Η βιομηχανία κινηματογράφου της Ευρώπης ζητά τη στήριξη της ΕΕ λόγω κορωνοϊού

sinema-aithousa-kinimatografos-kathismata
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Η κρίση στον χώρο της έβδομης τέχνης θα συνεχίσει να είναι «αισθητή πέρα από την περίοδο απομόνωσης» λόγω της φύσης της πανδημίας.

Μέσω μιας ανοιχτής επιστολής, 51 ευρωπαϊκοί κινηματογραφικοί οργανισμοί και εταιρείες παραγωγής ζητούν μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη κράτη της, καθώς η βιομηχανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα ζητούν άμεση οικονομική ενίσχυση, αλλά «και για τους επόμενους μήνες», καθώς έχουν «πληγεί σοβαρά από τα ορθά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τις σχετικές κοινωνικές επιπτώσεις». Παράλληλα τονίζουν πως «η κρίση στον χώρο θα συνεχίσει να είναι αισθητή πέρα από την περίοδο απομόνωσης» λόγω της φύσης της πανδημίας.

Shutterstock

Η επιστολή δημοσιεύτηκε μέσω της παγκόσμιας ένωσης κινηματογράφων (UNIC), στην οποία εκπροσωπούνται μεταξύ εθνικές ενώσεις και εταιρείες κινηματογράφων σε 38 ευρωπαϊκές χώρες που καλύπτουν πάνω από 42.000 αίθουσες.

«Ο τομέας του κινηματογράφου στην Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει μέσο και καταλύτη για τις συζητήσεις που θα είναι απαραίτητες στις δημοκρατίες της Ευρώπης, καθώς οι πολίτες της συμβιβάζονται με τις συνέπειες αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης και θέτουν τις βάσεις για μια νέα αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στο κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον» καταλήγει η ανακοίνωση.

Shutterstock

Οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην βιομηχανία της έβδομης τέχνης είναι δυσοίωνες, με τις ζημιές να υπολογίζονται τουλάχιστον στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πτώση στις εισπράξεις του πρώτου τριμήνου ήταν δραματική, με τις απώλειες στην Γαλλία να υπολογίζονται στο 36% σε σχέση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη χρονιά, στην Γερμανία 19% και στην Ιταλία 18%.