Ο Martin Scorsese αντλεί έμπνευση από την καραντίνα και συνδιαλέγεται με το παρελθόν

martin-scorsese Everett Collection
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΜΑΙΟΥ 2020

Η νέα ταινία μικρού μήκους του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη που γυρίστηκε στο σπίτι θα προβληθεί στο φινάλε του «Lockdown Culture» στο BBC.

Με την ζωή στα στούντιο του Χόλυγουντ να έχει πρακτικά παγώσει για λίγους μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, πολλοί κινηματογραφιστές αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τον καιρό στην καραντίνα δημιουργώντας νέες ταινίες με μεγαλύτερη ελευθερία και μικρότερο μπάτζετ.

Μετά τον Spike Lee, τον David Lynch και τον David F. Sandberg, ο Martin Scorsese ολοκλήρωσε μια νέα ταινία μικρού μήκους η οποία θα προβληθεί την Πέμπτη 28 Μαΐου ως το φινάλε της σειράς «Lockdown Culture with Mary Beard» στο BBC2.

Ο Henry Fonda και η Vera Miles συμπρωταγωνίστησαν στο νουάρ δράμα του Alfred Hitchcock που κυκλοφόρησε το 1956.

Σύμφωνα με άρθρο του Hollywood Reporter, η ταινία που γύρισε ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης αποτελεί ένα είδος διαλόγου με το παρελθόν, όπου ο Scorsese ερμηνεύει την καραντίνα μέσα από το πρίσμα αγαπημένων του ταινιών, όπως το «13 εγκλήματα ζητούν ένοχο» του Alfred Hitchcock.

«Αυτό που προσβλέπω στο μέλλον είναι να κουβαλάω μαζί μου ό,τι έχω αναγκαστεί να μάθω υπό αυτές τις συνθήκες. Είναι τα απαραίτητα: οι άνθρωποι που αγαπάτε και το να είσαι σε θέση να τους φροντίζεις και να είσαι μαζί τους όσο μπορείς» δήλωσε ο Scorsese για την περίοδο της κοινωνικής αποστασιοποίησης που βίωσε.

Στην σειρά του BBC έχουν ήδη προβληθεί ταινίες μικρού μήκους πολλών άλλων μεγάλων ονομάτων του θεάματος. Σε ένα επεισόδιο η Margaret Atwood και η αδερφή της έδωσαν μια παράσταση κουκλοθέατρου στην κουζίνα του σπιτιού τους, σε ένα άλλο η Helen Mirren και η Emma Thompson διάβασαν ποιήματα του John Donne, ενώ η Emilia Clarke συζήτησε για την δύναμη της ποίησης.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της οσκαρικής «Μονάκριβης», Lee Daniels, ο οποίος έχει συνεισφέρει στο φινάλε του «Lockdown Culture», η περίοδος της καραντίνας «θα μπορούσε να είναι μια ριζοσπαστική δημιουργική ευκαιρία για τους δημιουργούς ταινιών».