Juliette Binoche: «Είναι αδιανόητο να επιστρέψουμε στην κανονικότητα»

Juliette-binoche Denis Makarenko
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΜΑΙΟΥ 2020

Η Γαλλίδα ηθοποιός τόνισε την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στον κόσμο για να αποφευχθεί μια οικολογική καταστροφή.

Μέσω μιας ανοιχτής επιστολής, η Juliette Binoche και ο αστροφυσικός Aurélien Barrau καλούν τους παγκόσμιους ηγέτες και τον κόσμο να μην βιαστούν να επιστρέψουν στην «κανονικότητα» μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού, καθώς ελλοχεύει μια «οικολογική καταστροφή».

Την επιστολή που δημοσιεύτηκε στην Le Monde υπογράφουν πάνω από 200 ηθοποιοί, κινηματογραφιστές, μουσικοί, δημοσιογράφοι και επιστήμονες, όπως οι Robert De Niro, Madonna, Joaquin Phoenix, Alfonso Cuarón, Cate Blanchett, Pedro Almodóvar, Adam Driver, Monica Bellucci, Javier Bardem, Penélope Cruz, Alexandre Desplat, Willem Dafoe, Jane Fonda, Ralph Fiennes, Eva Green, Jeremy Irons, Rooney Mara, Ricky Martin, Alejandro González Iñárritu και Marion Cotillard.

Shutterstock / Lane V. Erickson

Η Binoche και ο Barrau χαρακτήρισαν την πανδημία του κορωνοϊού μια «τραγωδία» και τόνισαν πως η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια «άμεση υπαξιακή απειλή» περισσότερο από ποτέ. Όπως εξηγούν στην επιστολή, θα χρειαστούν μεγάλες δομικές αλλαγές στον κόσμο για να αποφευχθεί μια οικολογική καταστροφή στον πλανήτη.

«Η πανδημία του COVID19 είναι μια τραγωδία. Αυτή η κρίση όμως, μας καλεί να εξετάσουμε τι είναι απαραίτητο. Και αυτό που βλέπουμε είναι απλό: οι “ρυθμίσεις” δεν είναι αρκετές. Το πρόβλημα είναι συστημικό. Η συνεχιζόμενη οικολογική καταστροφή είναι μια μέτα-κρίση: η μαζική εξαφάνιση της ζωής στη Γη δεν αμφισβητείται πλέον και όλοι οι δείκτες δείχνουν μια άμεση υπαρξιακή απειλή. Σε αντίθεση όμως μια πανδημία, όσο σοβαρή και εάν είναι, μια παγκόσμια οικολογική κατάρρευση θα έχει αμέτρητες συνέπειες» αναφέρει η επιστολή.

Shutterstock / Rich Carey

Στην συνέχεια οι αρθρογράφοι καλούν τους παγκόσμιους ηγέτες και απλούς ανθρώπους να αλλάξουν ριζικά «τους στόχους, τις αξίες και τις οικονομίες μας», υπογραμμίζοντας πως ο καταναλωτισμός και η «εμμονή με την παραγωγικότητα μας έχουν οδηγήσει στο να αρνηθούμε την αξία της ίδιας της ζωής».

«Η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή των υπόλοιπων φυσικών μας ζωνών έφεραν τον κόσμο σε οριακό σημείο. Για αυτούς τους λόγους, μαζί με τις αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες, πιστεύουμε ότι είναι αδιανόητο να “επιστρέψουμε στην κανονικότητα”. Ο ριζικός μετασχηματισμός που χρειαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα απαιτεί τόλμη και θάρρος. Δεν θα συμβεί χωρίς μαζική και αποφασιστική δέσμευση. Πρέπει να δράσουμε τώρα. Είναι τόσο ζήτημα επιβίωσης όσο και αξιοπρέπειας και συνοχής» κατέληξε η επιστολή.