Τα social media διασκεδάζουν με την «λογοκρισία» της Disney στην «Γοργόνα»

splash
ΤΡΙΤΗ, 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Η κλασική ρομαντική κωμωδία με τον Tom Hanks και την Darryl Hannah «εμπλουτίστηκε» με ειδικά εφέ που παραπέμπουν στις «Γάτες».

Ένα από τα μεγάλα κίνητρα για να αποκτήσει κανείς συνδρομή στο Disney+ είναι ο πλούσιος κατάλογος κλασικών ταινιών και σειρών των στούντιο παραγωγής που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια η Disney.

Η ευκολία που προσφέρει η νέα πλατφόρμα streaming όμως έρχεται με ένα (σχετικό) κόστος, αφού πολλές παλαιότερες παραγωγές έχουν «βελτιωθεί» για να συμμορφώνονται στο οικογενειακό brand του κινηματογραφικού κολοσσού.

Η περίπτωση της κλασικής ρομαντικής κωμωδίας «Η γοργόνα» που σκηνοθέτησε ο Ron Howard το 1984 αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των κανόνων λογοκρισίας που ισχύουν στο Disney+. Σε μια από τις σκηνές της ταινίες, ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει η Daryl Hannah εμφανίζεται γυμνή και αφού ανταλλάζει ένα βλέμμα και ένα φιλί με τον Tom Hanks, τρέχει προς την θάλασσα.

Στην πρωτότυπη εκδοχή της ταινίας, η λήψη της κάμερας είναι τέτοια ώστε να μην φαίνεται το γυμνό κορμί της ηθοποιού. Στη νέα εκδοχή όμως που διατίθεται στο Disney+ χρησιμοποιήθηκαν ειδικά εφέ ώστε να δοθεί η εντύπωση πως τα μαλλιά της Hannah ήταν ακόμα πιο μακριά για να καλύψουν τα οπίσθια της καθώς τρέχει μακριά.

Δυστυχώς όμως για την Disney, το αποτέλεσμα δεν ήταν πετυχημένο και τα ψηφιακά «μαλλιά» που προστέθηκαν στην συγκεκριμένη σκηνή φαίνονται περισσότερο σαν ένα τριχωτό μαγιό. Όπως ήταν αναμενόμενο, η αποτυχημένη χρήση των ειδικών εφέ έγινε viral στα social media, όπου πολλοί χρήστες έκαναν συγκρίσεις με την πρόσφατη απογοητευτική μεταφορά του μιούζικαλ «Γάτες».

Η ιστοσελίδα Movie-Censorship έχει συγκεντρώσει όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει στην ταινία του Howard, δείχνοντας την έκταση της λογοκρισίας. Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η Disney δυσαρεστεί τους συνδρομητές της νέας πλατφόρμας με τις «βελτιώσεις» σε παλαιότερο υλικό.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η αλλαγή στην αναλογία απεικόνισης των παλαιότερων επεισοδίων των «Simpsons», η οποία είχε ως αποτέλεσμα να κοπούν πολλές χιουμοριστικές στιγμές που διαδραματίζονται στις «άκρες» των πλάνων.