Who is Who: Kanye West

who-is-who-kanye-west

ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ο hip hop καλλιτέχνης Kanye West μπήκε με φόρα στη μουσική σκηνή πριν μερικά χρόνια και με τα τραγούδια και το μοναδικό του στυλ κατάφερε να κάνει όλο τον κόσμο να μιλάει για αυτόν, με θετικά ή αρνητικά σχόλια. Πλέον βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου και οι ασχολίες του απλώνονται από τη μουσική μέχρι τον σχεδιασμό ρούχων.

- O Kanye West γεννήθηκε το 1977 στην Ατλάντα της Georgia, αλλά με την οικογένεια του μετακόμισε όταν ήταν ακόμα παιδί στο Chicago. Ο πατέρας του ήταν πρώην μέλος των Black Panthers και η μητέρα του καθηγήτρια Πανεπιστημίου. Σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε στην Κίνα μαζί με τη μητέρα του που πήγε να διδάξει στο Πανεπιστήμιο της πόλης. Από εκείνη την ηλικία άρχισε να γράφει ποίηση και να ζωγραφίζει.

- Στο Chicago, ο West άρχισε να μυείται στην hip hop κουλτούρα. Το πρώτο του τραγούδι «Green Eggs and Ham» το έγραψε σε ηλικία 13 ετών και μάλιστα έπεισε την μητέρα του να πληρώσει 25 δολάρια για να το ηχογραφήσει. Η γνωριμία του με τον dj NO I.D., γνωστό και ως «Νονό της hip hop σκηνής του Chicago», ήταν καθοριστική, αφού έγινε ο μέντοράς του και από αυτόν ο West έμαθε την τεχνική του sample. Αποφάσισε λοιπόν, να παρατήσει το κολέγιο και να κυνηγήσει τη μουσική του καριέρα.

- Στα τέλη της δεκαετίας και ενώ ήδη είχε αρχίσει να ασχολείται με την παραγωγή και τη σύνθεση, έγινε μέλος των Go-Getters και μαζί ηχογράφησαν ένα και μοναδικό album. Το μεγάλο βήμα προς τα μπροστά ήρθε όταν του ζητήθηκε να κάνει την παραγωγή για καλλιτέχνες της Roc-A-Fella Records, ανάμεσα τους και στον ιδιοκτήτη της εταιρείας, Jay-Z. Για πολλούς η συμβολή του West στο album του Jay-Z «The Blueprint» ανέβασε κατά πολύ την ποιότητα.

- H πραγματική επιθυμία του West όμως, ήταν να γίνει ο ίδιος rapper. Δεν κατάφερνε όμως να πείσει τις δισκογραφικές για τις ικανότητές του και πολλές εταιρείες τον απέρριπταν γιατί δεν είχε το gangsta look των περισσότερων rap αστέρων. Τελικά κατάφερε να υπογράψει στην ίδια εταιρεία για την οποία ήταν και παραγωγός, τη Roc-A-Fella.

- Ενώ ετοιμαζόταν για το ντεμπούτο album του, ένα τραγικό ατύχημα παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή. Ενώ οδηγούσε, αποκοιμήθηκε στο τιμόνι και τράκαρε το αμάξι του με αποτέλεσμα να διαλύσει το σαγόνι του και να χρειαστεί μια σειρά επεμβάσεων. Το συμβάν αυτό ενέπνευσε τον West και ενώ βρισκόταν ακόμα στη διαδικασία της ανάρρωσης, με σύρματα γύρω από το σαγόνι του, ηχογράφησε το τραγούδι «Through The Wire» , προπομπό του album του.

- Το «College Dropout» ηχογραφήθηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης του West. Όπως δήλωσε ο ίδιος, το album αυτό μιλάει για αυτούς που αποφασίζουν να κάνουν αυτό που οι ίδιοι θεωρούν σωστό για τον εαυτό τους και όχι η κοινωνία. Το album κυκλοφόρησε το 2003 και προκάλεσε αμέσως αίσθηση, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές, αλλά και ένα Grammy ως το καλύτερο rap album.

