Συνταγές ομορφιάς από superfoods

superfoods-diatrofi-ugeia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

4 φυσικές μάσκες απολέπισης, ενυδάτωσης, λάμψης και αντιγήρανσης με τα πιο δραστικά υλικά που προσφέρει η φύση στην προστασία της υγείας της επιδερμίδας σας.

Την ώρα που οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται πυρετωδώς για τη δημιουργία ενός φαρμάκου που θα υποστείλει την επέλαση του κορωνοϊού, τα superfoods βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εναλλακτικών αμυντικών μέσων για τη θωράκιση του ανοσoποιητικού συστήματος. Όπως δηλώνει η Dr. Anca Askanase, καθηγήτρια παθολογίας του Columbia University, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η άμυνα του οργανισμού από τους ιούς και τις μολύνσεις, λειτουργώντας με τον εντοπισμό των μικροβίων που προκαλούν ασθένεια και την εξουδετέρωσή τους προτού καταφέρουν να αναπτυχθούν στον οργανισμό.

«Βασικά, αν το σώμα σας είναι κάστρο, τότε το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ο τοίχος που το προστατεύει, και ένας φυσικός τρόπος να οχυρώσετε καλά το σώμα σας είναι τα superfoods, επειδή είναι τροφές πολύ πλούσιες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικές και φυτοχημικές ουσίες», τονίζει η Dr. Anca Askanase.

Εκτός όμως από την συχνή, καθημερινή κατανάλωση superfoods -βρώμη, γιαούρτι, κανέλα, κινόα, κουκουρμάς, λιναρόσπορος, διάφοροι τύποι μούρων, μπρόκολο, όσπρια, ρόδι, σπανάκι, σπόροι chia, μαύρη σταφίδα, τσάι, φαγόπυρο, ψάρι, ωμοί ξηροί καρποί-, τα ίδια οφέλη μπορούν να προσφέρουν και στην υγεία της επιδερμίδας σας, αν τα χρησιμοποιήσετε σαν μάσκες ομορφιάς. Η Vanda Serrador, μια δημοφιλής beauty coach και επιστημονική σύμβουλος αισθητικής των καταστημάτων The Body Shop παγκοσμίως, λέει: «Οι αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όλων σχεδόν των superfoods μπορούν να κάνουν θαύματα στην επιδερμίδα σας, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν μια επιπλέον δύναμη στο δέρμα να θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύoντας τα ευαίσθητα εσωτερικά όργανα από τους εισβολείς».

Παρακάτω, η ειδικός προτείνει τις 4 καλύτερες σπιτικές μάσκες προσώπου με superfoods, ιδανικές για απολέπιση, ενυδάτωση, λάμψη και αντιγήρανση.

Μάσκα απολέπισης: Θα χρειαστείτε 1 κουταλιά της σούπας βρώμη ή κουάκερ, 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι, ½ μήλο αλεσμένο, 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε τη βρώμη και το γιαούρτι ώστε να γίνουν πολτός, μετά προσθέστε το μήλο και το χυμό λεμονιού και ανακάτεψε καλά. Απλώστε το τελικό μείγμα σε στεγνό δέρμα και χαλαρώστε για 15-20 λεπτά περίπου πριν ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με χλιαρό νερό.

 «Το μήλο είναι γεμάτο από φυσικά οξέα τα οποία ενεργούν απολεπίζοντας απαλά την επιδερμίδα και απομακρύνοντας το συσσωρευμένο σμήγμα. Η βρώμη έχει καταπραϋντική επίδραση στο ερεθισμένο και θεωρείται ιδανικό φυσικό γιατρικό για τις πανάδες. Το λεμόνι κοντρολάρει τις εκκρίσεις σμήγματος και λειτουργεί αντισηπτικά στο δέρμα, και τέλος, το γιαούρτι χαρίζει πλούσια ενυδάτωση», λέει η Serrador.

