Μήπως έχετε επιδερμίδα εθισμένη στις...οθόνες;

gunaika-upologistis-laptop-epidermida
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Δείτε πώς αλλοιώνουν την ομορφιά σας οι ατελείωτες ώρες καραντίνας μπροστά από τις οθόνες οικιακής ψυχαγωγίας, και πώς θα το διορθώσετε.

Είναι αλήθεια πως η μακράς διάρκειας ανία που βιώνετε ζώντας υποχρεωτικά μέσα στο σπίτι εξαιτίας της πανδημίας, περνά λίγο πιο ανώδυνα παρέα με το  smartphone, το tablet και το laptop. Αλλά όπως πιθανώς γνωρίζετε, αυτές οι οθόνες έχουν κατηγορηθεί από την ιατρική κοινότητα για πολλές διαταραχές της υγείας, όπως αϋπνία, αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία έως και κατάθλιψη, με πολλές έρευνες να θεωρούν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπονται κατά τη χρήση των έξυπνων συσκευών, αιτία για πιθανή πρόκληση καρκίνων στον εγκέφαλο, στα μάτια και στις σιαλογόνους αδένες. Αυτό όμως που σίγουρα δεν φανταζόσασταν είναι πως η υπερχρήση οθόνης ενέχει πολλούς κινδύνους για το δέρμα σας που δεν μπορεί να διορθώσει κανένα φίλτρο του Instagram.

Πώς η οθόνη σάς γερνάει πρόωρα: «Ο ένοχος είναι το μπλε φως από την τηλεόραση, τον υπολογιστή και το κινητό σας, το οποίο έχει αποδειχθεί πως διεισδύει στο δέρμα πιο βαθιά από τις ακτίνες UV και προκαλεί βλάβη στο κολλαγόνο, το υαλουρονικό οξύ και την ελαστίνη», λέει η Dr. Barbara Sturm, μια διάσημη δερματολόγος στη Νέα Υόρκη, με μεγάλες περγαμηνές στις ερευνητικές καινοτομίες για την αντιγήρανση του δέρματος, και συνεχίζει: «Και το πρόβλημα είναι δυστυχώς, ότι ακόμη και αν φοράτε αντηλιακό μέσα στο σπίτι, δεν προστατεύεστε από την ακτινοβολία υψηλής ενέργειας HEV που εκπέμπουν αυτές οι οθόνες. Γι’ αυτό και η επιδερμίδα σας διαμαρτύρεται με θαμπάδα, ανομοιογενή όψη, σακούλες, μαύρους κύκλους, κουρασμένα βλέφαρα, ακόμη και προγούλι».

 Σύμφωνα με την δερματολόγο, είναι λογικό να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ενασχόληση με τις ηλεκτρονικές συσκευές εν καιρώ πλήρους απομόνωσης από τον έξω κόσμο, αλλά δεν είναι και λόγος να καταστρέφετε την ομορφιά σας. Ανακαλύψτε τα ανεπιθύμητα σημάδια της επιδερμίδας σας εξαιτίας του εθισμού σας στις έξυπνες συσκευές και δείτε πώς θα το διορθώσετε με τις συμβουλές της ειδικού.

Περισσότερες ρυτίδες: Η Dr. Sturm αναφέρει ότι το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, μπορεί να φθείρει τα κύτταρα της επιδερμίδας αλλοιώνοντας το DNA τους και εμποδίζει τον δερματικό αμυντικό φραγμό να συγκρατήσει την απαραίτητη υγρασία. Έτσι, το δέρμα γίνεται περισσότερο ευάλωτο στις περιβαλλοντικές επιθέσεις και την πρόωρη γήρανση.

«Από πρόσφατες έρευνες που έχουν διεξαχθεί, οι επιστήμονες διαπίστωσαν επιπλέον ότι η διαρκής έκθεση στο μπλε φως μειώνει τη λειτουργία του γονιδίου Per1 (βασικού ρυθμιστή του κιρκαδικού ρυθμού), μην επιτρέποντας στον εγκέφαλο να οδηγήσει το σώμα σε χαλάρωση και ύπνο και οδηγώντας τα κύτταρα σε αδυναμία εκτέλεσης της φυσικής διαδικασίας νυχτερινής επιδιόρθωσης. Έτσι, οι ρυτίδες, οι δυσχρωμίες και η ξηρότητα τη επιδερμίδας πολλαπλασιάζονται με ταχύτερο ρυθμό».

