Η Aston Martin του James Bond ξανά στους δρόμους

aston-martin-db5 Cedric Weber
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΜΑΙΟΥ 2020

Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει δημιουργήσει νέα αντίγραφα της κλασικής DB5 με ενσωματωμένα gadget του «007».

Ένα από τα γνωρίσματα του James Bond που τον καθιέρωσε ως έναν από τους εμβληματικούς ήρωες της μεγάλες οθόνης είναι τα ευφάνταστα gadgets που συχνά χρησιμοποιεί στις ταινίες. Από όλα τα gadget του όμως, αυτό που ξεχωρίζει τόσο για το στυλ του, όσο και για την χρησιμότητα του στο πεδίο της μάχης, είναι η Aston Martin DB5.

Με αφορμή την 25η ταινία του «007» που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, η Βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία αποφάσισε να κατασκευάσει πιστά αντίγραφα του θρυλικού αυτοκινήτου μαζί με τις «τροποποιήσεις» του Q. Το συγκεκριμένο μοντέλο που έκανε το ντεμπούτο του στην τρίτη ταινία του James Bond, το «Χρυσοδάκτυλος» με τον Sean Connery το 1964.

Aston Martin

Πιο συγκεκριμένα, η Aston Martin θα κατασκευάσει 25 «Goldfinger Continuation» DB5 στο ίδιο εργοστάσιο παραγωγής όπου κατασκευάστηκαν τα 898 αυτοκίνητα μεταξύ 1963 και 1965. Τα νέα αυτοκίνητα θα έχουν το ίδιο Silver Birch χρώμα, το ίδιο δερμάτινο σαλόνι, πολυτελές ταμπλό και μετρητές, όμως αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει αυτή τη νέα έκδοση είναι η ενσωμάτωση πολλών ειδικών εφέ για να θυμίζει περισσότερο το αυτοκίνητο του James Bond επί της οθόνης.

Στην ταινία, το αυτοκίνητο είχε πλούσιο εξοπλισμό για να βοηθήσει τον Βρετανό κατάσκοπο στις αποστολές τους, όπως εκτοξευτήρες λαδιών και καπνού, πτυσσόμενη αλεξίσφαιρη ασπίδα, κρυφά πολυβόλα, πολιορκητικό κριό, αλλά και ένα εκτινασσόμενο κάθισμα συνοδηγού. Για να μπορέσει να αποδώσει όσο πιο πιστά γίνεται τα gadget στα νέα αυτοκίνητα, η Aston Martin συνεργάστηκε με τον υπεύθυνο των ειδικών εφέ του James Bond, τον Chris Corbould.

«Η κύρια πρόκληση ήταν να δημιουργήσουμε εκ νέου τα gadget από τον κόσμο των ταινιών και να τα μεταφέρουμε σε ένα καταναλωτικό προϊόν» δήλωσε στο άρθρο ο Corbould. Όπως είναι λογικό, πολλά αυτά τα gadget έχουν υποστεί ορισμένες αλλαγές για να προσαρμοστούν στον πραγματικό κόσμο και τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Μπορεί λοιπόν η ανανεωμένη DB5 να μην πετάει καρφιά στον δρόμο ή να δίνει στον οδηγό την δυνατότητα να ξεφορτωθεί τον συνοδηγό με το πάτημα ενός κουμπιού, όμως οι εκτοξευτήρες καπνού και λαδιών χρησιμοποιούν πιο ασφαλείς ουσίες, ενώ τα πυροβόλα όπλα δεν χρησιμοποιούν πυρομαχικά, αλλά φώτα και ήχο.

Everett Collection

Η μεγαλύτερη διαφορά όμως των πρωτότυπων και των νέων μοντέλων είναι αναμφίβολα το κόστος. Το 1965 οι τιμές των Aston Martin DB5 ξεκινούσαν από τα 12.850 δολάρια, αναλόγως του εξοπλισμού, ενώ τα αυτοκίνητα της σειράς Continuation κοστολογούνται στα 3,5 εκατομμύρια δολάρια έκαστο.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως μια από τις DB5 που χρησιμοποιήθηκαν στις ταινίες του Bond πουλήθηκε για 6,3 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία τον περασμένο Αύγουστο.  Παρά την λοιπόν για την ιδιαίτερη τσουχτερή τιμή, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση πως η Aston έχει ήδη πουλήσει και τα 25 αυτοκίνητα που σκοπεύει να παραδώσει στους επόμενους μήνες.