Πώς να φτιάξετε τον τέλειο πουρέ πατάτας

pos-na-ftiaksete-ton-teleio-poure-patatas

ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΜΑΙΟΥ 2019

Ο πουρές είναι το αγαπημένο φαγητό όλων των παιδιών, μετά τα τηγανιτά αυγά και το παγωτό. Και το καταλαβαίνετε όταν αρχίζουν να λιώνουν με το πιρούνι τους τις πατάτες από το μπριάμ…

Ο πουρές όμως, επειδή μας θυμίζει τόσο την παιδική μας ηλικία, είναι και από τα αγαπημένα πιάτα των μεγάλων. Ενώ παραδοσιακά θεωρούνταν αυτό που λέμε μπελαλίδικο φαγητό, πλεόν, χάρη στις εξειδικευμένες συσκευές που κυκλοφορούν στο εμπόριο, η παρασκευή του είναι πανεύκολη. α

Ο πουρές συνηθίζεται περισσότερο σαν συνοδευτικό, παρά σαν κυρίως πιάτο. Ιδανικά πρέπει να είναι βελούδινος, ελαφρύς, κρεμώδης και κάπως λιπαρός, «σχεδόν αμαρτωλός».

Μπορείτε να τον σερβίρετε σκέτο, γαρνιρισμένο με ποικίλες σάλτσες, να συνοδεύσετε άψογα το κοκκινιστό σας, να τον σερβίρετε όμορφα στημένο ή ακόμα και «κακοσχηματισμένο». Το θέμα είναι η γεύση του κι όσο νόστιμο κι αν βρίσκετε τον πουρέ του εμπορίου, σίγουρα αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον φρέσκο, αυθεντικό πουρέ από πραγματική πατάτα.

Επιλέξτε σωστά τις πατάτες

Για τον πουρέ ενός ατόμου θα χρειαστείτε περίπου 200-300 γρ. πατάτες. Ανάλογος με την ποικιλία και την περιοχή από όπου προέρχεται η πατάτα (Κύπρος, Νάξος, Τρίπολη, Αχαΐα κ.α.), θα είναι και ο πουρές σας. Κάποιες ποικιλίες είναι πιο ξηρές, κάποιες πιο γλυκές κλπ. Φροντίστε επίσης, να προμηθευτείτε ισομεγέθεις πατάτες, ώστε να βράσουν στον ίδιο χρόνο.

Το βράσιμο

Βράστε τις πατάτες ολόκληρες. Πολλές συνταγές προτείνουν να καθαρίζετε και να κόβετε σε κομμάτια τις πατάτες προτού τις βράσετε, αλλά είναι προτιμότερο να τις βράζετε ολόκληρες για να διατηρούν την υγρασία στο εσωτερικό τους. Οι πατάτες πρέπει να είναι πολύ βρασμένες πριν τις πολτοποιήσετε, οπότε μην φοβηθείτε το χρόνο βρασίματος. Στη συνέχεια, σουρώστε τις πολύ καλά και καθαρίστε τις από τη φλούδα.

Η πολτοποίηση

Βάλτε τις βρασμένες πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και πολτοποιήστε τις με το ειδικό εργαλείο ή με ένα πιρούνι. Αν επιλέξετε να τις βάλετε στο μίξερ ή σε μπλέντερ, το αποτέλεσμα θα είναι πιο υγρό και παχύρρευστο και απόλυτα βελούδινο. Στη συνέχεια, προσθέτετε τα υγρά της συνταγής, δηλαδή το γάλα ή την κρέμα γάλακτος -ανάλογα με την επιλογή σας- το βούτυρο και ό,τι άλλο αρωματικό θέλετε, μαζί με το αλατοπίπερο. Πριν προσθέσετε το βούτυρο και το γάλα, ζεστάνετέ τα πρώτα σε ένα κατσαρολάκι.

Ο τέλειος πουρές

1 κιλό πατάτες

2 λίτρα νερό για το βράσιμο

Λίγο αλάτι

200 γρ. γάλα

600 γρ. βούτυρο ανάλατο

Πλύνετε καλά τις πατάτες αλλά μην τις ξεφλουδίσετε. Βάλτε τις σε ένα κατσαρολάκι με κρύο νερό, λίγο αλάτι και σιγοβράστε τις για 1 ώρα μέχρι να βράσουν τόσο ώστε να μη διαλύονται. Στη συνέχεια στραγγίξτε και ξεφλουδίστε τις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να παραμείνουν ζεστές.

Το επόμενο στάδιο, θέλει να βράσετε σε ένα φαρδύ τηγάνι, τη μισή ποσότητα από το γάλα και τη μισή ποσότητα από το βούτυρο της συνταγής. Λιώστε τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο ή με ένα μπλέντερ, αλλά προσοχή να μην το παρακάνετε και στραγγίξετε τη γλουτένη που περιέχουν. Ρίξτε τον πολτό μέσα στο βούτυρο και το γάλα που πρώτα θα έχετε ζεστάνει. Αν μάλιστα θέλετε, μπορείτε κατά τη διάρκεια της πολτοποίησης, να προσθέσετε μικρούς κύβους βουτύρου για να βοηθήσετε στην πολτοποίηση.

Τέλος, ανακατέψτε πολύ καλά. Μην ξεχάστε να προσθέσετε στον πουρέ και ό,τι αρωματικά σας κάνει κέφι.