- Η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας με ελάχιστο SPF 30 θα σας προστατεύσει όχι μόνο από πιθανή υπέρμετρη έκθεση στην μπλε ακτινοβολία, αλλά θα βοηθά το δέρμα να μην ξεμένει από φυσική υγρασία και την απαραίτητη θρέψη. Σημαντικό είναι να έχετε δίπλα σας και ένα ενυδατικό σπρέι προσώπου με ιαματικό νερό, ψεκάζοντας τακτικά την επιδερμίδας σας ώστε να αναζωογονείται, να ανακουφίζεται και να ενυδατώνεται διαρκώς».

Τα μάτια-ζόμπι: Ο αυξανόμενος ρυθμός γήρανσης γύρω από τα μάτια και μάλιστα σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, προβληματίζει έντονα τους δερματολόγους. «Εκτός από την αυτή καθαυτή την επαφή με την ακτινοβολία του υπολογιστή και της κούρασης που αυτή συνεπάγεται -βλέπε μαύροι κύκλοι, σακούλες, κοκκίνισμα ματιών, βαριά βλέφαρα-, οι έντονες και διαρκείς εκφράσεις και γκριμάτσες που κάνετε αντιδρώντας ακούσια στα ερεθίσματα των κειμένων, των εικόνων και των βίντεο που παρακολουθείτε, πολλαπλασιάζει την εμφάνιση ρυτίδων γύρω από τα μάτια -πόδι της χήνας, γραμμές συνοφρύωσης έως και οριζόντιες ρυτίδες στο μέτωπο», τονίζει η Dr. Sturm.  

- Το πρώτο βήμα στη μάχη σας ενάντια στο «πόδι της χήνας», τους μαύρους κύκλους και τις γενικευμένες ρυτίδες έκφρασης γύρω από τα μάτια, είναι να ενσωματώσετε στη ρουτίνα σας ένα προϊόν πλούσιο σε ρετινόλη. Η δερματολόγος συνιστά τη χρήση μιας αποτελεσματικής συνταγογραφούμενης φόρμουλας χαμηλής δραστικότητας Retin-A, ή τοπικής ρετιναλδεΰδης αναμεμειγμένης με μια πλούσια ενυδατική κρέμα ματιών (συνήθως περιέχει επιπλέον, ενυδατικό έλαιο jojoba και υαλουρονικό οξύ).

Το αναπάντεχο προγούλι: «Η εμφάνιση χαλάρωσης του δέρματος των παρειών και το κρεμασμένο δέρμα κάτω από το πιγούνι αποτελούσε φαινόμενο φυσιολογικής γήρανσης σε γυναίκες άνω των 40 ή 50 ετών, όμως την τελευταία δεκαετία έχει γίνει πια πρόβλημα πολλών νεότερων γυναικών», λέει η  δερματολόγος, τονίζοντας ότι μέσα στα λίγα χρόνια ιστορικού που έχουν καταγραφεί με τη χρήση κινητών, tablet και άλλων φορητών παιχνιδομηχανών, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η εμφάνιση του προγουλιού, του δέρματος που περισσεύει δηλαδή κάτω από το σαγόνι, εξαιτίας του συνεχούς σκυψίματος του προσώπου πάνω από την οθόνη του κινητού.

- «Εστιάστε σε εξειδικευμένες κρέμες αντιγήρανσης και σύσφιξης οι οποίες διαθέτουν αντιοξειδωτικά συστατικά όπως λινολεϊκό ρετινύλιο, πεπτίδια και πολυμερή, ιδανικά για σύσφιγξη της επιδερμίδας του λαιμού», συμβουλεύει η Dr. Sturm και προσθέτει: «Η βιταμίνη Α είναι ένα επίσης πολύτιμο συστατικό σε μια αντιρυτιδική κρέμα λαιμού καθώς βοηθά την αναγέννηση των κυττάρων, όπως και το κολλαγόνο αλλά και το υαλουρονικό οξύ που γεμίζουν τις ρυτίδες και τις γραμμές». Επίσης, προσπαθήστε να έχετε την οθόνη της ηλεκτρονικής συσκευής στο ύψος των ματιών, ώστε να μην χρειάζεται να σκύβετε όταν τη χρησιμοποιείτε για πάνω από μερικά λεπτά.

THE BEAUTY TEAM