Με ποιες νέες ταινίες θα μας υποδεχτούν οι θερινοί κινηματογράφοι;

ellada-kinimatografos-therino
ΤΡΙΤΗ, 26 ΜΑΙΟΥ 2020

Μετά από δύο μήνες οι κινηματογράφοι της χώρας θα επαναλειτουργήσουν την Δευτέρα 1η Ιουνίου για να υποδεχτούν τους θεατές.

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα συνεχίζεται την Δευτέρα 1η Ιουνίου με το άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων της χώρας. Η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε σημαντικά τον προγραμματισμό των στούντιο και εταιρειών διανομής, οπότε ο προγραμματισμός για το καλοκαίρι παραμένει ακόμα ρευστός.

Καλοκαίρι χωρίς blockbuster δεν γίνεται και έτσι αναμένονται να κυκλοφορήσουν το αινιγματικό «Tenet» του Christopher Nolan, το live-action ριμέικ της «Μουλάν» αλλά και το σίκουελ της «Wonder Woman». Αργότερα μέσα στο καλοκαίρι όμως θα κυκλοφορήσουν δραματικές ταινίες που ενδεχομένως θα απασχολήσουν τα Όσκαρ, όπως το «Ένας υπέροχος γείτονας» με τον Tom Hanks, το «Μαρία Κιουρί» με την Rosamund Pike.

Το καλοκαιρινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης το «The Jesus Rolls» του John Turturro, τον «Προδότη» του Marco Bellocchio αλλά και την κινηματογραφική μεταφορά του «Μυστικού Κήπου» από τον Marc Munden. Το επιβεβαιωμένο πρόγραμμα μέχρι στιγμής των κινηματογράφων για τον Ιούνιο έχει ως εξής:

Πέμπτη 4 Ιουνίου

«Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς»
Σε μια μικρή πόλη της Ελλάδας, όταν το ερωτικό πάθος διασταυρώνεται με την απληστία για το χρήμα, τα πτώματα αρχίζουν να στοιβάζονται το ένα μετά το άλλο και η «Ωραία Κοιμωμένη» Όλγα δεν θα μάθει ποτέ από τι πραγματικά έχει γλιτώσει...
Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης, Σενάριο: Γιάννης Οικονομίδης, Χάρης Λαγκούσης και Δημοσθένης Παπαμάρκος, Ερμηνεύουν: : Βασίλης Μπισμπίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου και Γιάννης Τσορτέκης.

«Παιχνίδια Ζευγαριών» (Doubles vies)
Ο Αλέν, ένας εκδότης βιβλίων αρνείται, για πρώτη φορά, να εκδόσει  το βιβλίο του Λεονάρντ. Ο εκδοτικός οίκος του Αλέν, προσλαμβάνει μια νεαρή γυναίκα, τη Λόρε, για να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν στην ψηφιακή εποχή. Ο Αλέν κοιμάται με την Λόρε. Η γυναίκα του Αλέν, η Σελίνα, είναι ηθοποιός. Έχει σχέση με τον Λεονάρντ για χρόνια. Η γυναίκα του Λεονάρντ, η Βάλερι, είναι πολιτική σύμβουλος σε κόμμα της αριστεράς. Και δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ζωή του άντρα της.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Olivier Assayas, Ερμηνεύουν: Guillaume Canet, Juliette Binoche, Vincent Macaigne και Christa Théret.

«Οι Αταίριαστοι» (Le lion)
Ένας ασθενής ψυχιατρικού νοσοκομείου προσποιείται ότι είναι τρελός. Υπεύθυνος για τη φροντίδα αυτού του ασθενούς, ένας φροντιστής ο οποίος θα αρχίσει να αμφισβητεί την ψυχική κατάσταση του «προστατευμένου» του.
Σκηνοθεσία: Ludovic Colbeau-Justin, Σενάριο: Alexandre Coquelle και Matthieu Le Naour, Ερμηνεύουν: Dany Boon, Philippe Katerine, Anne Serra και Samuel Jouy.

