Έφυγε ο «πατέρας της Rock ‘N’ Roll», Little Richard

little-richard
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΜΑΙΟΥ 2020

Ο θάνατος του εμβληματικού και πρωτοποριακού Αμερικάνου καλλιτέχνη σκόρπισε τεράστια θλίψη στον χώρο της μουσικής.

Ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης ιστορίας, ο Little Richard, πέθανε το Σάββατο 9 Μαΐου στην ηλικία των 87 ετών. Ο γιος του μουσικού, Danny Jones Penniman, δήλωσε στους New York Times πως ο πατέρας του πέθανε από καρκίνο.

Ο Richard Wayne Penniman, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του, γεννήθηκε στο Μάκον της Τζόρτζια στις 5 Δεκεμβρίου του 1932. Σε εφηβική ηλικία έφυγε από το σπίτι του και έζησε με μια οικογένεια λευκών που διαχειριζόταν το κλαμπ όπου έκανε τις πρώτες τους εμφανίσεις. Αρχικά ερμήνευε jump blues κομμάτια, όμως στα μέσα τις δεκαετίας του 1950 έγινε παγκοσμίως γνωστός για την εκρηκτική παρουσία του επί σκηνής και τεράστιες επιτυχίες όπως τα «Tutti Frutti», «Long Tall Sally» και «Good Golly Miss Molly».

AP

Πολλοί σύγχρονοι του Little Richard – όπως οι Elvis Presley, Buddy Holly και Bill Haley – διασκεύασαν τα τραγούδια του, ενώ είχε ιδιαίτερη απήχηση στην ανερχόμενη μουσική σκηνή της Μεγάλης Βρετανίας, επηρεάζονται τους Beatles, Rolling Stones, David Bowie, Rod Steward και Lemmy Kilmister μεταξύ άλλων.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 στράφηκε στην gospel μουσική, όμως λίγα χρόνια αργότερα θα επέστρεφε και πάλι στην rock ‘n’ roll. Υπήρξε ένας από τους πρώτους μουσικούς που μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1986 και το 1992 βραβεύτηκε από τα Grammy για την συνεισφορά του στην μουσική. Ο θάνατος του Little Richard σκόρπισε βαθύτατη θλίψη σε φίλους, συναδέλφους και θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο.

«Λυπάμαι τόσο πολύ για τον θάνατο του Little Richard, ήταν η μεγαλύτερη έμπνευση στα εφηβικά μου χρόνια και η μουσική του έχει ακόμα την ίδια ωμή ηλεκτρική ενέργεια όταν την παίζει τώρα όπως όταν έκανε πάταγο στην μουσική σκηνή πρώτη φορά στα μέσα των 50s. Όταν είμασταν μαζί σε περιοδεία έβλεπα τις κινήσεις του κάθε βράδυ και έμαθα να διασκεδάζω και να κάνω το κοινό να συμμετέχει. Πάντοτε ήταν τόσο γενναιόδωρος και είχε να μου δώσει συμβουλές. Συνείσφερε τόσο πολλά στην pop μουσική» δήλωσε ο Mick Jagger μέσω ανάρτησης στο Instagram.

«Στον αγαπητό μου Richard. Είσαι πραγματικά αυθεντικός, έσπασες όλους τους κανόνες και δεν φοβόσουν να το δείξεις. Ένα πραγματικό ταλέντο και έμπνευση για τόσους πολλούς από εμάς. Η καρδιά μου είναι μου τους αγαπημένους σου, αναπαύσουν εν ειρήνη φίλε μου» τόνισε ο Tom Jones σε βίντεο που ανέβασε στο Facebook.

«Λυπάμαι τόσο πολύ που άκουσα για τον Little Richard. Ήταν εκεί στην αρχή και μας έδειξε όλους πως γίνεται το rock and roll. Ήταν ένα τόσο σπουδαίο ταλέντο και θα μας λείψει. Η μουσική του Little Richard θα κρατήσει για πάντα» σχολίασε ο Brian Wilson των Beach Boys.

«Κάποτε με ρώτησαν, εάν μπορούσα να γνωρίσω έναν άνθρωπο, ποιος θα ήταν. Πάντα απαντάω Little Richard. Γιατί για μένα ήταν ο πιο χαρούμενος και επαναστατικός καινοτόμος της rock ‘n’ roll. Ευχαριστώ που φύτεψες εκείνον τον σπόρο Richard. Ο κόσμος είναι ένας πολύ πιο χαρούμενος κόσμος χάρη στην μουσική σου» έγραψε ο Dave Grohl των Foo Fighters στο Twitter.

«Ήταν το λαμπρό αστέρι που με καθοδηγούσε όταν ήμουν μικρό παιδί. Το αυθεντικό πνεύμα του με ενέπνευσε για να κάνω όλα όσα έχω κάνει» δήλωσε ο Βοb Dylan, συμπληρώνοντας πως «πάντα ήταν γενναιόδωρος, ευγενικός και ταπεινός». Ο Dylan τόνισε πως ο Little Richard ήταν πραγματικός «δυναμίτης» που είχε πολλά να διδάξει και «προφανώς θα ζήσει για πάντα, αλλά είναι σαν έχει φύγει για πάντα ένα κομμάτι της ζωής σου για πάντα».

Στο λιτό μήνυμα του ο Ringo Starr χαρακτήρισε τον Little Richard ως έναν από τους αγαπημένους του «μουσικούς ήρωες όλων των εποχών» και έστειλε τις ευχές τους στην οικογένεια του.

«Αναπαύσουν εν ειρήνη Little Richard, μια τεράστια απώλεια. Οι σκέψεις μου είναι με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Τα τραγούδια του Little Richard εξέλιξαν την rock ‘n’ roll. Κατάφερα να τον ακούσω με το συγκρότημα του στο Newport Lounge στο Μαϊάμι και πραγματικά ήταν καλοί» έγραψε ο Jimmy Page στο Twitter.

«Οι δίσκοι του ακόμα είναι τόσο φρέσκοι και τα πρώτα δευτερόλεπτα στην εισαγωγή του “Tutti Frutti” είναι τα πιο εκρηκτικά στην ιστορία της μουσικής. Ήμουν τυχερός που δούλεψα μαζί του για το άλμπουμ μου “Duets” το 1993. Ήταν τόσο ντροπαλός και αστείος και ήμουν τόσο ανήσυχος. Το τραγούδι που ηχογραφήσαμε, το “The Power”, είναι ένα από τα αγαπημένα στον κατάλογο μου. Παίξαμε μαζί στο Beverly Hilton και ένιωθα σαν να είχα πεθάνει και είχα πάει στον παράδεισο. Επηρέασε τόσους πολλούς και είναι αναντικατάστατος. Ένας πραγματικός θρύλος, σύμβολο και δύναμη της φύσης» έγραψε ο Elton John.