Διαταραχές του θυρεοειδούς: Ποια είναι τα πρώτα σημάδια;

diataraxes-tou-thureoeidous-poia-einai-ta-prota-simadia

ΤΡΙΤΗ, 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ο θυρεοειδής, ένας μικρός αλλά από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος, μπορεί να προκαλέσει ποικίλες επιπτώσεις σε διάφορες λειτουργίες του σώματος. Ποιες είναι οι ενδείξεις που μας στέλνει το σώμα μας όταν διαταραχτεί η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα;

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι γυναίκες έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαταραχές του θυρεοειδούς τους αλλά αυτό δεν απαλλάσσει τους άνδρες από ένα ενδεχόμενο πρόβλημα.

Νιώθετε εξαντλημένος;

Το αίσθημα της κόπωσης και η έλλειψη ενέργειας είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα, που σχετίζονται με τον υποθυρεοειδισμό, τη διαταραχή που είναι το αποτέλεσμα των ελλιπών θυρεοειδικών ορμονών. Αν αισθάνεστε ακόμα κουρασμένοι το πρωί ή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, παρά το γεγονός ότι απολαύσατε έναν 8ωρο ύπνο, αυτό ενδεχομένως να είναι ένα σημάδι, ότι ο θυρεοειδής αδένας σας υπολειτουργεί.

Νευρικότητα και άγχος

Όταν ο θυρεοειδής αδένας εκκρίνει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών, ενδεχομένως να ευθύνεται το άγχος σας. Εάν αισθάνεστε πως δε μπορείτε να χαλαρώσετε, ίσως θα πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα του θυρεοειδούς σας.

Στο ίδιο πνεύμα, όταν έχετε έντονο το αίσθημα μιας ασυνήθιστης κατάθλιψης ή απλά αισθάνεστε λυπημένος/η χωρίς να υφίσταται σοβαρός λόγος, τότε ίσως αυτό να αποτελεί σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού. Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η παραγωγή πολύ λίγων θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να έχει επιπτώσεις στα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Έχει αλλοιωθεί η όρεξη ή η γεύση σας;

Η αύξηση της όρεξης μπορεί να είναι ένα σημάδι υπερθυρεοειδισμού, δηλαδή της υπερέκκρισης ποσότητας θυρεοειδικών ορμονών, με αποτέλεσμα να έχετε ένα μόνιμο αίσθημα πείνας. Αντίστοιχα, η υπολειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει χάος στην αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης σας.

Έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για το σεξ;

Η μειωμένη επιθυμία (ή ακόμα και η παντελής έλλειψη) για σεξ θα μπορούσε να είναι παρενέργεια ενός διαταραγμένου θυρεοειδούς. Η μειωμένη έκκριση θυρεοειδικών ορμονών ενδεχομένως να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη χαμηλή λίμπιντο, ενώ και οι συνολικές επιπτώσεις του υποθυρεοειδισμού όπως είναι η αύξηση του βάρους, η έλλειψη ενέργειας και οι σωματικοί πόνοι, θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μειωμένη λίμπιντο.

Ξηρότητα στο δέρμα

Ένα ασυνήθιστα ξηρό δέρμα και η φαγούρα θα μπορούσαν να είναι επίσης ενδείξεις ότι ο θυρεοειδής σας χρειάζεται προσοχή. Η μεταβολή στην υφή και την εμφάνιση του δέρματος οφείλεται πιθανώς σε επιβράδυνση του μεταβολισμού, που προκαλείται από ελάχιστη παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς και η οποία με τη σειρά της μπορεί να μειώσει την εφίδρωση.

Εντερικά προβλήματα

Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό μερικές φορές υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Η αναστάτωση στην παραγωγή ορμονών έχει προκαλέσει πιθανή επιβράδυνση στη διαδικασία πέψης.

Αντίθετα, ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή πιο συχνές κινήσεις του εντέρου. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού.

Αναστάτωση του ύπνου σας

Αν αναρωτιέστε γιατί έχετε μία μόνιμη αίσθηση υπνηλίας ίσως πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα του θυρεοειδούς αδένα σας. Ένας υποτονικός θυρεοειδής μπορεί να επιβραδύνει τις σωματικές λειτουργίες μέχρι το σημείο μάλιστα που ο ύπνος, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, να φαντάζει σα μια λαμπρή ιδέα.

Ωστόσο, και η αντίθετη περίπτωση, αυτή της αϋπνίας, ενδεχομένως να οφείλεται στον υπερθυρεοειδισμό. Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει άγχος και ταχυκαρδία, διαταράσσοντας το ύπνο σας.

Έχετε πάρει βάρος;

Η απότομη απώλεια βάρους ή τα επιπλέον κιλά χωρίς καμία προηγούμενη αλλαγή σε διατροφικές συνήθειες ίσως να είναι ένα σημάδι υπέρ ή υποθυρεοειδισμού. Μάλιστα, οι αλλαγές στο σωματικό βάρος αποτελούν το πιο πιθανό σύμπτωμα της διαταραχής του θυρεοειδούς αδένα.

Τριχόπτωση

Τα ξηρά, εύθραυστα μαλλιά που σπάνε ή πέφτουν μπορεί επίσης να είναι σημάδια υποθυρεοειδισμού. Η μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να διαταράξει τον κύκλο της ανάπτυξης των μαλλιών σας, βάζοντας στην ουσία τα ωοθυλάκια σε κατάσταση «ύπνου».

Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει επίσης προβλήματα στα μαλλιά σας. Βασικό σύμπτωμα μιας τέτοιας περίπτωσης είναι συνήθως η αραίωση των μαλλιών στο κέντρο του κεφαλιού.