Οι σωτήριες λύσεις για τα πιο προβληματικά μαλλιά

mallia-gunaika-ksanthia-kragion
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Αυτές οι επαγγελματικές συμβουλές θα βοηθήσουν τα μαλλιά σας να αναγεννηθούν και να γίνουν όσο πανέμορφα και υγιή θα θέλατε.

Νιώθετε ότι κάποιες μέρες τα μαλλιά σας είναι ο χειρότερος εφιάλτης της εικόνας σας; Ή μήπως το βιώνετε αυτό μια ζωή; «Όντως, υπάρχουν στιγμές που τίποτε δεν δουλεύει καλά με τα μαλλιά σας, και πιθανώς να θέλετε να αρπάξετε ένα ψαλίδι και να τα κόψετε από τη ρίζα τους», λέει η δερματολόγος-τριχολόγος Dr. Sharon Wong, μέλος του British Association of Dermatologists, και επιστημονική σύμβουλος του ιδρύματος CARF, που παρέχει υποστήριξη ασθενών οι οποίοι πάσχουν από διαταραχές των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής, και συνεχίζει: «Η εικόνα και η υγεία των μαλλιών κάθε ατόμου διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην ψυχολογική του κατάσταση. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε φορά τα μαλλιά σας είναι ατίθασα, θαμπά, ξηρά, παρά και σπασμένα, δημιουργούνται έντονες ψυχικές μεταπτώσεις, συναισθηματικά σοκ, κατάθλιψη και υπερβολικό άγχος. Εντέλει, όλα αυτά τα εμμονικά συναισθήματα οδηγούν στο χειρότερο εφιάλτη των μαλλιών: στην τριχόπτωση».
Σε τέτοιες περιπτώσεις, η λύση δεν μπορεί παρά να είναι επαγγελματική. Και η Dr. Wong είναι εδώ για να δώσει όλες τις λύσεις.

Ξηροδερμία: Αυτή η πάθηση του τριχωτού της κεφαλής επηρεάζει πάνω από 40% των ανθρώπων παγκοσμίως. Η αποκόλληση των επιφανειακών κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής οφείλεται σε πολλούς παράγοντες συνήθως σε προβλήματα μικροκυκλοφορίας, αλλά και στη χρήση δραστικών συνθέσεων για τα μαλλιά ή στα κατάλοιπα του σαμπουάν και των προϊόντων styling -εξαιτίας πλημμελούς λουσίματος και ξεβγάλματος που ερεθίζουν το δέρμα του κεφαλιού.

Τι μπορείτε να κάνετε; «Περιορίστε το καθημερινό πιστολάκι με πολύ ζεστό αέρα και τις συχνές βαφές. Επιλέξτε σαμπουάν, κοντίσονερ και μάσκες με συστατικά που προσφέρουν πολύτιμες βιταμίνες και αμινοξέα συν την  απαραίτητη υγρασία στην τρίχα», συμβουλεύει η ειδικός.

 Λιπαρότητα: Η υπερπαραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες οφείλεται κυρίως σε υπερβολική δραστηριότητα των ανδρογόνων ορμονών. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε υπερβολική συγκέντρωση λίπους στο τριχωτό της κεφαλής με αποτέλεσμα τα μαλλιά να παγιδεύονται από αυτό, “να λαδώνουν” και να χάνουν τον όγκο τους. «Χρησιμοποιείτε εξειδικευμένα προϊόντα λουσίματος για τα λιπαρά μαλλιά που ρυθμίζουν τη έκκριση σμήγματος και επαναφέρουν τον όγκο και την απαλότητα στην τρίχα, αρκεί να μην υπερβάλετε στη συχνότητα (έως τρεις φορές τη βδομάδα) και στην ποσότητα (για κοντά μαλλιά αρκεί το άπλωμα σαμπουάν στο μέγεθος ενός καρυδιού –και υπολογίστε ανάλογα», λέει η Dr. Wong και προσθέτει: «Tα hair spray θεωρούνται τα καλύτερα προϊόντα styling για τα πολύ λιπαρά μαλλιά, καθώς τα ζελέ. Όμως οι κρέμες και οι υπόλοιπες κολλώδεις φόρμουλες (wax, gum κλπ.) επικάθονται στην τρίχα και ενδέχεται να δημιουργήσουν υπερβολική παραγωγή σμήγματος».

