Αβέβαιο για φέτος το φεστιβάλ των Καννών

cannes-film-festival-paralia-karekles Denis Makarenko
ΤΡΙΤΗ, 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Η απαγόρευση σε φεστιβάλ και μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις στην Γαλλία θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Το 73ο φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί τελικά φέτος, αφού ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron ανακοίνωση επέκταση των έκτακτων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και απαγόρευσης δημόσιων εκδηλώσεων μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμα του, ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε πως η «καραντίνα» θα συνεχιστεί μέχρι τις 11 Μαΐου, ενώ γίνονται προσπάθειες για να προμηθευτούν όλοι οι πολίτες της χώρες με τις απαραίτητες μάσκες και τεστ διάγνωσης για τον νέο κορωνοϊό. Εφόσον δεν αλλάξει δραματικά η κατάσταση, μετά τις 11 Μαΐου θα ξεκινήσει η σταδιακή επαναλειτουργία επιχειρήσεων, όμως η επιστροφή στην κανονικότητα θα καθυστερήσει.

Shutterstock / Andrea Raffin

«Μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι, θέατρα, συναυλιακοί χώροι και μουσεία θα παραμείνουν κλειστά σε αυτό το στάδιο» δήλωσε ο Macron, τονίζοντας πως η απαγόρευση σε φεστιβάλ και άλλες μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις θα ισχύσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Το φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 12 με 23 Μαΐου, όμως εξαιτίας της πανδημίας, οι διοργανωτές το ανέβαλαν για τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Σύμφωνα με τις νέες εξαγγελίες του Γάλλου προέδρου, κάτι τέτοιο πλέον είναι αρκετά δύσκολο καθώς τότε θα απομένει μονάχα ένας μήνας μέχρι το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας.

REUTERS / ERIC GAILLARD

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί παράγοντες στην βιομηχανία του κινηματογράφου εκτιμούν πως το φεστιβάλ των Καννών δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος και έχουν προσαρμόσει τα σχέδια τους. Αρκετές εταιρείες παραγωγής και διανομής έχουν ξεκινήσει τον σχεδιασμό για μια εναλλακτική «εικονική» αγορά για να παρουσιάσουν τα ολοκληρωμένα και μελλοντικά project τους, εφόσον τελικά ανακοινωθεί επίσημα η ακύρωση των Καννών για φέτος.