Γιατί αυτό το καλοκαίρι πρέπει να πείτε όχι σε μια brazilian αποτρίχωση...

gunaika-kalokairi-thalassa-sanida
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΜΑΙΟΥ 2020

...και ακόμη περισσότερες επιστημονικές συμβουλές που θα σώσουν τον κόλπο σας από τα ιούς, βακτήρια και μύκητες.

Ποια πράγματα θα σας φανούν καλύτερα αυτό το καλοκαίρι στις παραλίες; Σίγουρα οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των ξαπλωστρών –κάτι που θα σας προσφέρει την απαραίτητη προστασία από τον κορωνοϊό (και μια μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας κινήσεων). Πιθανώς να χαρείτε και με την ησυχία που θα απολαμβάνετε λόγω των κλειστών -εκκωφαντικών- ηχείων των beach bars. Και με ένα αντισηπτικό πάντα δίπλα σας, η απόλαυση του μπάνιου σας θα είναι εξασφαλισμένη. Εκείνο όμως που πιθανό να σας ανησυχήσει φέτος περισσότερο από κάθε άλλο καλοκαίρι είναι η υγιεινή της ευαίσθητης περιγεννητικής περιοχής σας.

«Αν και οι επιστημονικές μελέτες δεν έχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ακόμη ότι ο κορωνοϊός δεν μπορεί να πλήξει άμεσα το συγκεκριμένο σημείο του σώματός σας -και ειδικότερα τον κόλπο- ενώ κάθεστε σε μια ξαπλώστρα παραλίας, εντούτοις η περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα χρίζει ιδιαίτερης προσοχής προσοχής και φροντίδας, μιας και έτσι κι αλλιώς είναι ευάλωτη σε μικρόβια και μολύνσεις κατά τις διακοπές», λέει η Dr. Amanda Williams Calhoun, μια από τις πιο γνωστές γυναικολόγους στην Καλιφόρνια, με εξειδίκευση στις λοιμώξεις και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, και συνεχίζει: «Ακόμη και αν ακολουθείτε μια συστηματική υγιεινή στην ευαίσθητη περιοχή όλο το χρόνο, το καλοκαίρι είναι πιθανό να παρατηρήσετε αλλαγές φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου και επίπονα συμπτώματα, τα οποία οφείλονται κατά κύριο λόγο στην άμεση και συχνή επαφή με την άμμο, το νερό της θάλασσας και τις κοινόχρηστες ξαπλώστρες».

 Τι να ελέγξετε και τι να προσέξετε: Σύμφωνα με την γυναικολόγο, ακόμη και η απλή «ηλιοθεραπεία» προκαλεί αφυδάτωση και αύξηση της πιθανότητας των ουρολοιμώξεων και των κυστίτιδων, με συνηθέστερα συμπτώματα το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, τη συχνουρία έως και μια πιθανή παρουσία αίματος. Αρκετά συχνά δημιουργούνται κολπίτιδες, εξαιτίας μόλυνσης από κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό, με τα συμπτώματα να περιλαμβάνουν εξωτερική ερυθρότητα, έντονο κνησμό και αίσθημα καύσου και αύξηση της ποσότητας των κολπικών υγρών -συνήθως με άσχημη οσμή.

«Είτε από κολύμπι σε μια οργανωμένη παραλία ή κοινόχρηστη πισίνα, είτε από υπερβολική εφίδρωση λόγω της ζέστης, ακόμη και μετά από ένα απρόσεκτο τρίψιμο του δέρματος στην ευαίσθητη περιοχή -χωρίς απολυμασμένα χέρια-, το ρίσκο για μια είσοδο βακτηρίων στον κόλπο σας μεγαλώνει επικίνδυνα», τονίζει η Dr. Calhoun.

Πώς να προφυλαχτείτε: «Η συστηματική ενυδάτωση του οργανισμού με μεγάλες ποσότητες νερού είναι μια πρώτη κίνηση άμυνας του κόλπου σας ενάντια στις τοξίνες και την ξηρότητα, αφήνοντάς τον λιγότερο ευάλωτο σε λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης», συμβουλεύει η γυναικολόγος, και συνεχίζει: «Αποφεύγετε να πλένετε την ευαίσθητη περιοχή σου με κοινά σαπούνια και αφρόλουτρα επειδή έχουν υψηλότερο pH από αυτό της επιδερμίδας και συχνά σκοτώνουν τα “καλά” βακτήρια που προστατεύουν από κολπικές μολύνσεις. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες επιλέγετε συγκεκριμένα προϊόντα όπου η σύνθεσή τους είναι ειδικά διαμορφωμένη ώστε να υπερασπίζεται την υγιεινή χωρίς να αλλοιώνει την φυσική υγρασία και χωρίς να προκαλεί ξηρότητα. Στεγνώστε ήπια και προσεκτικά την περιοχή μετά το ντους ή το κολύμπι με μια καθαρή πετσέτα, ώστε να απομακρύνετε την υγρασία. Και προτιμήστε μόνο βαμβακερά σλιπάκια, και αυτά όχι στενά».

Πείτε όχι στο κόμπλεξ της τρίχας: Οι παραλλαγές της brazilian αποτρίχωσης ή η ολική αποτρίχωση της περιοχής μπορεί να είναι της μόδας, όμως ο ιατρικός κόσμος έχει πολλούς λόγους να διαφωνούν: «Οι γυναίκες αποτριχώνουν το μπικίνι για λόγους αισθητικής ή ερωτικής απόλαυσης, ωστόσο φαίνεται να παραβλέπουν το γεγονός ότι έτσι αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο μολύνσεων, όπως και το ρίσκο να προσβληθούν από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες», λέει η Dr. Calhoun, και εξηγεί: «Οι τρίχες της ήβης αποτελούν ένα φυσικό προστατευτικό μέσο άμυνας που προστατεύει ακόμη και από την απλή καθημερινή τριβή με το εσώρουχο ή το μαγιό. Αντίθετα, η ολική ηβική αποτρίχωση μπορεί να ερεθίσει και να προκαλέσει φλεγμονή στους θύλακες της τρίχας, αφήνοντας μικροσκοπικές ανοιχτές πληγές στην περιοχή για κάποιες μέρες, οδηγώντας ευκολότερα σε σοβαρούς κινδύνους όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων, θυλακίτιδες, κυστίτιδες, μυκητιάσεις και άλλες δυσάρεστες λοιμώξεις, ειδικά τους μήνες που ξαπλώνετε αμέριμνη στις ξαπλώστρες ή κολυμπάτε σε πισίνες και πολυπληθείς παραλίες».

 ΤΗΕ ΒΕΑUTY TEAM