Οι διατροφικές συμβουλές της ειδικού πριν την παραλία

koilia-paralia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΜΑΙΟΥ 2020

Επιχείρηση παραλία: Διώξε το ενοχλητικό φούσκωμα και απόλαυσε τον ήλιο και τη θάλασσα με επίπεδη κοιλιά, με τις διατροφικές συμβουλές της Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, Γεωργίας Καπώλη από το logodiatrofis.gr.

Η αντίστροφη μέτρηση για την παραλία ξεκίνησε και αν ο μόνος ανασταλτικός σας παράγοντας είναι η φουσκωμένη κοιλίτσα, τότε θα ήταν καλό να εντάξετε σύντομα στη διατροφή σας τα ακόλουθα τρόφιμα.

Γαλακτοκομικά
Νεότερες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων ημίπαχων γαλακτοκομικών, προσδίδουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και την καύση λίπους. Σε μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι οι παχύσαρκοι ενήλικες που έτρωγαν 3 μερίδες ημίπαχο γιαούρτι την ημέρα σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή έχασαν 22% περισσότερο βάρος, 61% περισσότερο σωματικό λίπος και 81% περισσότερο λίπος στο στομάχι από αυτούς που δεν έτρωγαν γιαούρτι. Ωστόσο, αν ανήκετε στην κατηγορία των χορτοφάγων ή στα άτομα που έχουν δυσανοχή στη λακτόζη, υπάρχει τρόπος να λάβετε τα σημαντικά θρεπτικά των κλασικών γαλακτοκομικών και να αποφύγετε το δυσάρεστο φούσκωμα της λακτόζης, που αποτελεί εχθρό της επίπεδης κοιλιάς:

  • Γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη: Περιέχει το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ασβεστίου και το 15% των βιταμινών B2, B12, D, Ε, που παίζουν κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών και στην παραγωγή ενέργειας. Έλλειψή τους μπορεί μεταξύ άλλων να ρίξει τον ρυθμό του μεταβολισμού.
  • Γάλα αμυγδάλου και βρώμης: Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και τα σημαντικά διατροφικά οφέλη της βρώμης. Είναι ιδιαίτερο εύπεπτο καθώς από τη φύση του δεν περιέχει λακτόζη. Το πλούσιο περιεχόμενο του σε φυτικές ίνες θα μπορούσε να μειώσει την αποθήκευση του λίπους των τροφών και να αυξήσει τον κορεσμό, μειώνοντας την επιθυμία για κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού.
  • Γάλα καρύδας: Είναι 100% φυτικής προέλευσης και δεν περιέχει πρόσθετη επεξεργασμένη ζάχαρη μιας και εκ φύσεως είναι πηγή φυσικών σακχάρων. Χαρακτηρίζεται για την υψηλή του περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνες D, Β12, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των μυών, τη μείωση του κοιλιακού λίπους και τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Επιπλέον, η επιλογή ροφημάτων από καρύδα, αμύγδαλο και βρώμη, είναι πολύ διαιτητικές επιλογές, μιας και έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες και κορεσμένα «κακά» λιπαρά, συγκριτικά με τα κλασικά γαλακτοκομικά. Ταυτόχρονα, τα παραπάνω ροφήματα συνδυάζονται ιδανικά και με άλλα υγιεινά τρόφιμα που βελτιώνουν την κατανομή του κοιλιακού λίπους, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το τσάι, ο καφές και τα smoothies φρούτων.

Μπανάνες
Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι μπανάνες παχαίνουν, στην πραγματικότητα αποτελούν σύμμαχο της επίπεδης κοιλιάς. Τροφές πλούσιες σε κάλιο συντελούν στη μείωση του πρηξίματος στην περιοχή της κοιλιάς δρώντας ως φυσικό διουρητικό, προκαλώντας την απελευθέρωση της περίσσειας νατρίου και του νερού που συγκρατείται στο σώμα. Άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο που βοηθούν στην καταπολέμηση του πρηξίματος της κοιλιάς αποτελούν, οι γλυκοπατάτες, τα καρύδια, οι ντομάτες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Πράσινο τσάι
Το μυστικό του βρίσκεται στις κατεχίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στη μείωση του σπλαγχνικού (κοιλιακού) λίπους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού (2-3 ποτήρια) αυξάνει τις καύσεις κατά 3-4%.

Ψάρια, θαλασσινά, ανάλατοι ξηροί καρποί
Τα θαλασσινά είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης, κάτι το οποίο προσφέρει κορεσμό. Επιπλέον, φαίνεται ότι τα ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στις σαρδέλες βοηθούν άτομα που κάνουν δίαιτα να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κι αυτό με τη σειρά του επηρεάζει την πείνα και την αποθήκευση λίπους.

Η συστηματική καθημερινή κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων, στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τόπου ζωής θα σας βοηθήσουν να σκέφτεστε λιγότερο την φουσκωμένη κοιλίτσα και να απολαύσετε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση το φετινό καλοκαίρι!

Γεωργία Καπώλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Επιστημονική Διευθύντρια ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος ΕΛ.Δ.Ε.
[email protected]