Τι θα δούμε με την επαναλειτουργία των εστιατορίων

estiatorio
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΜΑΙΟΥ 2020

Η επόμενη ημέρα στην εστίαση ξεκινά στην Ελλάδα και οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν σε τοπικό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο είναι αρκετές.

Φαγητό έξω
Η τήρηση των αποστάσεων σε ένα εστιατόριο ασφυκτικά γεμάτο δεν γίνεται να εφαρμοστεί, ενώ έρευνες δείχνουν ότι ένας κακός εξαερισμός σε εσωτερικό χώρο μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση του ιού. Ποια είναι, λοιπόν, η λύση; Τρώμε έξω! Είναι σημαντικό τα εστιατόρια να φροντίσουν τον εξωτερικό τους χώρο που ειδικά τώρα το καλοκαίρι είναι κάτι που όλοι επιθυμούν.

Θερμομέτρηση
Από εδώ και πέρα μάλλον θα ξέρουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή τη θερμοκρασία μας, αφού η θερμομέτρηση θα πραγματοποιείται σχεδόν σε κάθε χώρο όπου συνωστίζεται κόσμος, άρα και στα εστιατόρια. Μαζί, λοιπόν, με τα καθαρά χέρια και τις καθαρές επιφάνειες, θα ξέρετε ότι οι γύρω σας –κι εσείς- δεν έχουν πυρετό.

Σερβιτόροι με μάσκες
Οι οδηγίες αναφέρουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια θα πρέπει να φορούν μάσκες, κάτι που ίσως να μην φαντάζει ειδυλλιακό σε μια έξοδο για φαγητό, αλλά μάλλον θα πρέπει να το συνηθίσουμε. Σε κάποια εστιατόρια, μάλιστα, αναμένεται οι μάσκες να αποτελέσουν επέκταση της στολής, να είναι σχεδιαστών και να ενισχύουν την ομοιομορφία του προσωπικού.

Παραγγελίες online
Ειδικά το πρώτο διάστημα όπου πολλοί θα παραμείνουν επιφυλακτικοί στις εξόδους, οι online παραγγελίες που ξεκίνησαν με την καραντίνα θα παραμείνουν για πολλά εστιατόρια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, θα υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας και πληρωμής πριν την επίσκεψη στο εστιατόριο, ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες δοσοληψίες.

Παραλαβή φαγητού
Μια άλλη περίπτωση που μπορεί να διαδοθεί αυτό το διάστημα είναι η παραλαβή φαγητού από το πάσο, όταν το πιάτο σας ετοιμαστεί, ώστε να μην υπάρχει αλληλεπίδραση με σερβιτόρο και άρα μικρότερη διασπορά μικροβίων και ιών.

Ψηφιακά μενού
Η ιδέα των κλασικών μενού που περνούν από χέρι σε χέρι είναι μάλλον αποκρουστική πλέον για τον κόσμο, στην εποχή του κορωνοϊού. Γι’ αυτό και υπάρχει η ιδέα για χάρτινα μενού που θα απορρίπτονται έπειτα από κάθε χρήση ή μενού που μπορούν να σκουπίζονται και να απολυμαίνονται. Τα ψηφιακά μενού, όμως, είναι μια εκδοχή στην οποία θα στραφούν πολλά εστιατόρια, όπου μόλις κάποιος πελάτης καθίσει για φαγητό, θα του έρχεται το μενού μέσω μηνύματος ή email στο κινητό του.

Απουσία κλιματισμού
Λόγω των case studies που υπάρχουν διαθέσιμα για τη διασπορά κορωνοϊού μέσα σε ένα εστιατόριο, με τον κλιματισμό να συμβάλλει σε αυτό, πολλοί χώροι εστίασης θα λειτουργήσουν χωρίς A/C στους χώρους των πελατών, επιλέγοντας να αφήνουν ανοιχτά τα παράθυρα και τις πόρτες.