Έτσι νίκησαν το μέλασμα πολλές stars του Χόλιγουντ

drew-barrymore
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΜΑΙΟΥ 2020

Μια δερματολόγος εξηγεί τον τρόπο που μπορείτε κι εσείς να αποκτήσετε μια επιδερμίδα άτρωτη από πανάδες και κηλίδες αυτό το καλοκαίρι.

Όποτε βλέπουμε τις «θεές» της showbiz να περπατούν πάνω στο κόκκινο χαλί με άψογη επιδερμίδα, ποτέ δεν πάει ο νους μας ότι πιθανώς 1 στις 3 από αυτές τις πανέμορφες γυναίκες πάσχει από μέλασμα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, αυτό είναι το ποσοστό των γυναικών σε όλο τον κόσμο που υποφέρει από ενοχλητικές πανάδες, καφέ στίγματα και διάσπαρτα σκούρα σημάδια -με όλα αυτά τα συμπτώματα να αποτελούν στην ουσία διαφορετικές μορφές της υπερμελάγχρωσης.

«Πρόκειται μια από τις πιο ενοχλητικές ανησυχίες για την εικόνα του δέρματος, δημιουργώντας καφέ στάμπες στο μέτωπο, τα μάγουλα, το πηγούνι και το λαιμό», λέει η μια από τις κορυφαίες δερματολόγους του Λονδίνου, η Dr. Anita Sturnham, και συνεχίζει: «Μολονότι το μέλασμα είναι ακίνδυνο, εντούτοις είναι σίγουρα αντιαισθητικό, και, σε κάποιες περιπτώσεις προσθέτει χρόνια στο πρόσωπό σας. Τα γονίδια, η ηλικία και οι ορμόνες -ειδικά της εγκυμοσύνης- είναι παράγοντες που ο καθένας παίζει τον δικό του ρόλο στην εμφάνισή της, όμως το νούμερο ένα αίτιο για την ανάπτυξη της πάθησης είναι η έκθεση στον ήλιο. Η ακτινοβολία του ήλιου και το ορατό φως προκαλούν τη συσσώρευση περίσσειας μελανίνης στο δέρμα, η οποία μετατρέπεται σε κηλίδες και σκούρες περιοχές».

Alamy Stock Photo / Stills Press / Alamy Stock Photo

Τα πιο ...διάσημα μελάσματα: Η Drew Barrymore έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις της: «Όσο ήμουν μικρή και κυκλοφορούσα στον ήλιο χωρίς υψηλή προστασία, και όσο μεγάλωνα ηλικιακά και αποκτούσα παιδιά, το μέλασμα γινόταν ένας αληθινός εφιάλτης χρόνο με το χρόνο -όσο ακριβώς και οι διαρκείς θεραπείες που έπρεπε να υποστώ ώστε να μειώσω το πρόβλημα».  

H Jenna Dewan, τόσο μετά την πρώτη της γέννα πριν από τέσσερα χρόνια, όσο και στην τελευταία της στις αρχές του χρόνου, βιώνει το πρόβλημα του υπερχρωματισμού, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την ηθοποιό και χορεύτρια Jenna Dewan, η οποία απέκτησε σοβαρό μέλασμα όταν ήταν κι αυτή έγκυος -και πέρασαν πάνω από δυο χρόνια θεραπειών για να το διορθώσει.

Και η λίστα με τις διασημότητες που υποφέρουν από μέλασμα συνεχίζεται:

Η Molly Sims, το top model και γκουρού της ομορφιάς, σε μια ανάρτηση στον ιστότοπό της ανέφερε ότι όσο ήταν νεαρή δεν φορούσε αντηλιακό και πως αυτός ήταν ο λόγος που απέκτησε μέλασμα στα 40 της χρόνια. «Η καθημερινή χρήση ενός ευρέος φάσματος SPF είναι η καλύτερη αντιγηραντική μέθοδος, που  προλαμβάνει κηλίδες και πανάδες», έγραψε.

