνούν μια εξαιρετικά δύσκολη φάση που μάλλον θα οδηγήσει σε τραγικές απώλειες, παγκοσμίως, με το προσωρινό λουκέτο σε πολλές περιπτώσεις να γίνεται μόνιμο.