Τι λένε οι ειδικοί για την αγορά αεροπορικών αυτή την εποχή;

taksidi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Σίγουρα το μυαλό σας δεν είναι στα ταξίδια αυτή τη στιγμή. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, όμως, θεωρούν ότι είναι μια καλή εποχή για να κλείσουμε αεροπορικά για το επόμενό μας ταξίδι –κι ας αργήσει.

Η πανδημία κάποια στιγμή θα περάσει και η ζωή θα επιστρέψει στην κανονικότητα. Κι όσοι ζουν και αναπνέουν με τα ταξίδια, σίγουρα θα θελήσουν μια απόδραση, όταν όλα θα είναι ασφαλή. Τι θα λέγατε, όμως, αυτή την απόδραση να την είχατε έτοιμη από τώρα, επωφελούμενοι τις προσφορές λόγω περιόδου;

Σύμφωνα με άρθρο του Reader’s Digest, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θεωρούν ότι είναι μια έξυπνη κίνηση να σχεδιάσει κάποιος μελλοντικό ταξίδι, εκμεταλλευόμενος τις σημερινές πολύ χαμηλές τιμές των αεροπορικών.

Τι συμβαίνει με τα αεροπορικά
Καθημερινά ακυρώνονται πτήσεις και σίγουρα δεν είναι καλή ιδέα να ταξιδέψει κανείς αυτή τη χρονική περίοδο, ούτε είναι εφικτό στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ δεν γνωρίζει κανείς πότε ακριβώς θα είμαστε ασφαλείς για να πατήσουμε ξανά το “play” στη ζωή και τα ταξίδια μας. Αυτή η αβεβαιότητα έχει σίγουρα χτυπήσει τη βιομηχανία αερογραμμών, με τους πρώιμους υπολογισμούς να μιλούν για 113 δισεκατομμύρια δολάρια απώλειες –αν και τα νούμερα αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερα, τώρα που οι περισσότερες χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια σημαντική πτώση τιμών και πολύ πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις σε περιπτώσεις ακύρωσης.

Πότε, όμως, είναι μια καλή στιγμή; Σύμφωνα με ταξιδιωτικούς πράκτορες του εξωτερικού, πολλά αθλητικά event και καρναβάλια έχουν μεταφερθεί για τον Οκτώβριο, οπότε αναμένεται τότε να είναι μια καλή εποχή για ταξίδι. Κλείνοντας, λοιπόν, τώρα ένα εισιτήριο, θα επωφεληθεί κάποιος των πολύ χαμηλών τιμών και θα αποφύγει την αυξημένη ζήτηση που θα έρθει όταν όλα επιστρέψουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Όπως και να ‘χει, όμως, πριν κλείσετε εισιτήριο, ελέγξτε την περίπτωση ακύρωσης. Αυτό ισχύει σε κάθε περίοδο, αλλά τώρα είναι ακόμη πιο σημαντικό λόγω της αβεβαιότητας. Δείτε, επίσης, τι ισχύει για τις χρεώσεις, καθώς κάποιες εταιρίες δεν χρεώνουν αλλαγές για πτήσεις που θα κλειστούν τον Μάρτιο για μελλοντικό ταξίδι, σε μια προσπάθεια να τονώσουν την κίνηση. Κι ενώ κάποτε η περίοδος ακύρωσης ήταν 2 εβδομάδες πριν την άφιξη, τώρα είναι 24 ώρες.

Πότε να κλείσετε το επόμενο ταξίδι;
Στην παρούσα φάση, κανείς δεν μπορεί να σας πει με 100% σιγουριά πότε θα είναι ασφαλές να ταξιδέψετε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ταξιδιωτικών πρακτόρων, άλλοι θεωρούν ότι μετά τον Σεπτέμβριο φαίνεται να είναι μια καλή εποχή, ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι με το τέλος της άνοιξης θα αρχίσουν και τα πρώτα ταξίδια, αν και για πολλούς αυτό φαντάζει λίγο πρόωρο. Τα διεθνή ταξίδια είναι απολύτως απρόβλεπτα αυτή την περίοδο, γι’ αυτό αν βιάζεστε για την επόμενη εξόρμηση, καλύτερα να κινηθείτε εντός Ελλάδας. Αν έχετε κάποιον εξωτικό προορισμό κατά νου, καλύτερα να κλείσετε κάτι προς το τέλος του χρόνου ή το επόμενο έτος.

Πού να ταξιδέψετε
Λόγω του ότι ο ιός ταξίδεψε πολύ γρήγορα σε πολυπληθείς πόλεις και χώρες, οι ειδικοί συστήνουν να επιλέξετε κάποιον πιο απομακρυσμένο προορισμό μακριά από μητροπόλεις ή να κινηθείτε σε κοντινή ακτίνα, σε μέρη που δεν έχουν πληγεί σημαντικά από τον SARS-CoV-2.

Πώς να προστατέψετε το ταξίδι σας
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για προστασία, είναι να κάνετε μια ταξιδιωτική ασφάλεια με το επίπεδο προστασίας που χρειάζεστε και να ρωτήσετε τον ταξιδιωτικό σας σύμβουλο για τις αλλαγές της πολιτικής, ώστε να μπορείτε να προσαρμοστείτε σε κάθε περίπτωση. Εξασφαλίστε, επίσης, ότι σε περίπτωση ακύρωσης, θα αποζημιωθείτε πλήρως είτε με μετρητά, είτε με ταξιδιωτικά voucher.