Steve McQueen: o θρίαμβος του στο φεστιβάλ του Τορόντο, «μυρίζει» Όσκαρ

steve-mcqueen-o-thriambos-tou-sto-festibal-tou-toronto-murizei-oskar-thriambos-tou-sto-festibal-tou-toronto-murizei-oskar

Ο σκηνοθέτης Steve McQueen.

ΤΡΙΤΗ, 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

To φιλμ «12 years a slave» του Steve McQueen, με πρωταγωνιστή τον Chiwetel Ejiofor τιμήθηκε με την κορυφαία διάκριση στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο και όπως δείχνουν τα προγνωστικά θα αποτελέσει μια από τις σίγουρες υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Η ταινία αφηγείται την πραγματική ιστορία ενός ελεύθερου αφροαμερικανού ο οποίος πουλήθηκε ως σκλάβος το 1840 στην Λουιζιάνα. Το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ του Τορόντο λειτουργεί ως αξιόπιστο βαρόμετρο για την κούρσα των Όσκαρ, αφού στο παρελθόν έχει αναδείξει ταινίες που θριάμβευσαν στο θεσμό, όπως το «Λόγο του βασιλιά», το «Slumdog Millionaire» και πέρυσι τον «Οδηγό αισιοδοξίας». Ωστόσο και πριν τη βράβευσή του, το δράμα «12 years a slave», είχε κερδίσει την απαιτούμενη δημοσιότητα, αφού οι κριτικοί είχαν επαινέσει, όχι μόνο τους Steve McQueen και Chiwetel Ejiofor, αλλά και την ερμηνεία του Michael Fassbender, στο ρόλο του βίαιου ιδιοκτήτη σκλάβων. Στο πρωταγωνιστικό καστ συμμετέχουν και άλλα γνωστά ονόματα όπως οι Brad Pitt, Benedict Cumberbatch, Paul Giamatti, Paul Dano κ.α.

Ο σκηνοθέτης Steve McQueen, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του σημαντικές επιτυχίες, όπως το «Shame», δήλωσε στο Reuters: «ήταν απλώς μια από εκείνες τις ιστορίες που ένιωθα πως πρέπει να ειπωθούν. Ο λόγος που επέλεξα την ιδέα ενός ελεύθερου άνδρα είναι επειδή μπορείς να ταυτιστείς μαζί του…Όταν πιάνεται αιχμάλωτος και οδηγείται στην σκλαβιά, τον συνοδεύεις σε όλο αυτό το ταξίδι».

Το δεύτερο βραβείο του φεστιβάλ που επιλέγεται από το κοινό πήγε στο δράμα «Philomena» του επίσης βρετανού σκηνοθέτη Stephen Frears. Η πρωταγωνίστρια του έργου Judi Dench (την είδαμε πρόσφατα και στο «Skyfall») ενσαρκώνει μια ιρλανδή, η οποία αναζητά τον γιο της που είχε υποχρεωθεί να δώσει για υιοθεσία τη δεκαετία του ’50.

Το κορυφαίο βραβείο κοινού για ντοκιμαντέρ απέσπασε η ταινία «The Square» της Jehane Noujaim's, μια αποτύπωση των γεγονότων στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο το 2011, μέσα από τη ματιά μιας ομάδας ακτιβιστών. Η σκηνοθέτις, η οποία είχε βραβευτεί και στο φεστιβάλ του Sundance, δήλωσε χαρακτηριστικά: «είναι μια ταινία για τους ανθρώπους που διαρκώς μάχονται για τα δικαιώματά τους, ακόμη και όταν φαίνεται πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα και φως στο τέλος του τούνελ».

Πιο αναλυτικά, τα βραβεία στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο, έχουν ως εξής:

People's Choice award

Πρώτο βραβείο: Steve McQueen («12 years a slave»)

Δεύτερο βραβείο: Stephen Frears («Philomena»)

Τρίτο βραβείο: Denis Villeneuve («Prisoners»)

Ντοκιμαντέρ

Πρώτο βραβείο: Jehane Noujaim ( «The Square»)

Δεύτερο βραβείο: Alanis Obomsawin («Hi-Ho Mistahey!»)

Τρίτο βραβείο: Leanne Pooley («Beyond the Edge»)

Midnight Madness

Πρώτο βραβείο: Sion Sono «( Why Don't You Play in Hell?»)

Δεύτερο βραβείο: Mike Flanagan ( «Oculus»)

Τρίτο βραβείο: Alex de la Iglesia («Witching and Bitching»)

Διεθνές Βραβείο Κριτικών (Fipresci prize)

Pawel Pawlikowski με το «Ida» (στην ειδική κατηγορία παρουσιάσεων) και Claudia Sainte-Luce με το «The Amazing Catfish» στο πρόγραμμα Discovery.