Αλλαγές στα Όσκαρ λόγω κορωνοϊού

oscars-oskar-agalma Chris Pizzello
ΤΡΙΤΗ, 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγών στην επιλεξιμότητα ταινιών για την επόμενη απονομή.

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει βάλει φρένο σε πολλές κινηματογραφικές παραγωγές και ενδέχεται να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην βιομηχανία του θεάματος. Σύμφωνα με άρθρο του Deadline, η Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών σκέφτεται να αλλάξει τους κανόνες συμμετοχής στα επόμενα βραβεία Όσκαρ που θα απονεμηθούν στις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Λόγω των έκτακτων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης οι κινηματογράφοι σε πολλές χώρες έχουν κλείσει με αποτέλεσμα αρκετές ταινίες να έχουν κυκλοφορήσει κατευθείαν μέσω υπηρεσιών video-on-demand και πλατφόρμων streaming όπως το Netflix. Παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες, όπως στην Κίνα, έχει επιτραπεί ξανά η λειτουργία των κινηματογράφων, ο κόσμος παραμένει διστακτικός.

Shutterstock

Βάσει των κανονισμών της Ακαδημίας, για να μπορέσει μια παραγωγή να διαγωνιστεί στα Όσκαρ πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις και μια εξ’ αυτών είναι η διανομή σε κινηματογραφικές αίθουσες. Αναπόφευκτα λοιπόν και για φέτος τουλάχιστον, οι διοργανωτές των Όσκαρ θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους και να διευρύνουν της κριτήρια επιλεξιμότητας και συμμετοχής.

Το άρθρο του Deadline αναφέρει όμως πως η Ακαδημία εξετάζει ορισμένες προτάσεις για ευρύτερες αλλαγές στις κατηγορίες των Όσκαρ. Σε ανακοίνωση της τον περασμένο Μάρτιο η Ακαδημία τόνισε πως γίνεται αξιολόγηση σειράς προτάσεων στο πλαίσιο μιας γενικότερης αβεβαιότητας για το μέλλον.