«Μάντεψε ποιός ήρθε για τα γενέθλιά σου;» (Fête de Famille)
Μια μεγάλη οικογένεια συγκεντρώνεται στο σπίτι της στην νότια Γαλλία για να γιορτάσει τα γενέθλια της μητέρας που γίνεται 70 χρονών. Είναι όλοι εκεί: η μητέρα, ο πατέρας καθώς και οι δυο γιοι τους, ο ένας με την γυναίκα του και τα δύο του παιδιά και ο άλλος με την καινούργια του φίλη από την Αργεντινή,  οι οποίοι έχουν φέρει μαζί και μια κάμερα για να καταγράψουν τις όμορφες οικογενειακές στιγμές. Όλα μοιάζουν να πηγαίνουν μια χαρά, μέχρι που χτυπάει το τηλέφωνο και εμφανίζεται η μικρότερη κόρη της οικογένειας, που όλοι έχουν πολύ καιρό να δουν…
Σκηνοθεσία: Cédric Kahn, Σενάριο: Fanny Burdino, Samuel Doux και Cédric Kahn, Ερμηνεύουν: Catherine Deneuve, Emmanuelle Bercot, Vincent Macaigne και Cédric Kahn.

Πέμπτη 11 Ιουνίου

«Bloodshot»
Ο Ρέι Γκάρισον, ένας στρατιώτης που πρόσφατα σκοτώθηκε σε μια μάχη, έρχεται πίσω στη ζωή ως ο υπεράνθρωπος Bloodshot. Με τη νανοτεχνολογία να ρέει στις φλέβες του, είναι μια ασταμάτητη κι ατρόμητη δυναμική μηχανή που έχει την ικανότητα να επουλώνει αμέσως τις πληγές του. Όμως, ελέγχοντας το σώμα του, η RST παράλληλα εξουσιάζει και το μυαλό του. Τώρα, ο Ρέι αδυνατεί να ξεχωρίσει τι είναι αληθινό και τι όχι, και αυτή είναι η τωρινή του αποστολή.
Σκηνοθεσία: Dave Wilson, Σενάριο: Jeff Wadlow και Eric Heisserer, Ερμηνεύουν: Vin Diesel, Eiza González, Sam Heughan και Toby Kebbell.

«Αβάνα η πόλη των κατασκόπων» (Wasp Network)
Αβάνα, αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Κουβανός πιλότος Ρενέ Γκονζάλες, κλέβει ένα αεροπλάνο και εγκαταλείπει την Κούβα αφήνοντας πίσω την αγαπημένη του σύζυγο και την κόρη του. Ξεκινάει μια νέα ζωή στο Μαϊάμι και σύντομα και άλλοι Κουβανοί τον ακολουθούν. Όλοι μαζί συστήνουν ένα δίκτυο κατασκόπων με αποστολή ή να διεισδύσουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις, υπεύθυνες για φονικά χτυπήματα στην Κούβα.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Olivier Assayas, Ερμηνεύουν: Ana de Armas, Penélope Cruz, Wagner Moura και Gael García Bernal.

«Μη με λες Κύριο» (Sir)
Ένας εύπορος νεαρός Ινδός ερωτεύεται την υπηρέτρια του, μια χήρα που έχει όνειρο μια μέρα να γίνει μοδίστρα. Η νέα ταινία του Rohena Gera αφηγείται μία ιστορία απαγορευμένης αγάπης, με φόντο τα στερεότυπα και τον έντονο κοινωνικό διαχωρισμό που επικρατεί στην Ινδία.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Rohena Gera, Ερμηνεύουν: Tillotama Shome, Vivek Gomber, Geetanjali Kulkarni και Rahul Vohra.