Την ίδια συμβουλή δίνει και ένα άλλο γνωστό μοντέλο, η Lara Worthington, η οποία για να καλύπτει το πρόβλημά της έπρεπε επί πολλά χρόνια να καμουφλάρει την επιδερμίδα της με τόνους σκληρού μακιγιάζ, κάτι που έκανε τις πανάδες ακόμη χειρότερες. Μόνο όταν ακολούθησε μια εντατική μέθοδο από τον δερματολόγο της -με laser, peeling και κρυοθεραπείες-, κατάφερε να απαλλαγεί οριστικά.

Η ηθοποιός Olivia Munn, έχει δηλώσει: «Ποτέ δεν φανταζόμουν όταν ήμουν νέα ότι οι πολλές φακίδες μου προκαλούντο από την παρατεταμένη έκθεσή μου στον ήλιο και το σολάριουμ, μέχρι που στα 35 μου ανακάλυψα ότι πάσχω από μέλασμα».

  Η θεραπεία είναι δύσκολη...: «Το δύσκολο πράγμα με το μέλασμα είναι ότι χρειάζεται πολύς χρόνος και υπομονή για την οριστική θεραπεία, μιας και οι όλες οι πολλές προτεινόμενες μέθοδοι, ακόμη και οι πιο εξελιγμένες τεχνολογικά, επιφέρουν μόνο βελτίωση και όχι εξαφάνιση του προβλήματος. Οι πανάδες, οι κηλίδες και οι άλλες βλάβες που δημιουργούνται από την υπερμελάγχρωση, μολονότι παρουσιάζουν πρόσκαιρη βελτίωση το χειμώνα, το επόμενο καλοκαίρι επανέρχονται», λέει η Dr. Sturnham.

...αλλά η πρόληψη είναι εύκολη: Η δερματολόγος συστήνει την υιοθέτηση των παρακάτω κινήσεων και συνηθειών, που μπορούν όχι μόνο να προλάβουν την εμφάνιση μελάσματος όσο είναι νωρίς, αλλά και να δημιουργήσουν σημαντική παράμετρο θεραπείας μόλις οι πρώτες φακίδες, κηλίδες ή δυσχρωμίες κάνουν την εμφάνισή τους:

προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη για την πρόληψη του μελάσματος και την αποφυγή περαιτέρω βλάβης. Γι’ αυτό: αντηλιακό κάθε μέρα, όλη μέρα, χειμώνα-καλοκαίρι.

- Μια τυπική ρουτίνα φροντίδας της επιδερμίδας πρέπει να περιλαμβάνει έναν αντιοξειδωτικό ορό κατά τη διάρκεια της ημέρας, συν μια κρέμα νύχτας με αντίστοιχα συστατικά. Ο λόγος, σύμφωνα με τη δερματολόγο, είναι ότι μια τέτοια κούρα βαθιάς ενυδάτωσης βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, που εισέρχονται στο δέρμα και μπορούν να προκαλέσουν διάσπαση του κολλαγόνου, αύξηση της τοπικής υπερπαραγωγής μελανίνης, και υψηλό ρίσκο για εμφάνιση καρκίνων του δέρματος. «Ειδικά για το βράδυ, επιλέξτε μια κρέμα με ρετινόλη -ένα κορυφαίο αντιγηραντικό συστατικό-, το οποίο στοχεύει στην καταπολέμηση της χρωστικής ουσίας και της ξηρής υφής του δέρματος από τις ηλιακές βλάβες», συμβουλεύει η Dr. Sturnham.

- Μια επιπλέον φροντίδα που μπορείτε να προσφέρετε στο δέρμα σας τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η απολέπιση μια φορά την εβδομάδα, επιφέροντας πιο γρήγορη κυτταρική ανανέωση και ελαφρύ αποχρωματισμό των κηλίδων.

- Μετά την απολέπιση, καλό είναι να ακολουθήσει μια μάσκα βαθιάς θρέψης της επιδερμίδας με συστατικά όπως το γλυκολικό οξύ, η παπάγια και η βινιφερίνη (μια ουσία που προέρχεται από το σταφύλι, και η οποία θεωρείται 60% πιο αποτελεσματική από τη βιταμίνη C).

THE BEAUTY TEAM