Πιτυρίδα: Το τριχωτό της κεφαλής αποτελείται από κερατινοκύτταρα (όπως άλλωστε και το υπόλοιπο δέρμα μας), τα οποία ανανεώνονται με τη διαδικασία της απολέπισης. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, αυτή η φυσιολογική λειτουργία γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς -εξαιτίας ψυχολογικών, ορμονικών και περιβαλλοντικών παραγόντων-, οδηγώντας σε πυκνές λευκές νιφάδες που πέφτουν στα ρούχα μας και τη λιπαρή, όταν μένουν πάνω στο δέρμα του κεφαλιού. «Αναζητήστε εξειδικευμένα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας, τα οποία περιέχουν σαλικυλικό οξύ για αντισηπτική και κερατολυτική δράση -δηλαδή απομακρύνουν τα συσσωρευμένα κερατινοκύτταρα-, και φυτικά εκχυλίσματα με καταπραϋντική δράση -όπως τσάι, πεύκο και ευκάλυπτο που καταπολεμούν την πιτυρίδα και ανακουφίζουν το ερεθισμένο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής», συμβουλεύει η Dr. Wong, και προσθέτει: «Εάν το πρόβλημα είναι σοβαρό και επίμονο, αναζητήστε τη λύση σε μια εξειδικευμένη αγωγή που θα σας προτείνει ο δερματολόγος σας».

Tριχόπτωση: Σύμφωνα με την δερματολόγο-τριχολόγο, η καθημερινή απώλεια περίπου 50-80 τριχών με το λούσιμο ή το βούρτσισμα είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Συχνά όμως, ο αριθμός αυτός μπορεί να υπερδιπλασιαστεί εξαιτίας κακής ψυχολογικής κατάστασης, κούρασης ή στρες, ορμονικών διαταραχών, μη ισορροπημένης διατροφής, αλλά λόγω εποχιακών αλλαγών στο περιβάλλον. «Αυτές οι αιτίες», λέει η Dr. Wong, «αποτελούν το 80% των περιπτώσεων της γυναικείας τριχόπτωσης. Το πρόβλημα ωστόσο μπορεί να αντιστραφεί με μια συγκεκριμένη ρουτίνα πρόληψης και θεραπείας».

- Ευεργετικά αποτελέσματα έχουν τα συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνες B5, B6 και PP γιατί βελτιώνουν την ποιότητα της τρίχας. Επίσης, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρος, ασβέστιο κλπ., συμβάλλουν στην ανάπτυξη υγιούς τρίχας και δρουν αγγειοδιασταλτικά στο βολβό της τρίχας.

- Οι αγωγές κατά της εποχιακής τριχόπτωσης που κυκλοφορούν σε αμπούλες και εφαρμόζονται για ένα διάστημα δυο περίπου μηνών, σε συνδυασμό με κάποια εξειδικευμένα δυναμωτικά σαμπουάν, επιμηκύνουν αποδεδειγμένα τη ζωή της τρίχας και κάνουν τα μαλλιά πιο δυνατά και πιο πυκνά. Οι φόρμουλές τους είναι εμπλουτισμένες με ενεργά συστατικά που αναστέλλουν την τριχόπτωση, προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία και διεγείρουν το βολβό της τρίχας.

Και η Dr. Wong προσθέτει:

«Για λίγο διάστημα αποφύγετε βαφές, ντεκαπάζ, ίσιωμα με το πιστολάκι, δηλαδή τεχνικές που αδυνατίζουν το μαλλί μέχρι τη ρίζα και κάνουν τις τρίχες να φεύγουν με εντονότερους ρυθμούς. Επίσης, διαλέξτε ένα απαλό σαμπουάν για ευαίσθητα μαλλιά και φροντίστε να κάνετε μια κούρα μασάζ με ένα θρεπτικό λάδι (σαν το δαφνέλαιο, το δεντρολίβανο και άγριο κυπαρίσσι) μια φορά τη βδομάδα».

THE BEAUTY TEAM