Με αλλαγές και «εκτός έδρας» το φεστιβάλ των Καννών για φέτος

cannes-film-festival-afisa
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΜΑΙΟΥ 2020

Τον Ιούνιο θα ανακοινωθούν οι ταινίες που θα παρουσιαστούν τελικά σε άλλα φεστιβάλ και κινηματογραφικά events σε όλο τον κόσμο.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει δραματικά την βιομηχανία του θεάματος, με πολλά φεστιβάλ και διοργανώσεις να ακυρώνονται ή να αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας. Ένα από τα «θύματα» για φέτος είναι το φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών, το οποίο τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί.

Αρχικά οι διοργανωτές είχαν αποφασίσει να αναβάλλουν την πρεμιέρα για το καλοκαίρι, όμως τον περασμένο Απρίλιο ανακοίνωσαν πως τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ. Υπήρχαν φήμες για περαιτέρω αναβολή μέχρι το φθινόπωρο ή για αλλαγές στην μορφή της διοργάνωσης.

Shutterstock / Igor V. Podkopaev

Σύμφωνα όμως με νέες δηλώσεις των διοργανωτών, δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί φέτος στις Κάννες όπως γίνεται παραδοσιακά κάθε χρόνο και έτσι λοιπόν θα συνεργαστούν με άλλες διοργανώσεις για να παρουσιαστούν ορισμένες από τις ταινίες που θα συμμετείχαν στο φεστιβάλ.

«Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι δύσκολο να οραματιστούμε μια φυσική έκδοση των Καννών για το 2020, οπότε πρέπει να σκεφτούμε κάτι άλλο. Όλοι καταλαβαίνουν πως είναι αδύνατον φέτος. Το φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών, το οποίο από την φύση του είναι ένας παγκοσμιοποιημένος θεσμός, δεν μπορεί να γλυτώσει [από την πανδημία] με τον ίδιο τρόπο που μπορούν οι υπόλοιπες ανθρώπινες δραστηριότητες» δήλωσε στο Screen ο διευθυντής του φεστιβάλ Thierry Frémaux.

Shutterstock / Denis Makarenko

Εκπρόσωπος της ετήσιας διοργάνωσης αργότερα εξήγησε στο Variety πως ο προγραμματισμός ενός φεστιβάλ φέτος ήταν ιδιαίτερα «πολύπλοκος» και ότι στις αρχές Ιουνίου θα ανακοινωθούν οι ταινίες που θα παρουσιαστούν «έξω από τα τείχη» των Καννών, σε συνεργασία με άλλα φεστιβάλ του φθινοπώρου.

«Όταν ανακοινώσουμε την λίστα, στόχος είναι να αρχίσουμε να διοργανώνουμε events σε κινηματογράφους. Επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο με τους οποίους βρισκόμαστε σε επαφή επί καθημερινής βάσης μας λένε πως αυτό αποτελεί ευκαιρία για τα project τους» συμπλήρωσε ο Frémaux.

Shutterstock / Denis Makarenko

Οι ταινίες αναμένονται να παρουσιαστούν σε φεστιβάλ κινηματογράφου των Τορόντο, Ντοβίλ, Ανγκουλέμ, Σαν Σεμπαστιάν, Νέας Υόρκης, Μπουσάν και Λυμιέρ, ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις για συνεργασία με τους διοργανωτές του φεστιβάλ της Βενετίας.