Τα βούτυρα της νηστείας

fistikobouturo
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Χαρίστε λίγη φυτική πρωτεΐνη στα γεύματά σας τις ημέρες της νηστείας, με τις παρακάτω επιλογές που θα αποτελέσουν… βούτυρο στο ψωμί σας.

Φιστικοβούτυρο
Δυο κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο μας χαρίζουν 7-8 γραμμάρια πρωτεΐνης και διάφορα άλλα θρεπτικά μέταλλα και βιταμίνες, όπως μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β6, ασβέστιο και φυτικές ίνες, ενώ αποδίδουν 180 θερμίδες. Το σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι ότι ενώ περιέχει καλά λιπαρά, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, έχει και κορεσμένα λιπαρά σε ποσοστό 16%, γι’ αυτό καταναλώστε το με σύνεση. Προσοχή, επίσης, και σε όσους έχουν αλλεργία στα φιστίκια, οι οποίοι δεν θα πρέπει να το καταναλώσουν. Εκτός από το να το αλείψετε στο ψωμί σας ή να το βάλετε σε smoothies, μπορείτε να φτιάξετε και νόστιμο ντρέσινγκ με lime, ξίδι, σάλτσα σόγιας, μέλι ή σιρόπι αγαύης, τζίντζερ, σκόρδο και ελαιόλαδο.

Αμυγδαλοβούτυρο
Το αμυγδαλοβούτυρο έχει περισσότερες φυτικές ίνες από το φιστικοβούτυρο κι ενώ έχει περισσότερα λιπαρά, έχει μικρότερο ποσοστό κορεσμένων. Ταυτόχρονα έχει περισσότερη αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, αλλά λιγότερη πρωτεΐνη από το φιστικοβούτυρο. Σημαντική διαφορά σημειώνει στην περιεκτικότητά του σε ασβέστιο και μαγνήσιο, παρέχοντάς μας τα βασικά αυτά μέταλλα για την υγεία των οστών σε μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ οι θερμίδες του είναι ελάχιστα περισσότερες από το φιστικοβούτυρο. Μπορείτε να δοκιμάσετε στα ντρέσινγκ της σαλάτας σας ή να φτιάξετε κέικ.

Βούτυρο κάσιους
Το βούτυρο από κάσιους έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με τα άλλα δύο, αλλά λιγότερη πρωτεΐνη και περισσότερους υδατάνθρακες. Υπερτερεί σε περιεκτικότητα σε σίδηρο σε σχέση με το φιστικοβούτυρο και το αμυγδαλοβούτυρο, ενώ κι αυτό μας παρέχει μαγνήσιο και ασβέστιο, όπως επίσης και κάλιο. Τα κορεσμένα λιπαρά του είναι παρόμοια με το φιστικοβούτυρο, γι’ αυτό και πάλι χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του, ενώ είναι πλούσιο σε ευεργετικά μονοακόρεστα λιπαρά. Δοκιμάστε να το προσθέσετε σε κάποια σάλτσα σας για να δέσει ή να το απλώσετε σε ψωμάκι ολικής άλεσης και να το καταναλώσετε ως σνακ.

Ό,τι κι αν επιλέξετε, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ετικέτες, ελέγχοντας την περιεκτικότητά τους σε αλάτι, ζάχαρη και συντηρητικά και επιλέξτε το πιο αγνό και βιολογικό.