Η σημασία της πρωτεΐνης για τον οργανισμό μας

proteini
ΤΡΙΤΗ, 21 ΜΑΙΟΥ 2019

Ποιες είναι οι λειτουργίες της πρωτεΐνης, πώς συνδυάζεται στη δίαιτά μας και ποιες τροφές την περιέχουν; Κι επίσης, ποιοι μύθοι έχουν διαδοθεί, που όμως δεν ισχύουν;

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για κάθε ζωντανό οργανισμό για τους διαρθρωτικούς και λειτουργικούς σκοπούς του. Ποιες είναι όμως οι λειτουργίες της, πώς συνδυάζεται στη δίαιτά μας και ποιες τροφές την περιέχουν;

Αφού δούμε τι ακριβώς είναι αλλά και τι λειτουργίες επιτελεί και ποια είναι τα οφέλη της στον ανθρώπινο οργανισμό, θα καταρρίψουμε στη συνέχεια κάποιους μύθους που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το όνομά της.

Τι είναι πρωτεΐνη;

Οι πρωτεΐνες είναι μεγάλες ενώσεις που παρασκευάζονται με τον συνδυασμό μικρότερων αμινοξέων. Στη διατροφή είναι γνωστές ως μακροθρεπτικά συστατικά και δίνουν ενέργεια στο σώμα μας. Κάθε γραμμάριο πρωτεΐνης περιέχει 4 θερμίδες.

Υπάρχουν 20 αμινοξέα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες που δεν έχουν και τα 20 αμινοξέα ονομάζονται ελλιπείς. Οι πηγές πρωτεΐνης που περιέχουν και τα 20 αμινοξέα ονομάζονται πλήρεις. Επιλέγοντας λοιπόν τις πλήρεις θα εξασφαλίσετε όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Ορισμένα αμινοξέα μπορούν να παραχθούν στο σώμα και δεν είναι τόσο απαραίτητα για τη διατροφή μας. Τα αμινοξέα που δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό μας όμως, θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή μας.

Πώς χρησιμοποιείται η πρωτεΐνη από το σώμα μας;

Οι πρωτεΐνες έχουν πολλές διαφορετικές λειτουργίες μέσα στο σώμα, το οποίο τις χρησιμοποιεί ως ενέργεια. Η πρωτεΐνη χρησιμοποιείται επίσης ως ένα ένζυμο που προκαλεί αντιδράσεις μέσα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και του γονιδίου της ανάπτυξης και της επιδιόρθωσης. Χρησιμοποιείται επίσης για να μεταφέρει τα «σήματα» από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο και να σχηματίσει δομές, συμπεριλαμβανομένων των μυών.

Σημαντική στη διατροφή μας

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας, όμως χρειαζόμαστε επίσης υδατάνθρακες, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, αντιοξειδωτικά, φυτοχημικά και υγιή έλαια για την εύρυθμη λειτουργία του. Μια ισορροπημένη διατροφή με μια σειρά από πλήρη τρόφιμα είναι απαραίτητη για ένα υγιές σώμα.

Ένας από τους βασικότερους λόγους που η διατροφή πολλών ατόμων είναι τόσο ελλιπής, είναι το γεγονός ότι εξισώνουν την πρωτεΐνη με την καλή διατροφή, νομίζοντας ότι τα ζωικά προϊόντα είναι ο μόνος τρόπος για να την λάβουμε στη διατροφή μας.

Τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, έχουν επίσης καλές πρωτεΐνες. Πράσινα λαχανικά, μπιζέλια και φασόλια, έχουν περισσότερη πρωτεΐνη ανά θερμίδα από το κρέας και επιπλέον οι φυτικές πρωτεΐνες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά και δεν έχουν πολλές θερμίδες. Ακόμη και τα φρούτα έχουν μικρές ποσότητες πρωτεΐνης. Στα ζωικά τρόφιμα δεν υπάρχουν αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά.

Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε;

Ένας άντρας 75 κιλών χρειάζεται περίπου 58 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα, ενώ μια γυναίκα 55 κιλών χρειάζεται 43 γραμμάρια σε ημερήσια βάση. Καταναλώστε 2 με 4 μερίδες φρούτων, 3-5 μερίδες λαχανικών, 6-11 μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως και η διατροφή σας θα περιέχει σημαντικές ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης.

Οι μύθοι γύρω από την πρωτεΐνη

Ο μύθος: Χρειαζόμαστε περισσότερη πρωτεΐνη για να είμαστε υγιείς και δυνατοί

Τι ισχύει: Ο μέσος άντρας στις ΗΠΑ καταναλώνει 175% περισσότερη πρωτεΐνη από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση και η μέση γυναίκα 144% περισσότερη.

Ο μύθος: Οι φυτικές πρωτεΐνες είναι ελλιπείς και πρέπει να είναι μέρος μιας διατροφής που είναι βασισμένη στο κρέας για να προσφέρουν επαρκή πρωτεΐνη.

Η αλήθεια: Όλα τα λαχανικά και τα δημητριακά περιέχουν οκτώ από τα απαραίτητα αμινοξέα και άλλα 12 ασήμαντα. Τα φασόλια περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη ανά θερμίδα απ’ ό,τι το κρέας.

Ο μύθος: Για να «χτίσουμε» μυς θα πρέπει να λαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης καθημερινά.

Η αλήθεια: Οι αθλητές και τα πολύ δραστήρια άτομα χρειάζονται μόνο 1,6 με 1,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Όσοι δεν είναι και τόσο ενεργητικοί, χρειάζονται ακόμη λιγότερη. Το μητρικό γάλα περιέχει μόνο 6% πρωτεΐνη, αλλά ένα μωρό μπορεί να μεγαλώσει επαρκώς με αυτό.

Ο μύθος: Ο καλύτερος τρόπος για να πάρουμε πρωτεΐνη είναι από το κρέας.

Η αλήθεια: Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρέατος, δηλαδή μια μερίδα την ημέρα, δημιουργεί πιο σοβαρό κίνδυνο για την υγεία απ’ όσο φανταζόμαστε.

Ψάξαμε στη αγορά και βρήκαμε την καλύτερη φυσική 100% WHEY PROTEIN (πρωτείνη ορού γάλακτος) η οποία μάλιστα παράγεται στην Ελλάδα από την EASTAR. Κυκλοφορεί σε περιεκτικότητες 80% & 92% με ή χωρίς υδατάνθρακες σε απίστευτες γεύσεις ώστε να φτιάχνετε smoothies και ενεργειακά ποτά για ενδυνάμωση / αποκατάσταση μυών / όγκου / έλεγχο βάρους. Μπείτε στο site της εταιρίας, www.eastar.gr,  εκμεταλευτείτε τις εξαιρετικά καλές τιμές της σε σχέση με την άριστη ποιότητα της. www. eastar.gr.