Γιατί η αυτοφροντίδα είναι εξίσου σημαντική με τη ρουτίνα ομορφιάς σας

gunaika-spiti-kounia-omorfia-podia-peripoiisi-menoume-spiti
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Μαθήματα ποιοτικής διαχείρισης της απομόνωσης και εσωτερικής ομορφιάς από μια επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Το εάν είστε ευχαριστημένες με την εικόνα του σώματος ή του προσώπου σας είτε όχι στον απόλυτο βαθμό, έχει να κάνει με μια πολύ συγκεκριμένη ρουτίνα εσωτερικής ενδυνάμωσης: την αυτοφροντίδα.  

Τι είναι η αυτοφροντίδα; Αντίθετα με την περιποίηση της επιδερμίδας ή της σιλουέτας σας, μια ρουτίνα αυτοφροντίδας δεν επιδιώκει απλώς να βελτιώσει την ορατή εμφάνισή σας. Ο στόχος είναι να πετύχετε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα που θα απογειώσει την πνευματική, την συναισθηματική και τη σωματική υγεία και ευεξία.

 «Η αυτοφροντίδα δεν είναι μια εγωιστική πράξη», διευκρινίζει η ψυχολόγος Dr. Raphailia Michael σε άρθρο της στο επιστημονικό ηλεκτρονικό περιοδικό World of Psychology. «Δεν εστιάζει τόσο στις άμεσες ανάγκες, όσο κυρίως στον τρόπο διαχείρισης των δύσκολων συναισθημάτων και στην επίλυσή τους, ώστε να  καταφέρει ο εαυτός σας να ανταποδώσει αυτά τα οφέλη στο δέρμα, στο σώμα, στην διάθεση και στην υγεία γενικότερα», εξηγεί η Dr. Michael.

Αναφερόμενη σε μερικές από τις δραστηριότητες καθημερινής διαβίωσης, που προάγουν την αυτοφροντίδα, η επαγγελματίας ψυχικής υγείας σημειώνει: «Όλοι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια ρουτίνα αυτοφροντίδας, αλλά γενικά, όλες οι δραστηριότητες κινούνται στο ίδιο πλαίσιο βελτίωσης της ψυχικής και σωματικής υγείας: να μειωθεί το στρες, να ικανοποιηθούν οι συναισθηματικές ανάγκες, να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ προσωπικής, οικογενειακής ή επαγγελματικής ζωής του ατόμου. Θυμίζει κατά κάποιο τρόπο μια ρουτίνα ομορφιάς, απολύτως εξατομικευμένη και απόλυτα ιδανική στην ιδιοσυγκρασία του καθενός».

Η αυτοφροντίδα στην πράξη: Όπως λέει η Dr. Michael, πολλές κατηγορίες γυναικών προάγουν την αυτοφροντίδα τους με μαθήματα Pilates, γιόγκα ή πιο έντονης γυμναστικής στο σπίτι (όλα αυτά διατίθενται πλέον σε online συνδέσεις με καθοδήγηση από ειδικούς). Άλλες γυναίκες επικεντρώνονται στην υγιεινή διατροφή, η οποία συνδυάζεται τόσο με το μαγείρεμα ποιοτικών και καθαρών τροφών, όσο και με την κατανόηση της αξίας των βιταμινών και των συμπληρωμάτων, που ενισχύουν την ευεξία, την υγεία και την ομορφιά από «μέσα». Ο διαλογισμός, επίσης, όπως και το διάβασμα, η ζωγραφική ή οι χειροτεχνίες, είναι κομμάτια μιας ρουτίνας αυτοφροντίδας.

Αλλά ακόμη και αυτή καθαυτή η περιποίηση του δέρματος, μπορεί να αποτελέσει σπουδαίο μέσο εξεύρεσης ισορροπίας ανάμεσα στην εξωτερική και στην εσωτερική ομορφιά. «Επιλέγοντας και ανακαλύπτοντας μέσα από το διαδίκτυο τις κατάλληλες συμβουλές φροντίδας του δέρματος, η αίσθηση της αυτοφροντίδας μεγιστοποιείται. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η υιοθέτηση της εκτενούς τελετουργίας της κορεατικής  ομορφιάς (K-Beauty), η οποία δεν κατευνάζει και εξομαλύνει μόνο το δέρμα αλλά και τις σκέψεις σας, αφήνοντάς σας να νιώθετε τον εαυτό σας με έναν πιο ευχάριστο και θετικό τρόπο», λέει η ειδικός και εξηγεί: «Η κορεατική φιλοσοφία ομορφιάς έφτασε στον Δυτικό Κόσμο πριν από λίγα χρόνια και από τότε πολλές γυναίκες έγιναν πολύ πιο ευτυχείς. Ο λόγος έχει να κάνει με την παραδοσιακή μέθοδο φροντίδας της επιδερμίδας που ακολουθούν οι Κορεάτισσες επί χιλιετηρίδες, η οποία σας επιτρέπει να εντοπίσετε τα βασικά συστατικά για το δέρμα σας και να αποφύγετε τη χρήση περιττών προϊόντων. Με αυτό τον τρόπο κάθε γυναίκα εξασφαλίζει μια απλούστερη, αλλά πολύ πιο αποτελεσματική ρουτίνα ομορφιάς, με λιγότερη εμμονή στο καμουφλάζ που παρέχει το makeup και περισσότερη έμφαση στην ενυδάτωση, την εξισορρόπηση, τη φυσική λάμψη και την αντιγήρανση».

Στο τέλος του άρθρου της, Dr. Michael τονίζει: «Από την εμπειρία μου, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλες οι παραπάνω κινήσεις μιας ρουτίνας αυτοφροντίδας, είναι από τα λίγα πράγματα που θα σας βοηθήσουν να βγείτε από την πολύμηνη καραντίνα χωρίς κατάθλιψη, εξαιρώντας τα οφέλη που θα έχετε αποκομίσει για την ομορφιά και την ευεξία σας».

THE BEAUTY TEAM