- Το δεύτερο album του «Late Registration», ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη, με συνοδεία ορχήστρας εγχόρδων σε κάποια τραγούδια και πούλησε πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα στις Η.Π.Α. Παράλληλα όμως, με τις πολύ καλές κριτικές για τα albums του, έρχονταν και τα αρνητικά σχόλια. Από τα εκκεντρικά και πανάκριβα ρούχα που επέλεγε, μέχρι τις προκλητικές του δηλώσεις. Ένα χαρακτηριστικό συμβάν έλαβε χώρα όταν σε μια φιλανθρωπική συναυλία για τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα, μοιραζόταν τη σκηνή με τον ηθοποιό Mike Myers και ξεφεύγοντας από τα λόγια που έπρεπε να πει, άρχισε να κατηγορεί τον τότε Πρόεδρο George Bush για την αδιαφορία του για τους Αφροαμερικανούς.

- Για το τρίτο του album, επηρεάστηκε από συγκροτήματα όπως οι U2, οι Rolling Stones και οι Led Zeppelin, εντάσσοντας παράλληλα synthesizer και ηλεκτρονικά στοιχεία στον ήχο του. Το «Graduation» έλαβε για άλλη μια φορά θερμή υποδοχή από το κοινό, με το «Stronger» να γίνεται ένα από τα πιο επιτυχημένα singles της καριέρας του, κυρίως λόγω της συνεισφοράς των Daft Punk.

-Ο θάνατος της μητέρας του, κατά τη διάρκεια μιας πλαστικής επέμβασης και ο χωρισμός του από την αρραβωνιαστικιά του, επηρέασαν έντονα την ψυχολογία του. Μη μπορώντας να τραγουδήσει πλέον όπως παλιά, λόγω της συναισθηματικής φόρτισης, ανακάλυψε το autotune, που μπορούσε να παραμορφώσει τη φωνή του όπως ήθελε. Το 2008 ανακοίνωσε την κυκλοφορία του τέταρτου album του, «808&Heartbreak» στα βραβεία του MTV, όπου και ερμήνευσε ζωντανά το «Love Lockdown», το πρώτο του single.

- Εκείνη την περίοδο δημιούργησε και τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής πρόκληση της καριέρας του, όταν στη διάρκεια των βραβείων του Mtv το 2009 και ενώ η Taylor Swift παραλάμβανε το βραβείο για την καλύτερη γυναίκα καλλιτέχνη, ο West ανέβηκε στη σκηνή, της άρπαξε το μικρόφωνο και άρχισε να φωνάζει ότι η Beyonce έπρεπε να είναι η νικήτρια. Το κοινό πάγωσε, ενώ το συμβάν διακωμωδήθηκε με άπειρους τρόπους τις επόμενες ημέρες.

- Το πέμπτο album του West, «My Beautiful Dark Twisted Fantasy» κυκλοφόρησε το 2010. Πολλοί κριτικοί θεωρούν ότι αυτή είναι η καλύτερη δουλειά του, ενώ κομμάτια όπως το «All The Lights» και «Power» έκαναν τεράστια επιτυχία στα charts. H εμφάνισή του ως headliner στο Coachella χαρακτηρίστηκε ως μια από τις καλύτερες hip hop συναυλίες όλων των εποχών.

- Ο West λατρεύει να προκαλεί και το επιδιώκει να ασχολείται ο κόσμος όλο και περισσότερο μαζί του. Από τη σχέση του με την Kim Kardashian, με την οποία πρόσφατα απέκτησαν και μια κόρη, μέχρι την πρόσφατη εμφάνισή του στο γάμο του προέδρου του Καζακστάν, ανθρώπου που πολλές φορές έχει χαρακτηριστεί ως δικτάτορας, έναντι παχυλής αμοιβής, ο West δεν χορταίνει να τροφοδοτεί τα media με κάθε του εμφάνιση.

-Για το τελευταίο του album «Yeezus» που κυκλοφόρησε φέτος, συνεργάστηκε με τον παραγωγό Rick Rubin και ήδη το πρώτο single «Black Skinhead» έχει ξεχωρίσει. Η εμφάνισή του στα ΜTV Awards πριν λίγες εβδομάδες ήταν μία από τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς.

Ροζίνα Αράπη