Τι να προσέχετε στην επόμενή σας διαμονή σε ξενοδοχεία

ksenodoxeio-domatio
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Τα μικρόβια καιροφυλακτούσαν πάντα σε χώρους όπου συχνάζει πολύς κόσμος. Με την πανδημία του νέου κορωνοϊού, όμως, και με τις καλοκαιρινές εξορμήσεις ενόψει, θα πρέπει να προσέχουμε λίγο περισσότερο. Ποια σημεία ενός ξενοδοχείου, χρειάζονται την προσοχή μας για να παραμείνουμε υγιείς;

Μπουφές πρωινού
Ίσως το πιο αγαπημένο γεύμα ενός ξενοδοχείου, ο μπουφές πρωινού είναι μεν λαχταριστός, αλλά όχι και απαραίτητα καθαρός. Εκτός της ανησυχίας του πόσο καιρό έχουν παραμείνει τα τρόφιμα εκτεθειμένα, υπάρχει και ο κίνδυνος μετάδοσης ιών και μικροβίων από τα πολλά χέρια που περνούν, με τα μεγάλα ξενοδοχεία να σκέφτονται να καταργήσουν τον μπουφέ και να σερβίρουν πρωινό αλά καρτ. 

Κουμπιά ασανσέρ
Το ταξιδιωτικό σάιτ αναλύσεων Upgraded Points έκανε μια έρευνα και κατέληξε στα δύο σημεία ενός ξενοδοχείου που ακουμπούν τα περισσότερα χέρια: τα κουμπιά του ασανσέρ και τα χερούλια της πόρτας. Σύμφωνα με την έρευνα, ένα μέσο κουμπί ασανσέρ έχει 1477 φορές περισσότερα μικρόβια από ένα χερούλι πόρτας μπάνιου και 737 φορές περισσότερα μικρόβια από ένα κάθισμα τουαλέτας. Φροντίστε, λοιπόν, να φοράτε γάντια ή να πατάτε το κουμπί του ασανσέρ με ένα αντισηπτικό μαντηλάκι.

Χερούλια πόρτας
Η ίδια έρευνα εξέτασε και τα χερούλια πόρτας ξενοδοχείων και βρήκε ότι εκεί παρουσιάζεται ένας μέσος όρος 186.168 βακτηρίων που δημιουργούν αποικίες (CFUs), δηλαδή 918 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της λεκάνης. Το ακόμη πιο τρομαχτικό, όμως, είναι ότι τετράστερα ξενοδοχεία παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βακτηρίων σε αποικίες (604.116 CFUs) σε σχέση με τα ξενοδοχεία 2 αστέρων (12.978 CFU), 3 αστέρων (183 CFU) και 5 αστέρων (22.098 CFU). Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να επαναπαύεστε από το γεγονός ότι βρίσκεστε σε ακριβότερο ξενοδοχείο.

Γυμναστήρια και σπα
Όσοι συνεχίζετε την άσκηση και στις διακοπές σας, θα πρέπει να είστε έξτρα προσεκτικοί αφού όπως φαίνεται τα γυμναστήρια, η σάουνα και το τζακούζι είναι μερικά από τα πιο βρόμικα μέρη ενός ξενοδοχείου. Όπως αναφέρει η αμερικανίδα γιατρός Lina Velikova, οποιοδήποτε μέρος είναι ζεστό, υγρό και με πολύ κόσμο είναι επικίνδυνο για διάδοση βακτηρίων και ιών.

Κλιματιστικά
Η ποιότητα του αέρα σε έναν εσωτερικό χώρο ίσως μέχρι τώρα δεν αποτελούσε το κύριο μέλημά μας, αλλά κατά την πανδημία είναι κάτι που θα πρέπει να σας απασχολήσει σοβαρά. Τα ξενοδοχειακά συστήματα κλιματισμού μπορεί να μεταφέρουν ιούς, βακτήρια, μούχλα και άλλες μολυσματικές ουσίες, όπως αναφέρει ο Tony Albate, Αντιπρόεδρος στην εταιρία συστημάτων καθαρισμού αέρα Atmos Air Solutions. Το πρόβλημα, μάλιστα, μεγαλώνει σε ξενοδοχεία όπου τα παράθυρα δεν ανοίγουν και ο μολυσμένος και κακός αέρας στο εσωτερικό του χώρου έχει παγιδευτεί και δεν μπορεί να βγει. Πολλά ξενοδοχεία, ωστόσο, πρόκειται να ή έχουν ήδη εγκαταστήσει συσκευές καθαρισμού και φιλτραρίσματος του αέρα στα συστήματα κλιματισμού τους, οι οποίες ουσιαστικά επιτίθενται και εξουδετερώνουν τον κορωνοϊό και άλλους λοιμώδεις παράγοντες που βρίσκονται στον αέρα και στις επιφάνειες.

Τηλεκοντρόλ και τηλέφωνο
Σκεφτείτε κατά τη διάρκεια μιας διαμονής σας σε ξενοδοχείο, πόσες φορές πιάνετε το τηλεκοντρόλ ή το τηλέφωνο. Φανταστείτε ότι αναλόγως τα έχουν πιάσει και όλοι οι προηγούμενοι ένοικοι του δωματίου, που σημαίνει ότι δεν αποτελεί έκπληξη αυτά τα αντικείμενα να αποτελούν εστίες μετάδοσης μικροβίων και ιών –ειδικά τα τηλέφωνα που έχουν άμεση επαφή και με το στόμα. Για να είστε σίγουροι, καθαρίστε τα με αντισηπτικά μαντηλάκια πριν από κάθε χρήση.