Τι πρέπει να έχουν τα σνακ για να είναι υγιεινά;

snak
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Τα αναζητάμε ανάμεσα στα γεύματα για να μας χαρίσουν ενέργεια και να «κόψουν» την πείνα μας. Όταν, όμως, δεν κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αντίθετα. Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέχουμε στα σνακ;

Όπως κάθε γεύμα της ημέρας, έτσι και τα σνακ απαιτούν ένα σχεδιασμό προκειμένου να γίνουν υγιεινές και ισορροπημένες επιλογές, που δεν θα μας στερήσουν γρήγορα την ενέργειά μας ούτε θα μας προκαλέσουν πείνα μέσα στην επόμενη ώρα. Απεναντίας, στόχος είναι το σνακ που θα καταναλώσουμε να μας χαρίσει ενέργεια, να μας «ξυπνήσει» και ταυτόχρονα, να τιθασεύσει την πείνα μας μέχρι το μεσημεριανό.

Τι πρέπει, λοιπόν, να έχουν τα σνακ μας για να είναι υγιεινά;

Πρωτεΐνη και φυτικές ίνες: Ο συνδυασμός τους εξασφαλίζει ότι θα παραμείνετε χορτάτοι μέχρι το επόμενο γεύμα σας και δεν θα χρειαστεί να τσιμπολογάτε. Θα πρέπει, λοιπόν, το σνακ σας να περιέχει αρκετά γραμμάρια και από τα δύο.

Ολική άλεση: Αναζητήστε ή φτιάξτε σνακ ολικής άλεσης με σύνθετους υδατάνθρακες που χορταίνουν καλύτερα και για περισσότερη ώρα.

Φυσικά σάκχαρα: Τα περισσότερα σνακ του εμπορίου περιέχουν τεχνητά σάκχαρα τα οποία σίγουρα χαρίζουν γεύση και μας φτιάχνουν προς στιγμήν τη διάθεση, αλλά έπειτα προκαλούν απότομη πτώση στο σάκχαρο του αίματος, η οποία έρχεται πολύ σύντομα και μας βρίσκει να αναζητάμε και πάλι κάτι να φάμε, ενώ η ενέργειά μας φθίνει σιγά-σιγά. Προτιμήστε, λοιπόν, σνακ που περιέχουν φυσικά σάκχαρα, όπως φρούτα, για ενέργεια που θα σας «κρατήσει».

Λογικές θερμίδες: Εκτός κι αν το σνακ που θα καταναλώσετε πρόκειται να υποκαταστήσει ένα από τα κύρια γεύματά σας, θα πρέπει να παραμένει σε λογικές θερμίδες για τις δικές σας ανάγκες. Για έναν μέσο άνθρωπο, το σνακ πρέπει να κυμαίνεται γύρω στις 200 θερμίδες.

Μηδενική επεξεργασία: Μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας σπιτικές μπάρες αντί για τις συσκευασμένες του σούπερ μάρκετ που έχουν πολλές θερμίδες και χαμηλή θρεπτική αξία, με φυσικά υλικά. Μπορείτε, επίσης, να φάτε γιαούρτι με φρούτα, γκρανόλα, ξηρούς καρπούς και σπόρους με λίγη μαύρη σοκολάτα, trail mix. Αυτές οι επιλογές είναι σούπερ υγιεινές και θα σας χορτάσουν με απόλαυση.

Tips για να «κολλήσετε» με τα υγιεινά σνακ
-Κάντε μια λίστα με υγιεινά σνακ για όλη την εβδομάδα και προσπαθήστε να τα ετοιμάσετε εκ των προτέρων.
-Για να μην τρέχετε το πρωί, προτιμήστε να ετοιμάζετε τα σνακ της δουλειάς από το βράδυ.
-Βάλτε τα σε ορατό σημείο στην κουζίνα, στο ψυγείο, στο συρτάρι σας, ώστε να είναι η πρώτη επιλογή που θα κάνετε όταν πεινάσετε.
-Για τα παιδιά: Βάλτε όλα τα υγιεινά σνακ σε ένα χαμηλό ράφι στην κουζίνα ή το ψυγείο σας για να μπορούν να τα βρίσκουν και να τα επιλέγουν και χωρίστε τα σε ειδικά σακουλάκια.