Τα ψώνια στην εποχή του κορωνοϊού: τι προσέχουμε

souper-market
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Αν και οι ειδικοί αναφέρουν συνεχώς ότι ο βασικός τρόπος μετάδοσης του SARS CoV-2 είναι μέσω σταγονιδίων που φεύγουν με το φτέρνισμα, τον βήχα και την ομιλία, παρ’ όλ’ αυτά δεν αποκλείεται και η μετάδοση του ιού από μολυσμένες επιφάνειες και ψώνια του σούπερ μάρκετ, αν τις ακουμπήσουμε και χωρίς να πλύνουμε τα χέρια μας σωστά, πιάσουμε το πρόσωπό μας. Ας δούμε τι ισχύει σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών και τους ειδικούς.

Είναι καλύτερα να παραγγείλουμε τα ψώνια ή να πάμε στο σούπερ μάρκετ;
Οι υπηρεσίες ντελίβερι μειώνουν δραματικά την επαφή σας με άλλα άτομα, η πληρωμή γίνεται online χωρίς επαφή με χρήματα, τα ψώνια αφήνονται έξω από την πόρτα, οπότε είναι προτιμητέες αυτή την περίοδο. Δυστυχώς, όμως, όπως είναι εύλογο, οι αγορές αυτού του είδους έχουν ουρά αναμονής αρκετά μεγάλη, που σημαίνει ότι δεν θα βολέψουν αν υπάρχουν άμεσες ανάγκες, που είναι και το πιο πιθανό. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αποδείξεις που να υποστηρίζουν τη μετάδοση του ιού από τροφές και συσκευασίες, πρέπει και πάλι να πλένετε καλά τα χέρια σας και τις επιφάνειες μετά την παραλαβή των τροφίμων, καθώς εν προκειμένω βασίζεστε στα τυφλά στην υγεία και την υγιεινή του υπαλλήλου που τα συγκέντρωσε και σας τα έφερε.

Πώς εφαρμόζουμε το social distancing στο σούπερ μάρκετ;
Όταν επισκεπτόμαστε ένα μέρος που βρίσκονται και άλλοι άνθρωποι, η βασική μας ανησυχία θα πρέπει να είναι πρωτίστως η ασφαλής απόσταση από τους υπόλοιπους και όχι οι τροφές και οι επιφάνειες. Μπορεί ο ιός να μένει στις επιφάνειες, αλλά ο βασικός τρόπος μετάδοσής του είναι από άνθρωπο σε άνθρωπο, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί και να κρατάτε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρα από τους υπόλοιπους. Επειδή πολλοί μπορεί να ξεχαστούν και να μην τηρήσουν αυτή την απόσταση, φροντίστε πάντα να είστε σε εγρήγορση και προτιμήστε τα σούπερ μάρκετ με τον λιγότερο κόσμο που τηρούν τα μέτρα. Κάτι επίσης πολύ σημαντικό: Μην πηγαίνετε πολλά άτομα μαζί στο σούπερ μάρκετ. Αφήστε τα παιδιά στο σπίτι και ορίστε ένα άτομο που θα πηγαίνει πάντα. Κι αν έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα αδιαθεσίας, ζητήστε από κάποιον άλλον να κάνει τα ψώνια για εσάς.

Πώς πρέπει να αγγίζουμε τα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ;
Υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποιος φορέας του ιού να έχει βήξει ή φτερνιστεί σε μια επιφάνεια που θα ακουμπήσετε εσείς αργότερα. Σύμφωνα με μελέτη της 17ης Μαρτίου που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, ο ιός φαίνεται να ζει μέχρι 2 ή 3 ημέρες σε πλαστικό και ατσάλι, μέχρι 24 ώρες σε χαρτί και μέχρι 4 ώρες σε χαλκό. Το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συστήνει να καθαρίζουμε το καλάθι μας με απολυμαντικά μαντηλάκια και να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό στο κατάστημα, κάθε φορά που ακουμπάμε κάποια επιφάνεια που είναι επίφοβη, όπως το χερούλι του καροτσιού. Προσπαθήστε να ακουμπάτε όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα και σε κάθε περίπτωση μην ακουμπάτε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας. Τοποθετήστε τις ωμές τροφές σε σακούλα για να μην έρθουν σε άμεση επαφή με το καλάθι ή το καρότσι και προτιμήστε να έχετε μια λίστα με τα ψώνια σε χαρτί, για να μην ακουμπάτε το κινητό σας συνέχεια και να πετάξετε το χαρτί μόλις τελειώσετε. Θυμηθείτε ότι όσο λιγότερο ακουμπάτε τα προσωπικά σας αντικείμενα όταν βρίσκεστε έξω, τόσο το καλύτερο. Μόλις φύγετε από το κατάστημα και πριν πιάσετε το τιμόνι του αυτοκινήτου σας, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό και μόλις φτάσετε στο σπίτι, πλύνετε καλά τα χέρια σας.

