Το φαγόπυρο ταιριάζει στην καραντίνα

fagopuro
ΤΡΙΤΗ, 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Μήπως ήρθε η ώρα να το ανακαλύψετε;

Κάποιοι ορκίζονται στο όνομά του, ενώ άλλοι δεν το έχουν δοκιμάσει έως τώρα. Αν ανήκετε στους δεύτερους, μάλλον είναι μια καλή στιγμή να το βάλετε στα πιάτα σας, στο πλαίσιο βελτίωσης της διατροφής σας τις ημέρες της καραντίνας.

Καταρχάς να πούμε ότι αποτελεί ένα ψευδοδημητριακό όπως η κινόα και ο αμάρανθος και ίσως το έχετε ακούσει και με την ονομασία μαυροσίταρο. Πιο δημοφιλές είναι σε όσους αποφεύγουν τη γλουτένη, καθώς δεν περιέχει, όπως επίσης και σε όσους ψάχνουν εναλλακτικές πηγές φυτικής πρωτεΐνης, καθώς είναι πλούσια πηγή της με 14 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάτια προϊόντος και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Ταυτόχρονα, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε αλλά και σε βιταμίνη Κ που κάνει καλό στην πήξη του αίματος, στην οστεοπόρωση, στην καρδιά. Από το φαγόπυρο δεν λείπουν και τα μέταλλα όπως το ασβέστιο που κάνει καλό στα οστά, ο σίδηρος, το σελήνιο που συμβάλλει στην υγεία του θυρεοεοδούς, ο ψευδάργυρος που τονώνει το ανοσοποιητικό ο χαλκός, το μαγνήσιο, το κάλιο κ.ο.κ.

Η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες κάνει καλό στο έντερο, ενώ σύμφωνα με έρευνες φαίνεται πως συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης υπέρτασης, αλλά και υψηλής χοληστερόλης.

Πώς θα το αξιοποιήσετε στα πιάτα σας; Το βράζετε για περίπου 15 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση, ακριβώς όπως το ρύζι, σε αναλογία 1 φλιτζάνι φαγόπυρο προς 2 φλιτζάνια νερό αλατισμένο. Μπορείτε να το προσθέσετε στη σαλάτα σας, να το αξιοποιήσετε σαν συνοδευτικό αντί για ρύζι σε κάθε πιάτο, ακόμη και να φτιάξετε γεμιστά με αυτό. Κι αν είστε πιο… μερακλήδες, προμηθευτείτε αλεύρι από φαγόπυρο για να φτιάξετε ψωμί ή άλλα αρτοποιήματα. Δοκιμάστε το!