Γιατί το να τρώτε ένα... ουράνιο τόξο τροφίμων θα σας κάνει υγιέστερους

giati-to-na-trote-ena-ouranio-tokso-trofimon-tha-sas-kanei-ugiesterous

ΤΡΙΤΗ, 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Μην παραλείπετε να λαμβάνετε τα απαραίτητα για τον οργανισμό σας αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Μάθετε γιατί τα πολύχρωμα τρόφιμα έχουν τόσο σημαντική διατροφική αξία.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο και το σπανάκι, είναι σίγουρα πολύ θρεπτικά, αλλά υπάρχουν και άλλα πολύχρωμα τρόφιμα που είναι εξίσου σημαντικά για την καλή μας υγεία. Τα έντονα κόκκινα, τα μπλε, τα μωβ, τα πορτοκαλί και τα κίτρινα φρούτα και λαχανικά, αξίζουν την προσοχή μας και την προτίμησή μας με το παραπάνω.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα φυτοχημικά, οι χρωστικές ουσίες που δίνουν σε αυτά τα τρόφιμα το έντονο χρώμα τους, μας βοηθούν να διατηρήσουμε μια καλή υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες.

Επωφεληθείτε από τα μοναδικά αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά, γεμίζοντας το πιάτο σας με ένα… ουράνιο τόξο τροφών κάθε μέρα. Οι ενήλικες γυναίκες θα πρέπει να τρώνε επτά με οκτώ μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ενώ οι άνδρες θα πρέπει να τρώνε οκτώ με δέκα μερίδες.

Ακολουθούν μερικές… πολύχρωμες επιλογές που μπορείτε να συμπεριλάβετε στο επόμενο γεύμα σας για να ωφελήσετε τον οργανισμό σας.

Κόκκινες τροφές

Ποιες είναι: Cranberries, ντομάτες, καρπούζι, κόκκινες πιπεριές, κεράσια, κόκκινα μήλα, φράουλες, βατόμουρα, γκουάβα, κόκκινα κρεμμύδια, ραπανάκια, ροζ γκρέιπφρουτ, παντζάρια, κόκκινο λάχανο, κόκκινα σταφύλια, κόκκινα φασόλια.

Γιατί πρέπει να τις προτιμάτε: Οι κόκκινες τροφές, προσφέρουν μια πολύ προστατευτική αντιοξειδωτική δράση, καθώς τα φυτοχημικά τους μπορεί να αποκρούσουν ή να αναστείλουν όγκους στο σώμα μας. Οι ντομάτες, το καρπούζι, το ροζ γκρέιπφρουτ και η εξωτική γκουάβα, είναι γεμάτα με το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που καταπολεμά τον καρκίνο. Μάλιστα, οι μαγειρεμένες ντομάτες (π.χ. σε σάλτσες, σοταρισμένες ή η πάστα ντομάτας) προσφέρουν τα μεγαλύτερα επίπεδα λυκοπενίου.

Τα κόκκινα μήλα, είναι μια εξαιρετική πηγή κερκετίνης, ενός αντιοξειδωτικού που καταστρέφει τις βλαβερές για τα κύτταρα ελεύθερες ρίζες, που μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Τα ραπανάκια, τα κεράσια, το κόκκινο λάχανο, οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα κόκκινα σταφύλια, περιέχουν ανθοκυανίνες, ένα άλλο αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τον καρκίνο και μπορεί να βοηθήσει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσει την κυκλοφορία, να μειώσει τη φλεγμονή και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπλε και μωβ τροφές

Ποιες είναι: Μωβ σταφύλια, σύκα, δαμάσκηνα, βατόμουρα, σταφίδες, μελιτζάνα, ρόδια, βατόμουρα, μούρα acai, μωβ λάχανο, φρούτα του πάθους, μωβ κρεμμύδια, μύρτιλλα.

