«Star Wars»: 40 χρόνια από την αντεπίθεση της Αυτοκρατορίας

star-wars-the-empire-strikes-back
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΜΑΙΟΥ 2020

Η Disney γιορτάζει την σημαντική επέτειο του πέμπτου επεισοδίου της επικής σειράς φαντασίας μια ένα ταξίδι στο χρόνο.

Αυτή την εβδομάδα έκλεισαν 40 χρόνια από την κινηματογραφική πρεμιέρα του πέμπτου επεισοδίου στην ιστορία των Skywalker, το «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται» και η Disney δημιούργησε μια «χρονομηχανή» στην ιστοσελίδα του «Star Wars» για να γιορτάσει την σημαντική επέτειο.

Η νέα ιστοσελίδα περιλαμβάνει πλούσιο υλικό από τα γυρίσματα και την παραγωγή της ταινίας, καινούριο artwork και αρχειακές συνεντεύξεις με τον George Lucas και πολλές άλλες φυσιογνωμίες του franchise. Ο Matt Ferguson φιλοτέχνησε μια νέα αφίσα της ταινίας ειδικά για την νέα ιστοσελίδα.

Στα πλαίσια των εορτασμών της 40ής επετείου από την κυκλοφορία της ταινίας η Disney έδωσε στην δημοσιότητα μια νέα animated ταινία μικρού μήκους γύρω από την μάχη στον παγωμένο πλανήτη Hoth, ως μέρος της σειράς «Galaxy of Adventures» στο ειδικό κανάλι «Star Wars» για παιδιά στο YouTube.

Στην δεύτερη ταινία «Star Wars» ο Lucas συνεργάστηκε με τους Leigh Breckett και Lawrence Kasdan στην συγγραφή του σεναρίου, ενώ λόγω των υποχρεώσεων στην Industrial Light & Magic παραχώρησε την καρέκλα του σκηνοθέτη στον πρώην καθηγητή του, Irvin Kershner.

Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο Kennedy Center στις 17 Μαΐου 1980 και έσπασε τα ταμεία, με τα έσοδα της να υπολογίζονται στα 547 εκατομμύρια δολάρια, ενώ κέρδισε δύο Όσκαρ – για καλύτερα ηχητικά εφέ και ένα τιμητικό βραβείο για τα οπτικά εφέ.

Παρά τις διφορούμενες κριτικές που ακολούθησαν μετά την κυκλοφορία, το «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται» θεωρείται ως το σπουδαιότερο επεισόδιο του franchise και μια από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου.