Δεντρολίβανο: γιατί πρέπει να υπάρχει στα πιάτα σας

dentrolibano
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΜΑΙΟΥ 2020

Το μεσογειακό αυτό βότανο με φύλλα που θυμίζουν καρφίτσες, ίσως είναι... επιθετικό εκ πρώτης όψεως, αλλά πολύ ωφέλιμο για την υγεία μας με πολλαπλούς τρόπους.

Ως ένα βότανο με μεσογειακό αέρα, το δενδρολίβανο αποτελεί καλή πηγή αντιοξειδωτικών και αποτελεί σημαντική προσθήκη στα πιάτα μας. Μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στην αλλαγή γεύσης, στη δυσπεψία, το φούσκωμα και άλλα πεπτικά προβλήματα, όπως και στην έλλειψη όρεξης. Δοκιμάστε να πίνετε καθημερινά μέχρι 3 φλιτζάνια τσάι από δενδρολίβανο και θα δείτε ότι σύντομα θα ανακουφιστείτε.

Αποτελεί, επίσης, πολύ καλή πηγή σιδήρου και ασβεστίου, ενώ μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2.

Ακόμη, σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal of Neurochemistry, το δενδρολίβανο περιέχει καρνοσικό οξύ που προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νευροεκφύλιση λόγω των τοξικών ελεύθερων ριζών, καθιστώντας τον υγιή και δυνατό για πολλά χρόνια, βοηθώντας στη μείωση της πιθανότητας εγκεφαλικού ή εμφάνισης Αλτσχάιμερ και στη βελτίωση της μνήμης. Η ίδια ουσία μπορεί να αποτρέψει και την εξάπλωση του καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Treatment Reviews.

Συχνά το βρίσκουμε τόσο στην ιταλική, όσο και στην ελληνική κουζίνα ως βασικό συστατικό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για έξτρα γεύση στις σούπες, στις σάλτσες με βάση τη ντομάτα και σε πρωτεϊνούχες τροφές, όπως τα πουλερικά, το μοσχάρι, το αρνί, αφού δίνει μοναδικό άρωμα και γεύση στα κρέατα, τα ψάρια, τις σαλάτες, τα ντρέσινγκς.

Μια ακόμη σημαντική ιδιότητα του δεντρολίβανου είναι ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου  που σχετίζεται με το κόκκινο κρέας, το οποίο όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες παράγει τοξίνες που σχετίζονται με την επάρατη νόσο. Προσθέτοντας, όμως, δενδρολίβανο στο κρέας σας πριν το μαγειρέψετε, μειώνετε τα επίπεδα των τοξικών ουσιών.