Γιατί πρέπει να τις προτιμάτε: Όπως και τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά, τα μπλε και μωβ τρόφιμα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα ανθοκυανίνες. Πιο πλούσια είναι τα μούρα, αλλά σημαντικές ποσότητες έχουν και τα δαμάσκηνα. Οι ανθοκυανίνες προστατεύουν επίσης το δέρμα από τον ήλιο, μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, βελτιώνουν τη μνήμη και προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα κατά της πλάκας και της LDL χοληστερόλης.

Τα μωβ σταφύλια είναι η καλύτερη πηγή ρεσβερατρόλης, ενός συστατικού των φυτών που καταπολεμά τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

Πορτοκαλί και κίτρινες τροφές

Ποιες είναι: Καρότα, πορτοκάλια, γλυκοπατάτες, κίτρινες πιπεριές, ανανάς, κολοκύθα, καλαμπόκι, γκρέιπφρουτ, ροδάκινα, λεμόνια, πεπόνια, παπάγια, αχλάδια, μάνγκο, μανταρίνια, νεκταρίνια, βερίκοκα.

Γιατί πρέπει να τις προτιμάτε: Για να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης C και Α, συμπεριλάβετε πορτοκαλί και κίτρινα τρόφιμα στο πιάτο σας. Οι κίτρινες πιπεριές, η παπάγια και τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό και είναι ό,τι καλύτερο αν είστε κρυωμένοι.

Οι γλυκοπατάτες, τα καρότα και η κολοκύθα, είναι γεμάτα με το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο, τον πρόδρομο της βιταμίνης Α, καθώς το σώμα μας μετατρέπει το β-καροτένιο σε βιταμίνη Α. Βοηθά να έχουμε ένα υγιές δέρμα, ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει τον κίνδυνο των ασθενειών των ματιών, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Τα πορτοκαλί λαχανικά είναι επίσης ωφέλιμα για την υγεία μας και οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση τουλάχιστον μίας μερίδας κάθε μέρα.

Πράσινες τροφές

Ποιες είναι: Μπρόκολο, αρακάς, πράσινα μήλα, αβοκάντο, λάχανο, σπαράγγια, σπανάκι, μαρούλι, σέλινο, ρόκα, αγγούρι, πράσινες πιπεριές, λαχανάκια Βρυξελλών, κολοκυθάκια, ακτινίδια, αγκινάρες, πράσινα φασόλια, πράσινα σταφύλια, μπάμιες.

Γιατί πρέπει να τις προτιμάτε: Τα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι λαχανίδες, είναι πλούσια στο αντιοξειδωτικό λουτεΐνη, ένα πολύ σημαντικό φυτοχημικό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Οι πράσινες τροφές προσφέρουν επίσης μεγάλες ποσότητες ζωτικών βιταμινών και ανόργανων συστατικών: το σπανάκι, το μπρόκολο και το λάχανο περιέχουν άφθονο ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το φυλλικό οξύ, μία από τις πιο σημαντικές βιταμίνες Β για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο γέννησης βρεφών που με ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης, όπως η δισχιδής ράχη.

Το αβοκάντο και τα σπαράγγια, που επίσης περιέχουν φυλλικό οξύ, βοηθούν στη μείωση της εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων και κατάθλιψης. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση τουλάχιστον μίας μερίδας σκούρων πράσινων λαχανικών κάθε μέρα.

Λευκές τροφές

Ποιες είναι: Κουνουπίδι, κρεμμύδια, πατάτες, σκόρδο, τζίντζερ, μανιτάρια, πράσα, μπανάνες.

Γιατί πρέπει να τις προτιμάτε: Τα λευκά λαχανικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και έχουν αντιικά και αντικαρκινικά συστατικά. Τα μανιτάρια βοηθούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν υψηλά επίπεδα αλισίνης, εντός αντιοξειδωτικού που καταπολεμά τα βακτήρια και τις μολύνσεις και μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Το τζίντζερ βοηθά στην πέψη, ενώ οι μπανάνες και οι πατάτες περιέχουν άφθονο κάλιο που είναι καλό για την καρδιά, τα νεφρά, τον εγκέφαλο και τη λειτουργία των μυών. Επίσης, το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ.