Πώς η πρωτεΐνη πατάτας βοηθά τους μυς

patates
ΤΡΙΤΗ, 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Νέα έρευνα έδειξε ότι η φυτική πρωτεΐνη πατάτας μπορεί να αυξήσει τον δείκτη παραγωγής πρωτεΐνης στους μυς και άρα να συμβάλλει στη διατήρηση του μυϊκού ιστού.

Μέχρι στιγμής, τα πρωτεία όσον αφορά την πρωτεΐνη κέρδιζαν οι ζωικές τροφές για την πλειοψηφία των ανθρώπων, αν και έρευνες δείχνουν ότι η φυτική πρωτεΐνη μπορεί να δώσει παρόμοια αποτελέσματα σε χορτοφάγους και vegan. Ο λόγος είναι πως θεωρείται ότι είναι λιγοστές οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης που παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στον οργανισμό, ενώ είναι πιο δύσπεπτες, με κάποια από τη διατροφική τους αξία να χάνεται.

Νέα έρευνα με την πρωτεΐνη πατάτας, όμως, να έρχεται να… σώσει την κατάσταση και να μας οδηγήσει προς πιο βιώσιμες επιλογές, ακόμη κι αν θέλουμε να χτίσουμε μυς. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal Nutrients και αποτελεί μια σημαντική μελέτη, αφού ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων στρέφονται προς τη χορτοφαγία και τη vegan διατροφή σε σχέση με το παρελθόν, αναζητώντας πιο ηθικές, αλλά και πιο φιλικές προς το περιβάλλον διατροφικές επιλογές. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι το ανθρακικό αποτύπωμα της κτηνοτροφίας είναι τεράστιο αφού οι απαιτήσεις σε γη και νερό είναι μεγάλες, ενώ η ζωική πρωτεΐνη έχει συνδεθεί με υπερκατανάλωση θερμίδων και λιπαρών και διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Τι συμβαίνει με την πατάτα
Αν και οι πατάτες είναι αμυλώδεις τροφές, ωστόσο περιέχουν πρωτεΐνη και η εξαγωγή της μπορεί να δώσει αρκετή για ανθρώπινη κατανάλωση. Όπως αναφέρει η επικεφαλής Sara Oikawa, πρώην απόφοιτος του τμήματος Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Χάμιλτον του Καναδά, ενώ η ποσότητα πρωτεΐνης στην πατάτα είναι μικρή, η παραγωγή είναι μεγάλη και αν απομονωθεί, μπορεί να μας παράσχει μετρήσιμα οφέλη.

Σύμφωνα με μελέτη του 2018, μάλιστα, η στροφή προς plant-based διατροφικά μοντέλα μπορεί να δώσει 20 φορές περισσότερες παρόμοιες διατροφικά τροφές ανά έκταση σε σχέση με το μοσχάρι και τα αυγά, γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να καταλάβουμε τον ρόλο της φυτικής πρωτεΐνης.

Για να εκτιμήσουν την ποιότητας της πρωτεΐνης της πατάτας, οι ερευνητές μελέτησαν γυναίκες ηλικίας 20+ ετών, που γενικά κατανάλωναν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση πρωτεΐνης, χωρίζοντάς τες σε δυο ομάδες. Στη μια ομάδα έδωσαν πρωτεΐνη πατάτας με σκοπό να διπλασιάσουν την πρωτεΐνη που κατανάλωναν και στην άλλη ομάδα παρέμειναν στη συνιστώμενη ημερήσια δόση πρωτεΐνης.

Αυτό που βρήκαν ήταν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν το συμπλήρωμα πρωτεΐνης πατάτας, παρουσίαζαν αυξημένη σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης, ενώ η ομάδα ελέγχου όχι, κάτι που οι ερευνητές δεν περίμεναν. Δείχνει, όμως, ότι η συνιστώμενη ημερήσια δόση δεν ήταν επαρκής για να υποστηρίξει τη διατήρηση των μυών σε αυτές τις νεαρές γυναίκες και ότι η φυτική πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

Όσον αφορά, βέβαια, την αύξηση μυών κατά την άρση βαρών, δεν παρατηρήθηκε κάποια ιδιαίτερη διαφορά στα δύο γκρουπ, αν και οι ερευνητές θεωρούν ότι δεν αφορά την προέλευση της πρωτεΐνης από πατάτα.

Επωφεληθείτε από τα δεδομένα και βάλτε τη φυτική πρωτεΐνη στη διατροφή σας, η οποία φαίνεται να είναι υψηλής ποιότητας και να συμβάλλει στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο περιβάλλον.