Χρειάζεστε γάντια και μάσκα;
Αν έχετε συμπτώματα και πρέπει να πάτε για ψώνια –αν και οι ειδικοί συμβουλεύουν να μείνετε σπίτι και να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου- πρέπει οπωσδήποτε να φορέσετε μάσκα και γάντια για να μην διασπείρετε μολυσμένα σταγονίδια. Αν δεν είστε άρρωστοι, δεν χρειάζεται να φοράτε μάσκα ή γάντια σύμφωνα με το CDC. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, το γεγονός ότι νιώθουμε προστατευμένοι με αυτά, μας κάνει να χαλαρώνουμε με τους κανόνες υγιεινής, βάζοντας τον εαυτό μας τελικά σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Αν, επίσης, πιάνετε συνεχώς τη μάσκα και τα γάντια ή τα βγάλετε με λάθος τρόπο, μπορεί και πάλι να εκτίθεστε σε κίνδυνο. Το καλύτερο, λοιπόν, που μπορείτε να κάνετε σε κάθε περίπτωση αν είστε υγιείς, είναι να χρησιμοποιείτε αντισηπτικό, να μην πιάνετε το πρόσωπό σας, να κρατάτε τις αποστάσεις και να πλένετε τα χέρια σας αμέσως μόλις επιστρέφετε σπίτι. Μην ξεχνάτε, ότι οι μάσκες και τα γάντια είναι πιο σημαντικά για το νοσηλευτικό προσωπικό αυτή τη στιγμή, γι’ αυτό μην τα υπερκαταναλώνετε, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα γι’ αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Πώς πληρώνουμε με ασφάλεια;
Η καλύτερη επιλογή είναι να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερη επαφή με τον ταμία, που σημαίνει είτε πληρωμή μέσω mobile εφαρμογής, είτε μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας που θα καθαρίσετε πριν και μετά τη χρήση. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε μετρητά, πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας στη συνέχεια και μην ξεχνάτε να κρατάτε απόσταση και από τον ταμία. 

Πρέπει να καθαρίζουμε όλα τα προϊόντα που αγοράσαμε;
Οι ειδικοί αναφέρουν στο περιοδικό TIME ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο και ότι είναι καλύτερα να κρατήσουμε τις προμήθειές μας σε απολυμαντικά για τις περιπτώσεις που τις χρειαζόμαστε πραγματικά. Συν τοις άλλοις, κάποιες συσκευασίες όπως τα χάρτινα κουτιά δεν απολυμαίνονται με απολυμαντικά μαντηλάκια, γιατί είναι πορώδη. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν να χρησιμοποιείτε τα καθαριστικά σε επιφάνειες που αγγίζουν πολλοί, όπως τα καρότσια και τα καλάθια του σούπερ μάρκετ και να προσέχετε μην χρησιμοποιήσετε επικίνδυνα χημικά στα τρόφιμά σας, όπως π.χ. χλωρίνη, γιατί θα δημιουργήσετε πολύ περισσότερα προβλήματα. Το CDC επίσης δεν συστήνει να καθαρίζετε τα είδη μαναβικής με μαντηλάκι, αφού δεν υπάρχουν προς το παρόν αποδείξεις ότι μπορούν να μεταφέρουν τον ιό. Πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού και αν δεν έχετε σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε αντισηπτικό με τουλάχιστον 60% αλκοόλ. Πλύνετε, επίσης, τα φρούτα και τα λαχανικά όπως πάντα κι αν θέλετε να είστε ιδιαιτέρως σχολαστικοί, χρησιμοποιήστε ένα βουρτσάκι, το οποίο θα πλένετε καλά από τρόφιμο σε τρόφιμο. Μόλις βγάλετε τα ψώνια από τις σακούλες, πλύνετε τα χέρια σας και καθαρίστε τις επιφάνειες της κουζίνας σας.