Πέμπτη 18 Ιουνίου

«Πινόκιο» (Pinocchio)
Ο Πινόκιο, μια μαριονέτα, αρχίζει να μιλάει και να συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος. Ο δημιουργός του, ο Τζεπέτο, τον έχει σαν γιο του. Όταν ο Πινόκιο περιπλανηθεί και χάσει το δρόμο του, θα του τύχουν έναν σωρό μπελάδες. Στο ταξίδι της αναζήτησης του εαυτού του θα έχει για μοναδικό του σύμμαχο μια νεράιδα. Η επιθυμία του Πινόκιο, όμως, να μοιάσει στα υπόλοιπα αγόρια παραμένει…
Σκηνοθεσία: Matteo Garrone, Σενάριο: Matteo Garrone και Massimo Ceccherini, Ερμηνεύουν: Roberto Benigni, Federico Ielapi, Rocco Papaleo και Massimo Ceccherini.

Μόνοι στο Παρίσι (Deux moi)
O Ρεμί είναι ένας Παριζιάνος ανειδίκευτος εργαζόμενος. Η Μέλανι είναι μια Παριζιάνα, η οποία δουλεύει στην επιστημονική έρευνα. Και οι δυο ζουν με κατάθλιψη ο ένας κοντά στον άλλον αλλά δεν το γνωρίζουν. Άραγε θα συναντηθούν ποτέ;
Σκηνοθεσία: Cédric Klapisch, Σενάριο: Santiago Amigorena και Cédric Klapisch, Ερμηνεύουν: François Civil, Ana Girardot, Camille Cottin και François Berléand.

«Νεντ Κέλι: Ο Νο 1 Καταζητούμενος» (True History of the Kelly Gang)
Στις άγριες ερημιές της αποικιακής Αυστραλίας, όπου οι Αγγλοι διοικούν με σκληρότητα και βία και οι Ιρλανδοί υπομένουν, ο Νεντ Κέλι ανακαλύπτει ότι κατάγεται από μια γενιά Ιρλανδών ανταρτών, μια ασυμβίβαστη στρατιά ληστών που έμειναν στην ιστορία πίσω στην πατρίδα του για τον τρόμο που σκόρπιζαν στους Βρετανούς τους στην Ιρλανδία και για τα ρούχα που φορούσαν. Μεγαλωμένος από τον διαβόητο παράνομο Χάρι Πάουερ και εξαγριωμένος από την άδικη σύλληψη της μητέρας του, ο Κέλι στρατολογεί μια άγρια ομάδα μαχητών για να σχεδιάσει μια από τις πιο τολμηρές, αναρχικές επιθέσεις που η χώρα έχει δει ποτέ.
Σκηνοθεσία: Justin Kurzel, Σενάριο: Shaun Grant, Ερμηνεύουν: George MacKay, Essie Davis, Nicholas Hoult και Charlie Hunnam.

«Τιμώμενος Επισκέπτης» (Guest of Honour)
Ο Τζιμ και η κόρη του Βερόνικα, μια νεαρή δασκάλα μουσικής, επιχειρούν να ξεδιπλώσουν τις πολύπλοκες ιστορίες τους και τα αλληλένδετα μυστικά τους. Μετά από μια φάρσα που εξελίσσεται πολύ άσχημα, η Βερόνικα καταδικάζεται αδίκως για ένα, σεξουαλικής φύσεως, έγκλημα. Παρ' όλα αυτά, η Βερόνικα θεωρεί πως της αξίζει να τιμωρηθεί για κάποια άλλα εγκλήματα του παρελθόντος που την βαραίνουν, και για τα οποία νιώθει ένοχη. Ο πατέρας της, αδυνατεί να καταλάβει την αδιάλλακτη στάση της κόρης του, και η αγωνία του αρχίζει σταδιακά να επηρεάζει την ζωή του.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Atom Egoyan, Ερμηνεύουν: Luke Wilson, David Thewlis, Laysla De Oliveira και Tennille Read.

