Η ταινία που εξόργισε την οικογένεια Reagan αλλά έκανε τον Obama να δακρύσει

i-tainia-pou-eksorgise-tin-oikogeneia-reagan-alla-ekane-ton-obama-na-dakrusei

Τerrence Howard και Oprah Winfrey στην ταινία «The Βutler». Φωτογραφία: ΙΜDb.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί το βιογραφικό δράμα «The Βutler» του Lee Daniels που έκανε τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα να δακρύσει, αλλά εξόργισε τον γιο του Ronald Reagan.

Στην ταινία, ο βραβευμένος με Όσκαρ Forest Whitaker, υποδύεται τον αφροαμερικανό μπάτλερ του Λευκού Οίκου, Cecil Gaines. Ο χαρακτήρας είναι βασισμένος στο πρόσωπο του πραγματικού αφροαμερικανού μπάτλερ του Λευκού Οίκου, του Eugene Allen που υπηρέτησε οκτώ προέδρους, από το 1952 μέχρι τη χρονιά που αποσύρθηκε το 1986. Τον Ronald Reagan ενσαρκώνει στην ταινία ο Alan Rickman, ενώ στο πρωταγωνιστικό καστ συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Oprah Winfrey, David Oyelowo, Robin Williams, Melissa Leo, James Marsden, Minka Kelly, John Cusack και Jane Fonda.

Γράφοντας στην ιστοσελίδα Newsmax, ο Michael Reagan τόνισε πως η περιγραφή του πατέρα του από τον σκηνοθέτη Lee Daniels είναι «ένα μάτσο ψέματα» καθώς αφήνει να αιωρείται η αίσθηση πως ήταν ρατσιστής. Ο Michael Reagan υπογράμμισε πως ο Ronald Reagan είχε υπογράψει το νόμο για τη δημιουργία της τιμητικής μέρας για τον Martin Luther King, ενώ είχε δώσει προαγωγή στον πραγματικό μπάτλερ που εμφανίζεται ως βασικός χαρακτήρας στην ταινία: «Μου προκαλεί απέχθεια που κάποιος προσπαθεί να υπονοήσει πως ο πατέρας μου ήταν ρατσιστής. Αυτός, η Nancy και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Reagan συμπεριφέρονταν στον κύριο Allen με τον μεγαλύτερο σεβασμό. Ήταν η Nancy Reagan αυτή που προσκάλεσε τον μπάτλερ σε δείπνο, όχι ως εργαζόμενο αλλά ως προσκεκλημένο. Και ήταν ο πατέρας μου αυτός που έδωσε προαγωγή στον κύριο Allen ώστε να γίνει maitre d’ hotel. H πραγματική ιστορία του μπάτλερ του Λευκού Οίκου δεν αφήνει υπόνοιες για κανενός είδους ρατσισμό…».

Ο Michael Reagan υποστηρίζει πως οι θέσεις του πατέρα του για το καθεστώς του Απαρτχάιντ τη δεκαετία του ’80 «δεν είχαν καμία σχέση με το φυλετικό θέμα αλλά με τη γεωοπολιτική του Ψυχρού Πολέμου. Αλλά τα γεγονότα δεν ενδιαφέρουν τους δημιουργικούς προπαγανδιστές του Χόλιγουντ. Η αλήθεια είναι υπερβολικά περίπλοκη και λιγότερο δραματική για τους σεναριογράφους που σκέφτονται στα χρονικά περιθώρια της στιγμής και δεν βλέπουν τη μεγάλη εικόνα, όταν πρόκειται για κάποιον που προέρχεται από τη συντηρητική παράταξη».

Στον αντίποδα, ήταν η αντίδραση του προέδρου Ομπάμα την προηγούμενη εβδομάδα, ο οποίος δήλωσε πως το βιογραφικό δράμα του Lee Daniels τον συγκίνησε τόσο πολύ ώστε δάκρυσε: «δάκρυσα, όταν σκέφτηκα όχι μόνο τους μπάτλερ οι οποίοι υπηρέτησαν εδώ στον Λευκό Οίκο, αλλά μια ολόκληρη γενιά ταλαντούχων ανθρώπων, με προσόντα που όμως εξαιτίας του Τζιμ Κρόου (αναφέρεται στην περιβόητη νομοθεσία Tζιμ Κρόου) και των φυλετικών διακρίσεων, μπορούσαν να φτάσουν μόνο μέχρι εδώ». Η ταινία «The Butler» είναι πολύ πιθανό να πρωταγωνιστήσει και στην επόμενη απονομή των Όσκαρ.