Ποια είναι τα φαγητά-παγίδες του κρασιού;

agkinara-krasi
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Η χημικός – οινολόγος, δημοσιογράφος οίνου και συγγραφέας, Μαρία Νέτσικα, της Wine Plus αναλύει τα μαγειρικά υλικά και τρόφιμα που υπονομεύουν το κρασί και μας εξηγεί πώς να αντιμετωπίσουμε τις παγίδες.

Αγκινάρες
Το νόστιμο αυτό λαχανικό, που φρέσκο το απολαμβάνουμε μόνο την άνοιξη, μπορεί εύκολα να παγιδέψει ένα κρασί σε γευστικά μονοπάτια που παραπέμπουν στο πικρό και το μεταλλικό. Εάν όμως στο μαγείρεμα χρησιμοποιήσουμε χυμό λεμονιού, θα αμβλύνουμε αυτές τις εντυπώσεις και μπορούμε κάλλιστα να συνοδέψουμε το πιάτο με ένα φρέσκο λευκό κρασί από Ροδίτη ή Σαββατιανό.

Αυγά
Αυτή ακριβώς η αρωματική και γευστική ένταση του αυγού που το κάνει περιζήτητο για το δέσιμο στις σάλτσες, δυσκολεύει και τη συνύπαρξή του με το κρασί. Οπότε με αυγά βραστά ή μελάτα, το κρασί περιττεύει. Οι πλούσιες, ωστόσο, και αρωματικές ομελέτες με άγρια μανιτάρια, μπέικον, λουκάνικα ή πατάτες που στέκονται υπέροχα δίπλα σε ένα ζωηρό αφρώδες από Ξινόμαυρο ή Ντεμπίνα, ένα πλούσιο ροζέ ή ακόμη κι φρέσκο ερυθρό κρασί από Αγιωργίτικο, Λημνιό, Λιάτικο ή Merlot.

Σκόρδο
Ακόμη μία περίπτωση υλικού, του οποίου η αρωματική και γευστική ένταση απευαισθητοποιούν τη γευστική μας αντίληψη. Όταν είναι ωμό! Διότι όταν χρησιμοποιείται, μαζί με τα αρωματικά χόρτα, στα ορεκτικά και τα λαδερά φαγητά των λαών της Μεσογειακής λεκάνης, τότε είναι εντυπωσιακό το πόσο ταιριάζει με τα ροζέ κρασιά.

Τζατζίκι
Από τη μια το σκόρδο κι από την άλλη το γιαούρτι. Διπλή η παγίδα! Οι δυνατότητες επιλογής περιορίζονται στο ούζο, τη ρετσίνα ή το... νερό.

Σπανάκι
Ακόμη ένα λαχανικό που φημίζεται για την πικάντικη, πικρή επίγευση. Μαγειρεμένο όμως στην κατσαρόλα με λίγο βούτυρο ή τυρί χάνει την αψιά του ένταση και αναζητάει πλέον για παρέα ένα πλούσιο ροζέ ή ένα φρέσκο και μαλακό ερυθρό κρασί από Αγιωργίτικο.

Ελιές
Μαζί με φρέσκο ψωμί είναι το τέλειο ορεκτικό. Και κάτι ξέρουν οι Ισπανοί που τις συνοδεύουν με ξηρό Fino sherry. Οι ελιές όμως συμμετέχουν και σε ιδιαίτερα νόστιμα ελληνικά πιάτα, όπως το κοτόπουλο με πράσινες ελιές Χαλκιδικής ή το κουνέλι με μαύρες ελιές. Εδώ συνδυάζονται ωραιότατα με ένα πλούσιο Chardonnay, μια ώριμη Μαλαγουζιά ή ένα δροσερό ροζέ από Ξινόμαυρο.

Σαρδέλες
Ψάρι ιδιαίτερα θρεπτικό, πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σε βιταμίνες και πρωτεΐνες, η σαρδέλα κάνει καλό στην υγεία μας, γι' αυτό και συχνά-πυκνά την απολαμβάνουμε. Με το κρασί όμως, λόγω της έντονης γεύσης της, δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις. Εξαίρεση η ρετσίνα, με την οποία κάνουν πολύ καλή παρέα. Άλλη μία "ανώδυνη" επιλογή είναι ένα λευκό κρασί με έντονη οξύτητα και χωρίς ιδιαίτερα αρωματικό προφίλ, ένα φρέσκο Ασύρτικο ή Ρομπόλα για παράδειγμα.

Καπνιστές ρέγγες
Χωρίς δεύτερη σκέψη σερβίρετε ένα ούζο ή τσίπουρο. Για τους πιο απαιτητικούς υπάρχουν και τα καπνιστά malt ουίσκι του Islay.


www.wineplus.gr