Νέο design στα καθίσματα των αεροπλάνων για περισσότερη προστασία

aeroplano-ptisi-kathismata
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΜΑΙΟΥ 2020

Με την κρίση που προκάλεσε στα ταξίδια η πανδημία του νέου κορωνοϊού, οι ιδέες για νέα μέτρα που θα μας προστατέψουν από την έκθεσή μας στους συνεπιβάτες μας στις πτήσεις όλο και πληθαίνουν, με έναν νέο σχεδιασμό στα καθίσματα των αεροπλάνων να αποτελεί ίσως το μέλλον των αεροπορικών ταξιδιών.

Η μάσκα κατά την πτήση είναι πλέον επιβεβλημένη από τις περισσότερες εταιρίες ως μέσο προστασίας, αλλά τα μέτρα πρόληψης δεν σταματούν εκεί. Χρειάζεται να γίνουν κάποιες αλλαγές ώστε οι επιβάτες να νιώσουν και να είναι πιο ασφαλείς.

Μια εταιρία design, μάλιστα, φαίνεται να έχει τη λύση όσον αφορά τον επαναπροσδιορισμό της αναδιάταξης των αεροπορικών καθισμάτων για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης.  

Συγκεκριμένα, η Avio Interiors με βάση την Ιταλία έκανε στο Instagram μια ανάρτηση προτείνοντας το design Janus, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τη θεότητα με τα δύο πρόσωπα της Αρχαίας Ρώμης.

Το μοντέλο αυτό επαναπροσδιορίζει την παραδοσιακή διάταξη των τριών θέσεων, αλλάζοντας την κατεύθυνση της μεσαίας θέσης. Οι δύο ακριανές θέσεις, δηλαδή, προς τον διάδρομο και στο παράθυρο παραμένουν ίδιες, αλλά η μεσαία τοποθετείται στην αντίθετη κατεύθυνση και σε συνδυασμό με μια διάφανη προστασία που θα έχει το κάθε κάθισμα, θα δημιουργείται μια έξτρα προστασία ανάμεσα στους επιβάτες. Συν τοις άλλοις, τα καθίσματα αυτά θα δημιουργηθούν από υλικά που θα είναι εύκολο να καθαριστούν, για ακόμη μεγαλύτερη προστασία.

Αρκετοί χρήστες του Instagram βέβαια εναντιώθηκαν, υποστηρίζοντας ότι με αυτή τη διάταξη, οι επιβάτες εκτίθενται και πάλι, αλλά σε διαφορετικές σειρές επιβατών, ενώ η απογείωση και προσγείωση θα είναι δύσκολη γι’ αυτούς. Προς το παρόν, όμως, αυτό είναι μόνο μια πρόταση και δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίησή της.

Μια ακόμη πρόταση της εταιρίας είναι η Glassafe, όπου αντί να τοποθετηθούν νέα καθίσματα, θα τοποθετηθεί ασπίδα προστασίας στα υπάρχοντα, ώστε να ελαχιστοποιείται η επαφή ανάμεσα στους επιβάτες.

Αν και τα σχέδια της Avio δεν τα πήγαν καλά στα social media, δεν αποσύρονται, καθώς κάθε εταιρία θα χρειαστεί να κάνει τον δικό της σχεδιασμό για ένα πιο ασφαλές μέλλον στις πτήσεις.