Ενυδατική μάσκα: Θα χρειαστείτε 1 ώριμη μπανάνα, 1 κρόκο αυγού, 1 κουταλιά αμυγδαλέλαιο, 1 κουταλιά κορν φλάουρ, 2 κουταλιές ροδόνερο. Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά εκτός από το καλαμποκάλευρο, το οποίο προσθέτετε σιγά-σιγά στο τέλος. Στη συνέχεια απλώνετε το μείγμα σε καθαρό πρόσωπο για 20 λεπτά αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών, και στη συνέχεια αφαιρείτε τη μάσκα με χλιαρό νερό. «Η μπανάνα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και κάλιο, λιπαρά και ποτάσιο, λειτουργώντας επανορθωτικά στη χαμένη υγρασία και ελαστικότητα του δέρματος. Το ροδόνερο ηρεμεί την όψη από σπασμένες φλεβίτσες και απομακρύνει τα σημάδια από ουλές και σπυράκια. Το αμυγδαλέλαιο είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνες Α και Ε τρέφει το δέρμα και το διατηρεί ιδιαίτερα απαλό. Το κορν φλάουρ είναι εξαιρετικό συστατικό για το δέρμα καθώς διατηρεί εσωτερικά ανέπαφη την υγρασία και εξωτερικά δίνει απαλή υφή», λέει η ειδικός.

Μάσκα λάμψης: Θα  χρειαστείτε 1 κουταλάκι  λάδι ελιάς, 2 καρότα, 1 ασπράδι αβγού, 1 κουταλάκι πουρέ πατάτας. Πολτοποιείτε τα καρότα, ρίχνετε το ασπράδι χτυπημένο και μετά τα υπόλοιπα υλικά. Αλείφετε αυτό το θρεπτικό και ενυδατικό μείγμα στο πρόσωπο και το λαιμό και το αφήνετε να δράσει για 15- 20 λεπτά. Ξεβγάλτε με χλιαρό νερό. «Η πατάτα είναι πλούσια σε άμυλο, υδατάνθρακες, νερό, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη C και σίδηρο, λειτουργώντας ηρεμιστικά στους ερεθισμούς του δέρματος. Το καρότο περιέχει βιταμίνη Α και Β καροτίνη, οι οποίες είναι άριστα συμβατές με τα λιπίδια της επιδερμίδας προσφέροντας τόνωση και θρέψη. Το ασπράδι του αβγού έχει λευκαντικές ιδιότητες, ενώ τέλος, το λάδι ελιάς βελτιώνει την ελαστικότητα και δίνει λάμψη στο δέρμα», λέει η αισθητικός.

Μάσκα ενάντια στη γήρανση: Θα χρειαστείτε 1 κουταλάκι του γλυκού κρέμα γάλακτος, 2 κουταλάκια μέλι, μισό αβοκάντο, 1 κουταλάκι βούτυρο πρόβειο, χυμό από μισό πορτοκάλι. Αναμιγνύετε  τα υλικά σε ένα μπολ ώσπου γίνουν μια ημίρρευστη κρέμα. Απλώνετε σε καθαρό πρόσωπο και αφήνετε τη μάσκα να δράσει για 15 λεπτά. Την αφαιρείτε με χλιαρό νερό. «Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, που ενισχύει το κολλαγόνο του δέρματος και απαλύνει ρυτίδες σκασίματα και ξηρότητα. Επιπλέον περιέχει στερόλες  οι οποίες  βοηθούν στην απομάκρυνση των καφέ κηλίδων στην επιφάνεια του δέρματος και στις δυσχρωμίες γενικότερα. Το πρόβειο γιαούρτι και κρέμα γάλακτος ενυδατώνουν τη ξηρή και ώριμη επιδερμίδα και μεταφέρουν τα πλούσια συστατικά τους -βιταμίνες, μέταλλα, λιπίδια και πρωτεΐνες- σε βάθος. Τέλος, το μέλι χάρις στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τη  βιταμίνη C που περιέχει, παρέχει σημαντική αντιοξειδωτική προστασία στην επιδερμίδα προστατεύοντάς τη από τη δράση των ελευθέρων ριζών», λέει η Serrador.

ΤΗΕ ΒΕΑUTY TEAM