«Οι Μεταφραστές» (Les traducteurs)
Εννέα μεταφραστές από διάφορες χώρες προσλαμβάνονται από έναν μεγαλοεκδότη για να μεταφράσουν το πολυαναμενόμενο τελευταίο βιβλίο μιας μπεστ-σέλερ τριλογίας. Κλείνονται σε ένα πολυτελές οίκημα και πληρώνονται αδρά ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία διαρροή. Όταν όμως δημοσιεύονται ξαφνικά οι πρώτες δέκα σελίδες του μυθιστορήματος, η δουλειά γίνεται εφιάλτης. Ένας από αυτούς είναι ο κλέφτης, και ο εκδότης είναι έτοιμος να κάνει ό,τι χρειάζεται για να τον (ή την) αποκαλύψει.
Σκηνοθεσία: Régis Roinsard, Σενάριο: Romain Compingt, Daniel Presley και Régis Roinsard, Ερμηνεύουν: Lambert Wilson, Olga Kurylenko, Riccardo Scamarcio και Sidse Babett Knudsen.

«Όνειρα στην Καλιφόρνια» (The High Note)
Μια ιστορία με επίκεντρο τον κόσμο της μουσικής βιομηχανίας του Λος Άντζελες, με ηρωίδα την Γκρέις Ντέιβις μια σούπερ σταρ της οποίας το φωνητικό ταλέντο αλλά και ο υπέρμετρος εγωισμός, έχουν φτάσει στα ύψη. Η Μάγκι είναι η παραμελημένη προσωπική της βοηθός, η οποία έχει περιοριστεί στο να κάνει καθημερινά θελήματα, χωρίς όμως να έχει εγκαταλείψει το παιδικό της όνειρο, που είναι να γίνει μια μέρα η ίδια μουσική παραγωγός. Όταν ο μάνατζερ της διάσημης τραγουδίστριας παρουσιάζει στην Μάγκι μια εναλλακτική επιλογή που μπορεί να αλλάξει την πορεία της καριέρα της, η Μάγκι και η Γκρέις καταστρώνουν ένα σχέδιο που είναι πιθανό να αλλάξει τις ζωές τους για πάντα.
Σκηνοθεσία: Nisha Ganatra, Σενάριο: Flora Greeson, Ερμηνεύουν: Tracee Ellis Ross, Dakota Johnson, Ice Cube και Bill Pullman.

Πέμπτη 25 Ιουνίου

«Ρουά Ματ» (Fahim)
Αναγκασμένος να εγκαταλείψει τη χώρα του, το Μπαγκλαντές, ο 8χρονος σκακιστής Φαχίμ φτάνει στο Παρίσι με τον πατέρα του. Καθώς η αίτησή τους για άσυλο απορρίπτεται και θεωρούνται πλέον λαθρομετανάστες, βρίσκονται στο χείλος της απελπισίας. Με αφορμή ένα τυχαίο περιστατικό, ο Φαχίμ γνωρίζει τον Σιλβάν, έναν κορυφαίο Γάλλο προπονητή σκακιού, που τον διδάσκει και του δίνει σκοπό στη ζωή του. Οι μάχες που δίνει πάνω στην σκακιέρα, αντανακλούν τις νίκες και τις συντριπτικές ήττες του στον αγώνα για μια φυσιολογική ζωή.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Pierre-François Martin-Laval, Ερμηνεύουν: Assad Ahmed, Gérard Depardieu, Mizanur Rahaman και Isabelle Nanty.

«Persona»
Η Ελβίρα, διάσημη ηθοποιός, καταρρέει κατά τη διάρκεια μιας παράστασης και κλείνεται στη σιωπή της . Αποσύρεται σε ένα παραθαλάσσιο ησυχαστήριο με μόνη συντροφιά μια νοσοκόμα, την Άλμα . Τις επόμενες εβδομάδες, η Άλμα προσπαθεί να προσεγγίσει την ασθενή της, με σκοπό να την θεραπεύσει από την ψυχική και σωματική βύθιση της . Σύντομα, μεταξύ των δυο γυναικών αναπτύσσεται μια βαθιά, υπαρξιακή επικοινωνία.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Ingmar Bergman, Ερμηνεύουν: Bibi Andersson, Liv Ullmann, Margaretha Krook και Gunnar Björnstrand.