Γιατί πρέπει να φοράτε SPF ακόμη και αν εργάζεστε από το σπίτι

gunaika-ilios-antiliako-menoume-spiti
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Οι τέσσερις τοίχοι δεν σας καθιστούν ασφαλή από την επιβλαβή ακτινοβολία, λένε οι επιστήμονες.

Δεδομένου ότι πολλές από εσάς εργάζεστε πλέον από το σπίτι λόγω της επιδημίας κορωνοϊού, είναι βέβαιο ότι οι ρουτίνες ομορφιάς σας έχουν προσαρμοστεί και τροποποιηθεί ανάλογα. Αλλά το αντηλιακό πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που οφείλετε να απλώνετε στο δέρμα σας, ειδικά όσο η ηλιοφάνεια στην χώρα μας είναι όλο και πιο έντονη. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι ικανά να σας προστατεύσουν μόνο από τις ακτίνες UVB (που μαυρίζουν το δέρμα), αλλά δεν παρέχουν καμία προστασία ενάντια στις ακτίνες UVA (που γερνούν πρόωρα το δέρμα, και επιπλέον θεωρούνται υπαίτιες για καρκινογένεση). Ταυτόχρονα, υπάρχει και η διαρκής έκθεση στην «μπλε» ακτινοβολία από τη διαρκή χρήση υπολογιστή, τάμπλετ και κινητών, η οποία οδηγεί σε ξηρότητα και άλλες παθήσεις των ματιών.  

Σύμφωνα με αναφορές που δημοσίευσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι ακτίνες UVA μπορεί να βλάψουν το δέρμα σας σε μόλις 15 λεπτά, ειδικά εάν εργάζεστε σε ένα ηλιόλουστο δωμάτιο. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι προτού επιλέξετε την κρέμα που θα σας συντροφεύσει στο…κυνηγητό με τον ήλιο, λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Επιλέξτε τη σωστή για τον τύπο της επιδερμίδας σας: Ανάλογα με το αν το δέρμα του προσώπου σας είναι λιπαρό ή ξηρό, πρέπει να επιλέξετε και την κρέμα σας, έτσι ώστε να ενυδατώνει την επιδερμίδα σας όσο χρειάζεται και να μην την αφήνει αφυδατωμένη ή με περισσό σμήγμα.

Δώστε βάση στο δείκτη προστασίας: Όσο πιο ανοιχτόχρωμη είναι η επιδερμίδα του προσώπου σας, τόσο περισσότερο είναι ευαίσθητη στον ήλιο. Οι σκουρόχρωμες επιδερμίδες προστατεύονται επαρκώς με ένα SPF 20, ενώ οι πιο ανοιχτές χρειάζονται υψηλότερο δείκτη που φτάνει μέχρι και 50 και προστατεύει αποτελεσματικά από το σύνολο του φάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας.

Διαλέξτε τη με βάση προβλήματα που αντιμετωπίζετε: Οι πανάδες μπορούν να εξαλειφθούν ή να μην ενισχυθούν, αν η αντηλιακή σας κρέμα έχει ειδική σύνθεση για το δέρμα με πανάδες, με SPF τουλάχιστον 30 και φυσικά φίλτρα, όπως οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου. Αναλόγως πρέπει να κινηθείτε και για το δέρμα με τάση ακμής, επιλέγοντας μια αντηλιακή κρέμα που ενδείκνυται γι’ αυτές τις περιπτώσεις, με σμηγματορρυθμιστική δράση, έτσι ώστε να μην προκαλεί λιπαρότητα και σμήγμα στο δέρμα του προσώπου σας.

Δώστε προσοχή στα χείλη, τη μύτη και τα αυτιά σας: Μπορεί να μην το καταλαβαίνετε, αλλά τα σημεία αυτά του προσώπου, και ειδικά η μύτη που προεξέχει, χρειάζονται κι αυτά τη δική τους φροντίδα και προστασία από τον ήλιο. Προφυλάξτε τα με αντηλιακά προϊόντα ειδικά γι’ αυτές τις περιοχές, προσφέροντας συμπληρωματική κυτταρική προστασία στην επιδερμίδα σας και γλιτώνοντας το κάψιμο, το ξεφλούδισμα και τον ερεθισμό τους.

ΤΗΕ ΒΕΑUTY TEAM